<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Bølgebryteren

Han gründet Data Respons, tok det på børs og fikk ­sparken av Berit Svendsen. Nå ror han ut i verden med norsk ingeniørkunst.

    Publisert 1. sep. 2019 kl. 10.15
    Oppdatert 7. feb. 2020 klokken 14.12
    Lesetid: 4 minutter
    Artikkellengde er 929 ord
    Foto: Hilde Oreld

    ARENDAL

    Svend Heier er på ingen måte som andre 69-åringer. Han ror den drøye turen til jobben fra Hisøya til Pollen i Arendal hver dag, har vev, spiller fiolin og baker pizza på nesten 500 grader i egen vedfyrt bakerovn.

    – Jeg var oppe klokken fem i dag for å varme opp ovnen, slik at jeg kunne servere rykende varm pizza til lunsj, sier Heier og smiler. Vi befinner oss i hans mancave utenfor det store, hvite familiehuset med egen båtplass og strandlinje.

    Da sivilingeniøren fra NTH jobbet som softwarekonsulent og selskapet som leide ham inn gikk konkurs, startet han like godt et nytt datafirma i 1986 med en kompis. Det fikk navnet Data Respons og vokste med mellom 20 og 30 prosent i året. Det ble en bratt lærekurve for gründer Heier.

    – Jeg har alltid likt å lage ting som virker, og det gikk veldig bra med Data Respons. Så fikk vi inn Rune Rinnan og Tele Venture som deleier og endte på børs. I flere år var jeg gjennom kvartalspresentasjoner, men i 2003 fikk jeg sparken av styreleder Berit Svendsen. Vi var ikke enige om den fremtidige eierstrategien.

    I 2003 fikk jeg sparken av styreleder Berit Svendsen

    Foto: Hilde Oreld

    Ikke hyggelig å få sparken i «egen butikk», men hell i uhell hadde han fem år tidligere blitt spurt om han kunne lage et biljardbord til bruk på båt, ett som sto stabilt hele tiden. Dette fikk Heier og hans hjelpere i Data Respons sitt datterselskap Stable til.

    – Vi snakker skikkelig ingeniørkunst. Det ble solgt åtte slike biljardbord til RCCL. De står fortsatt om bord, og ballene ligger helt stille - også i røff sjø.

    Discovery Channel laget et program for halvannet år siden om verdens 100 mest fantastiske oppfinnelser. Der viste de frem Heiers oppfinnelse som nummer 18.

    – Som sjef i Data Respons fikk jeg mye kjeft for de åtte biljardbordene, men tanken på å gjøre noe mer med Stable ville ikke slippe. For snart 13 år siden flyttet vi fra Oslo til Arendal. Min kone er fra Fevik og vi ville bo ved havet. Som gründer er det en lykke å bo her. Det er enkelt å bli kjent med banken, næringssjefen, det blomstrende næringslivet og ulike kontorfellesskap - ganske enkelt et godt næringsnettverk. Jeg skal aldri flytte herfra!

    Det som begynte med et biljardbord har ført til nye forretningsmuligheter. En sjøsyk passasjer rigget seg til på et biljardbord og ble frisk i løpet av 20 ­minutter. Da tenkte Heier at han skulle lage stabiliserte senger.

    – Vi solgte en stabilisert seng til RCCL, og gjestene ble friske. Vi tenkte at vi hadde skutt gullfuglen! Men rederiet ville likevel ikke kjøpe flere stabiliserte senger, for de ante ikke hvordan de skulle få solgt budskapet om at de hadde slike nyvinninger. De kunne jo ikke snakke om at passasjerene blir sjøsyke …

    Foto: Hilde Oreld

    Tanken om å stabilisere verden har nå materialisert seg i flere andre bruks­områder. Men det er likevel et stort men:

    – Vårt problem er at folk ikke googler stabilisert kjøkken, seng, biljardbord, solseng, skrivebord, containere, teleskop, toalett… for folk vet ikke at det finnes. Derfor tar ting tid. Det er også slik at selv om vi kommer tidlig inn på yachtdesign tar det likevel tre år eller mer før leveranse, sier Heier.

    Vårt problem er at folk ikke googler stabilisert kjøkken, seng, biljardbord, solseng, skrivebord, containere, teleskop, toalett… for folk vet ikke at det finnes

    De har solgt noen stabiliserte senger og biljardbord mot cruise- og yachtsegmentet, blitt seks ansatte hvorav fire på heltid og blinket ut flere bruksområder. I fjor endte salget på et sted mellom 5 og 10 millioner kroner. Målet er å omsette for mellom 20 og 30 millioner kroner om tre år. Selskapet har fått mellom 5 og 7 millioner kroner i støtte fra Innovasjon Norge, 3 millioner kroner fra Forskningsrådet, 1 million kroner fra Arendals ­Næringsfond og SkatteFUNN-midler.

    Papegøyer blir også sjøsyke. De detter ned fra pinnen. Rike damer har med seg ­papegøye på tur

    – I tillegg til biljardbord, senger og loungemøbler, har vi utviklet stabiliserte arbeidsstasjoner til folk som jobber på ekspedisjonsskip, stabilisatorer som sørger for trygg oppbevaring av dyre viner til sjøs, landingslys for helikoptre på skip, stabile gamingmiljøer på sjøen og et stabilisert bårebrett til bruk i ambulanser og ambulansebåter. Det siste har vi skilt ut i eget selskap; Stable Care. Dessuten satser vi stort i offshoremarkedet for å redusere fatigue-problemene ved hjelp av stabiliserte køyer.

    Foto: Hilde Oreld

    Fremtidige Stable-kunder treffer Heier på to årlige messer; en i Amsterdam og på Monaco Yacht Show.

    – Verdens rikeste kjøper stabiliserte senger og biljardbord. Det har sørget for at vi har råd til å utvikle Stable Care og jobbe videre med sjøfolk. Vi jobber også mye med forskningsskip. Ekspedisjonsskip er også et voksende marked, sier Heier og humrer høyt. Han kom plutselig på at markedet til Stable også er på grensen til sært. I hvert fall ganske smalt:

    Verdens rikeste kjøper stabiliserte senger og biljardbord

    – Konsertpianister spiller bedre når flygelet står stabilt. Papegøyer blir også sjøsyke. De detter ned fra pinnen. Rike damer har med seg papegøye på tur. Gullfisk blir også sjøsyke. En rik russer har også ­bestilt verdens største biljardbord til båten sin på over 100 meter. Vi har også produsert en plattform som står under en diger spisebordgruppe. Det er helt utrolig hva vi får høre og oppleve i Monaco. Jeg snakket også med en mann som ikke ville ha en stabilisert seng om bord i yachten sin fordi hans kone ble sjøsyk. Han ville reise på tur uten henne, småhumrer Heier og avslutter:

    – Vårt mål er uansett koner, gullfisk og papegøyer å stabilisere verden. Det er det vi gjør.