<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Agenda

Annonsørinnhold

Annonsørinnhold

Kristoffer Hjelvik Sylte er både robottekniker og industrimekaniker. En kombinasjon som er gull verdt når Ameka skal kapitalisere på det enorme behovet for roboter og automatisering. Alle foto og grafikk: Finansavisen Creative

Norge henger etter - Det er gull for denne karen!

Kristoffer Hjelvik Sylte er både robottekniker og industrimekaniker. En kombinasjon som er gull verdt når Ameka skal kapitalisere på det enorme behovet for roboter og automatisering. Alle foto og grafikk: Finansavisen Creative

Introduksjonen av smartteknologi i produksjonsprosesser vil trolig utgjøre en av de viktigste endringer i industrien de neste tiårene. Nå ligger Norge håpløst etter.

En økning i bruken av roboter, automatisering av produksjonsprosesser og annen cyber-fysisk teknologi vil i utgangspunktet ha tre effekter på norske eksportnæringer:

  • Økt produktivitet
  • Mulighet for ny produktutvikling
  • Automatisering av prosesser som i dag gjøres av ansatte

Det er et faktum.


Smartteknologi, robotisering og automatisering er kombinasjonen av fysisk teknologi (eksempelvis roboter, sensorer eller kameraer) med software, kunstig intelligens-algoritmer og annen digital teknologi.

I forhold til naboland og andre land vi liker å sammenligne oss med, er Norge veldig svakt robotisert og digitalt automatisert.

Det er også et faktum, som kommer godt frem i en rapport Menon Economics publiserte i 2020.

Ameka som spesiallager roboter og automatiseringssystemer til norsk industri, er blant de som nå girer opp og utnytter at Norge henger etter. Ved utgangen av 2020 var det 1417 roboter i drift i norske industribedrifter. I femårsperioden 2015–20 økte antallet med 15 prosent.

- Norge er veldig lite robotisert sammenlignet med nabolandet Sverige. Så det er et stort marked for industriroboter for selskaper som ønsker en lavere kostnad på produksjonen, forteller Arild E. Kilen som er Amekas daglige leder.



Ved hjelp av teknologi fra TeamViewer har for eksempel den globale mastodonten Coca-Cola begynt en reise ved hjelp av opplevd virkelighet (AR) innen effektivisering av logistikken.

Gjør gårsdagens umuligheter

Industriroboter har blitt brukt i flere tiår. I de siste årene har veksten akselerert og antallet industrielle roboter har økt fra 1 million i 2009 til nærmere 3 millioner i 2019. Det tilsvarer en årlig vekst på 11%. 

Oppgangen har i hovedsak vært drevet av teknologiske fremskritt innen software og algoritmer, som i kombinasjon med økt bruk av ulike sensorer og kameraer har gjort industrielle roboter betydelige mer kraftfulle. 

Dette betyr at roboter i dag kan utføre oppgaver det ikke var mulig å få til for bare få år tilbake. Samtidig har prisene på industrielle roboter falt relativt til lønnskostnader.

Daglig leder, Arild E. Kilen hos Ameka programmerer en EXCEKTEK V650 EDM-maskin.

Nordsjøen først

Ameka har store industrikonsern som Ekornes og Glamox på sin kundeliste. Det Ameka spesialiserer seg på, er å lage roboter og maskiner som ikke finnes i markedet fra før og er spesialtilpasset den enkelte produksjon og behov. Industri 4.0, bruk av opplevd virkelighet, smartbriller og kunstig virkelighet er noe Kilen vet vil gjøre seg gjeldende i Norge i fremtiden.

- Den første plassen vi vil se en utstrakt bruk av VR-teknologi og smartbriller i reell bruk i Norge, er mest sannsynlig offshore. Men reisevansker under pandemien har vist seg at vi kan trenge teknologien raskere enn det man i utgangspunktet trodde, sier han og legger til at han ikke ville nølt med å sende et sett smartbriller med helikopter ut til en plattform for å vedlikeholde maskiner levert av Ameka.

- Offshore har den beste dokumentasjonskulturen og datahåndteringen er særdeles kompetent. Derfor ville jeg ikke nølt med å benytte en slik mulighet til at noen offshore vedlikeholdt noe fra oss med veiledning fra vår ekspert gjennom smartbriller, sier han.

Gammeldags

Det er et skrikende behov for å digitalisere og teknologiske store deler av norsk industri. Tar man i bruk de rette virkemidlene, kan også den eldste delen av maskin-og produksjonsparken få et nytt liv, tror Kilen.

- En fabrikk i Norge har alt fra 40 år gamle maskiner til de aller nyeste. De nyeste har ofte flere fabrikanter siden de skal gjøre forskjellige typer operasjoner og har forskjellige programvarer som ikke alltid snakker så lett sammen. Derfor må det på plass en integrasjonsmodul som med sensorer og smartteknologi kan rapportere tilstanden på den 40 år gamle maskina like lett som den tar ut nødvendige data fra de nye maskinene. Alt dette må samles på et dashboard hos produksjonsledelsen.

Glamox ble grunnlagt i 1947 av Birger Hatlebakk og er i dag en ledende merkevare på det profesjonelle belysningsmarkedet, både på land og til sjøs.

Det globale belysningskonsernet Glamox er én av Amekas kunder og Kilen behøver ikke å gå langt fra sitt eget kontor for å etterse roboter og maskiner han har levert dit. Ameka var verkstedet og maskinprodusenten til Glamox før de på tidlig 2000 ble skilt ut som eget selskap. I dag som da, ligger Ameka i samme fabrikk-og administrasjonslokaler som lyskildegiganten Glamox.

Det gir Amekas daglige leder mange muligheter til å observere hva som kan gjøre et stort industrikonsern langt mer effektivt ved hjelp av digitalisering, smartteknologi og robotisering.

- På fabrikker i Norge går man fortsatt rundt og utfører daglige rutiner som blir skrevet ned på papirlapper og puttet i en perm. Alt dette skulle vært gjort på enheter med berøringsskjerm hvor man kunne se hvem som gjør hva og når det blir gjort. Alt lagres som data og fabrikksjefen kan hente ut trender på hvordan utstyret oppfører seg i form av for eksempel varme og vibrasjon.

Industrirobot på plass i norsk fabrikkmiljø. På dette området ligger Norge langt etter sine naboland.

Kommende eventyr

Ameka har nylig stått bak produksjonen av prototyper for girene til norske Wheelme, som er i ferd med å erobre det internasjonale markedet med robotiserte hjul.

- Dette er virkelig utrolig nyvinnende og spennende. Dette er hjul som kan monteres på hva du enn ønsker og de er autonome, forteller Kilen.

Med løsninger fra Wheelme kan man lett skape et autonomt transport-og logistikkmiljø på fabrikkgulvet for deler, varer og utstyr. Se ikke bort fra at akkurat den løsningen en dag i nær fremtid tas i bruk inne på Glamox store gulvflater eller ved mange andre norske fabrikker og produksjonslinjer.

Les mer innhold fra TeamViewer
Annonsørinnhold