<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Samer reagerer på «reklametur» til Finnmark

Norske Samers Riksforbund reagerer på at næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) drar på det de kaller en reklametur til Kvalsund i Finnmark.

    Publisert 8. apr. 2019 kl. 14.52
    Oppdatert 8. apr. 2019 klokken 14.54
    Lesetid: 1 minutt
    Artikkellengde er 242 ord

    Statsråden er invitert til et folkemøte i Kvalsund mandag kveld for å snakke om tillatelsen regjeringen har gitt selskapet Nussir til å utvinne kobber.Natur og Ungdom, Naturvernforbundet og Norske Samers Riksforbund har varslet demonstrasjoner. Flere av miljøorganisasjonene har reagert på at ingen av gruvemotstanderne er invitert til å snakke på møtet.På møtet skal Kvalsund-ordfører Terje Wikstrøm og Hammerfest Næringsforening innlede. Deretter skal Torbjørn Røe Isaksen snakke om gruveetableringens betydning for Finnmark og Norge.– Det er problematisk at Torbjørn Røe Isaksen drar på en ren reklametur for Nussir, samtidig som saksbehandlingen fortsatt foregår i hans eget departement, sier leder Runar Myrnes Balto i Norske Samers Riksforbund (NSR).Flere aktører, blant annet Sametinget, har klaget på konsesjonsvedtaket. Saken skal dermed behandles av Kongen i statsråd.Næringsdepartementet ga 14. februar driftskonsesjon til Nussirs kobberutvinning i Kvalsund. Gruvedriften har fått mye kritikk for planene om å lagre gruveavfall på bunnen av Repparfjorden. Det forventes at gruva vil sysselsette om lag 150 årsverk.Motstanden mot prosjektet er stort. Hittil har 3.900 personer varslet at de er villige til å lenke seg fast for å hindre gruvedriften.– Flertallet i Finnmark og i kommunestyret og fylkesstyret mener gruvedriften er bra. De kommer ikke til å lenke seg fast. Det betyr jo ikke at meningen deres er mindre verdt, selv om de ikke vil aksjonere, sier Isaksen i en kommentar til NTB om den store motstanden.Han forteller at hans budskap på møtet blir å vise at vedtaket er gjort innenfor miljømessig forsvarlige rammer.(©NTB)