Agenda

Annonsørinnhold

Annonsørinnhold

Disse magesymptomene må du ta på alvor

Stadig flere nordmenn får kreft og hvert år diagnostiseres rundt 4500 tilfeller av tykktarmskreft. 60 % overlever, men dette avhenger av hvor tidlig diagnosen stilles. Opplever du diffuse symptomer fra mage og tarm? Volvat Gastro Senter tilbyr time raskt for sikker avklaring av årsak.

Vær oppmerksom på disse symptomene

Spesialist i fordøyelsessykdommer hos Volvat Peder Sandvold Olsen, sier det er viktig å lytte til kroppens signaler.

– Kreft kan foreligge i tarm uten at det gir opphav til symptomer før i senere faser av sykdommen, og symptomene som kan oppstå er uspesifikke. Hvis magesmerter/diaré, luftplager, slapphet og vekttap varer over en måned, bør man vurdere og sjekke hva det kan skyldes.

-Det er særlig i aldersgruppen 50+ at tarmkreft begynner å gjøre seg gjeldende, men sykdommen kan også ramme yngre, og symptomene er de samme.

Så yngre må også følge med, sier Sandvold Olsen.

TOMMELFINGERREGELEN ER Å TA ENDRINGER I KROPPEN PÅ ALVOR HVIS DET VARER OVER LENGRE TID. SJEKK HELLER EN GANG FOR MYE ENN EN GANG FOR LITE HVIS DU ER I TVIL.

«Noe i maten»

Tarmkreft kan dels ses på som en livsstilssykdom. Den sterke økningen i antall tilfeller har kommet etter annen verdenskrig, parallelt med sterk økning i velstanden.

– Det er stadig mye vi ikke vet. Men det pekes ofte på «noe i maten», på rødt kjøtt, røyking, overvekt. En viss arvelig komponent er det nok også, sier Sandvold Olsen.

Bestill en sjekk hos Volvat

– Hva spiste vi for 60 år siden? Altså før krefttallene begynte å stige? Mitt gode råd er det samme som Ingrid Espelid Hovig tidligere har kommet med: Spis grønt, grovt og magert, sier spesialisten i fordøyelsessykdommer.

Forebygging

Det er ikke uvanlig å ha polypper i tarmen. Disse er ikke plagsomme, men kan over tid gi opphav til kreft. Ved å fjerne dem minsker risikoen for kreft i tarmen.

-Vi fjerner altså «noe du ikke vet at du har», smiler Sandvold Olsen.

Polyppene oppdages ved koloskopi, en grundig «kikkert-undersøkelse» av tykktarmen, og fjernes i.f.m. undersøkelsen.

I tillegg kan legen vurdere avføringsprøver, ultralyd, CT eller MR – avhengig av hvor omfattende undersøkelsen skal være.

Ved mistanke om sykdom i magesekken eller tolvfingertarmen kan det bli aktuelt å gjøre en gastroskopi som er en kikkertundersøkelse av spiserør, magesekk og tolvfingertarm.

En gastroskopi-undersøkelse varer kun 5 til 7 minutter. Du får lokalbedøvelse i svelget slik at det ikke er smertefullt og kan puste som vanlig gjennom hele undersøkelsen. Det går overaskende fort og er mindre ubehagelig enn mange tror.

Volvat Gastro Senter på Majorstuen har et høykompetent, tverrfaglig team som jobber med forebygging og behandling av mage og tarmsykdommer. Ventetiden er kort og undersøkelsene utføres av erfarne spesialister slik at alt gjøres så raskt og behagelig som mulig.

Er du i tvil om at magen eller tarmen er som den skal, så er det fort gjort å få hjelp på Gastro Senteret.

Bestill time på Volvat

Annonsørinnhold