<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Agenda

Annonsørinnhold

Annonsørinnhold

Dama som har stålkontroll på skatten

I artikkelserien Bak Fasaden blir vi kjent med de ansatte i kunnskapsbedriften EY. Denne runden er det Lise Ovidia Bruland, Manager og advokat ved International Tax and Transaction Services som står for tur.

Hvem snakker du egentlig med hvis du vil ekspandere bedriften din til utlandet? Hvilke regler gjelder i det aktuelle landet, og hvordan fungerer skattereglene der? For de fleste er dette spørsmål man ikke besvarer på strak arm, og dermed henter inn hjelp fra eksperter som Lise Ovidia Bruland og hennes team.

De siste syv årene har Lise jobbet med internasjonal skatterett. Kundene varierer, men hovedsakelig er det start up- og scale up-selskaper. Det kan være bedrifter som driver med alt fra fly, til teknologi og shipping.

– Problemstillingene vi står overfor er blant annet: Hvordan skal de drive det best mulig hvis de for eksempel skal sette opp et selskap i USA, hvordan blir kontraktene, hvordan vil vareflyten se ut, hvilke selskap i konsernet skal inngå kontrakter med kunder for å kunne lykkes best mulig, forklarer Lise og fortsetter.

– De største og morsomste utfordringene kommer hvis man for eksempel skal til land som Kenya, Tanzania og de jurisdiksjonene som ikke har noen regler for den typen teknologi eller produkter som leveres. Det kan være blokkjede-teknologi og andre typer teknologi som ikke er i landet fra før. Hvordan skal det behandles? Og hvordan skal vi kommunisere det til kollegaene våre i dette landet på rett måte?

Skulle aldri bli advokat

Lise snakker entusiastisk om jobben, og legger ikke skjul på at hun har lært mye av de andre kollegaene på avdelingen. Likevel var det ikke gitt at hun skulle ende som advokat. 

– Jeg har alltid hatt interesse for jus, men jeg husker veldig godt en diskusjon med pappaen min i bilen. Jeg har alltid vært påståelig og irriterende, og da sa han at “vet du hva Lise, du burde bli advokat”, noe jeg selvfølgelig var helt uenig i ettersom jeg ville bli journalist. 

Faren fikk rett i at jus var den rette veien å gå - først tok hun en master i jus, for så å ta en fordypningsmaster i revisjon og regnskap. Til tross for hun aldri hadde sett for seg en karriere innen skatterett var hun fascinert av næringslivet, og ønsket å se utover Norges grenser.

– Jeg ville drive med noe som hadde et internasjonalt aspekt, og synes næringslivet var interessant.

Takket nei til andregangsintervju

Mens Lise snakker om både karriere og studieløp kommer det frem et smittende humør og en åpenhjertig ærlighet. Som nyutdannet sendte hun ut flere åpne søknader, og hadde førstegangsintervju hos blant annet EY. Overraskende nok takket hun nei til å stille på nok et intervju.

– Jeg bodde i Bergen, hadde kjæreste og ville egentlig bli der. Dagen etter jeg hadde takket nei ombestemte jeg meg, så jeg dro på intervjuet og fikk utrolig nok jobben. Jeg husker at jeg lå på gulvet hjemme hos mamma og pappa uten å vite hva jeg skulle gjøre med livet mitt.

To uker etterpå bodde jeg på sofaen til en venninne i Oslo, ler hun.

– EY var en mulighet jeg ikke kunne si nei til. Her fikk muligheten til å jobbe med noe jeg trodde jeg kunne noe om, noe jeg synes var spennende og som ikke minst hadde et internasjonalt perspektiv. Jeg innså fort at jeg ikke kunne like mye som jeg trodde, men heldigvis er det flat struktur og alltid rom for å spørre de med mer erfaring.

Kunnskapshuset har fokus på at de ansatte skal få bli med på prosjekter og engasjementer de brenner for eller ønsker å lære om. Dermed har Lise fått være med på EYs Amplifier-prosjekt som handler om å hjelpe nye firmaer i gang med alt fra markedsanalyser til det juridiske.

– En annen opplevelse som jeg har vært så heldig å få gjennom EY er å få jobbe et halvår i New York. Da jobbet jeg på EYs hovedkontor på avdelingen for internasjonale «tax desker» på desken for Norden. Vi bistod hele USA med større eller mindre problemstillinger innenfor skatt, og var et kontaktpunkt mellom USA og Norden.

Lise forteller at alle i EY kan søke seg rundt til de forskjellige lokasjonene, og at det finnes flere mobility-programmer for ansatte som ønsker litt annerledes utfordringer.

Relasjonene betyr alt

Nettopp disse mulighetene er noen av grunnen til at Lise har blitt værende i EY i så mange år. Samtidig elsker hun at du får mer og mer og muligheter jo lenger du blir.

– 95% av dagene på jobb har jeg det gøy. Jeg kan tulle med alle, og det er en flat struktur der man er gode venner. Hvorfor skal man dra fra noe som er bra? Fra folk du vet er støttende og har troen på deg?

Likevel røper hun at det er kundene som har vært tungen på vektskålen.

– Det viktigste for meg i arbeidslivet er relasjoner. Det beste er når man får den tilliten som kreves for å kunne gjøre en god jobb, og man ser at kunden virkelig setter pris på det, og man får en betydningsfull relasjon.

– Når jeg får et forhold slik at kunden sier “dette teamet, eller denne dama vil jeg at skal hjelpe meg”. Det vil jeg si er det kuleste med min jobb, å få bygd opp den relasjonen med for eksempel kunder som skal inn i nye jurisdiksjoner. Kanskje har de prøvd å finne ut av det selv, men så kan du komme frem til en løsning for dem. Det makes my day, gliser hun.

Annonsørinnhold