<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Lunsjguiden: Italiensk fiskelykke

Med utsikt mot havet og ryggen mot Oslo er Skur 33 et lite fristed for matelskere.

    Publisert 29. sep. 2014 kl. 12.34
    Oppdatert 29. sep. 2014 klokken 13.39
    Lesetid: 3 minutter
    Artikkellengde er 644 ord

    Høstvinden som blåser inn over Rådhusplassen er surere enn fjorårets restskatt. Long & Short kjenner den bitre vinden helt inn i ryggmargen, men trekker frakkene rundt seg. Det er fristende å snu, men håpet er at Skur 33 vil tilby en trygg havn for høstværet.De stavrer seg innenfor dørene og den kalde vinden snus til en varm velkomst. Etter en kort passiar om fordelen mellom høye og lave stoler inntar duoen et lavt bord med utsikt over Oslofjorden. Servitørene kappes om å få de nyankomne gjestene til bords, og det løpes frem og tilbake med brød, kaffe og mineralvann i en sjarmetappe av armer og bein.– Dette lokalet ser ut som et fiskemottak som er redesignet for å passe inn et interiørblad. Og det er jo egentlig ganske kult, sier Long.Mur, sjøblått treverk og stål skaper en forbausende lun atmosfære, godt hjulpet av solen som reflekterer i havet bare noen meter unna.MENYEN ER KORTFATTET. Her serveres pasta og pizza, hovedsakelig med skalldyr. Samt noen italienske unntak, i form av skinker og oster.Til å være en godt utdannet kvinne har Long plutselig et forbausende neandertalt syn på pizza, og kommer med en lang redegjørelse om hvordan det egentlig bare er rom for skinke eller rødt kjøtt på en pizza. Ungkarstendensene til tross, fristelsen til havets frukter blir for stor.– Jeg tror jeg drister meg til en pizza frutta di mare, sier Long med en langstrakt tvil i stemmen.Som David Toska foran en usikret minibank har Short funnet mye som frister i menyen, og Herr Godot rekker å komme og gå før han har bestemt seg. Det ender, under tvil, på en pastarett.Tallerkenen som kommer på bordet kort tid etter er rausere enn Silvio Berlusconis selvtillit, og mellom de tykke spagettiene er det rikelig med ferske urter, en fabelaktig olivenolje og en stor porsjon hjerteskjell. Short kan ikke huske å ha smakt lignende siden han befant seg på en fortausrestaurant i Sienna for mange somre siden.– Vongole kan lages på flere måter, og ofte er kokken fristet til å drukne det i tomatsaus. Her er det derimot olje, hvitløk og skjell som får lov å frembringe sin egen symfoni av smaker, sier Short.De pompøse gledesutbruddene affiserer ikke Long. Hun har for lengst forsvunnet ned blant havets frukter og betrakter en liten lilla blekksprut som titter opp av pizzaen.– Dette er faktisk ikke verst. Sausen er nydelig, og bunnen likeså. Men jeg tror ikke akkar får plass på lørdagspizzaen i fremtiden heller, sier hun og løfter opp et av de små sugekopptrollene.Det blir stille rundt bordet mens hovedretten inntas. Short må se seg slått av kjøkkenet, og må la det ligge igjen mat på tallerkenen, og har vanskelig for å se for seg at han noensinne vil trenge å spise igjen.HJEMMELAGET ITALIENSK IS. Tre magiske ord som viser seg å være veien til Longs hjerte. Å true med å gå før det er smakt på de frosne delikatessene fremkaller en kaldfront verden ikke har sett siden muren falt. Short innser at han må kapitulere.Shorts sjokoladeis er av den kremete sorten, med små flak av sjokolade. Den er et stykke unna den mørke sjokoladeisen du gjerne finner hos et gelateria i Italia, men likevel så velsmakende at det lett tilgis.– Denne iskremen er så god at jeg får lyst til å bade i den. Hvis det finnes et himmelrike, er skyene der laget av denne isen.Shorts pistasjeisen er åpenbart hjemmelaget, og smaker av nøtter og med et hint av salt.– Jeg kunne spist denne isen hver dag resten av livet, uten å gå lei.Long & ShortSkur 33Ved foten av Akershus Festning tar sjarmerende servitører imot fiskeelskere med sans for det italienske. Høy grad av hjemmelaget mat og lun stemning gjør det fristende med nye besøk.Sted: Akershusstranda 11Pris: 165 - 455 kronerTid før maten kom: 12 minutter.Besøkt: 24. september 2014.Terningkast: 6Ameldelsen var publisert i Finansavisen lørdag 27. september 2014.