<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Eiendomstransaksjoner for 200 milliarder: – Jeg tror ikke mange i Norge har oppnådd en slik sum

Line Ravlo-Losvik har bistått i 500 eiendomstransaksjoner med en totalverdi på rundt 200 milliarder kroner. Hun tror på skjebnen, men har kjent på frykten for å dø.

    Publisert 1. sep. 2019 kl. 12.15
    Oppdatert 14. sep. 2019 klokken 11.51
    Lesetid: 10 minutter
    Artikkellengde er 2337 ord
    YNGST AV ALLE: I en alder av 26 år leverte Line Ravlo-Losvik sin juridiske doktorgrad.  Foto: Iván Kverme

    Hun lar latteren fylle rommet. Smilet er genuint. Hun forteller om hvordan hun elsker livet og alt det har å tilby. Jobben, ektemannen, jenteturer, barna som vokser opp.

    – Det er gøy å leve. Noe annet er en grusom tanke, sier Line Ravlo-Losvik.

    Line Ravlo-Losvik

     

    Alder: 46.

    Sivilstand: Gift, to barn.

    Stilling: Partner i DLA Piper.

    Bakgrunn: Juridisk doktorgrad ved Universitetet i Tromsø, partner i Wikborg Rein og Selmer.

    Aktuell: Startet hos DLA Piper i april i år.

    Stortingets talerstol blir din. Hva tar du opp?

    Hvis jeg hadde fått den sjansen ville jeg snakket om noe jeg virkelig brenner for, og det er miljø. Naturperler blir ødelagt og mikroplasten kommer snart inn i hele næringskjeden. Vi må lytte til ungdomsopprøret som er i gang, for vi har bare én jord. Det er veldig lett å snakke om at miljø er veldig viktig, men hva skal vi gjøre? Jeg ville utfordret politikerne til å komme med en tiltaksplan med fem konkrete punkter.

    Hva bør Norge bruke mindre penger på?

    Byråkrati. Nå trenger du advokat i prosesser der det egentlig burde vært helt unødvendig, fordi alt er blitt så byråkratisk. Mindre byråkrati betyr mindre jobb for oss, men jeg vill heller gjøre mer meningsfylt arbeid. Jeg kan jobbe med saker der vi er med på å skape verdier, i stedet for å hjelpe noen med å sette krysset på riktig sted i et dokument.

    Hva er din dårligste investering?

    Støttemedlemskap på Sats. Jeg fortsatte som medlem i ett år etter at jeg sluttet å trene der. Ellers har jeg få dårlige investeringer. Jeg har stort sett tjent penger på alt jeg har gjort.

    Hvilken bok vil du lese om igjen?

    «Jeg er Pilegrim» av Terry Hayes. Den handler om en terrorist med et våpen som kan utslette millioner av mennesker. Agenten Pilegrim må stanse ham. Boken er virkelig godt skrevet. Jeg ble helt oppslukt.

    Hvor går drømmereisen?

    Stillehavet. Helst til et av landene som er minst besøkt.

     

    Hun kan senke skuldrene og la pusten gå rolig på balkongen i 6. etasje på Aker Brygge. Her er hennes nye arbeidssted etter at hun nylig meldte overgang fra Selmer til DLA Piper. Et nytt steg i en karriere med allerede mange høydepunkter. Som eiendomsadvokat har Ravlo-Losvik bistått i 500 transaksjoner med en totalverdi på rundt 200 milliarder kroner.

    – Tallet er høyt. Kan du sette det i perspektiv?

    – Jeg tror ikke mange i Norge har oppnådd en slik sum.

    Målet var å få mest mulig ut av livet

    Den kuleste transaksjonen

    Hun bisto Heimstaden da selskapet gjennom to transaksjoner i 2017 og 2018 kjøpte eiendom i Norden for mellom 40 og 50 milliarder fra Ivar Tollefsen. Hun hjalp Genesta med både kjøp av Mariboesgate og salg av Dronning Mauds gate, og nå helt nylig bisto hun Madison og Carucel i forbindelse med oppkjøp av bygulv i Bjørvika. Den siste transaksjonen handlet om 70-80 enheter. 15 selskaper var involvert.

    – Det var en artig utfordring med veldig kompliserte avtalestrukturer. Jeg og advokat Geir Sand i Schjødt som representerte motparten var enige om at de avtalene var det mest kompliserte vi noen gang hadde skrevet. Det er nok den kuleste transaksjonen hittil i år.

    Etter tiltredelsen i DLA Piper i påsken er hun involvert i 15 transaksjoner med verdier på rundt sju milliarder kroner.

    26 år og doktor i jus

    En snill og ordentlig pike vokste opp på en gård i Mo i Rana. På skolen var hun bedre enn de fleste, og i en alder av 26 år leverte hun sin juridiske doktorgrad. Ingen i Norge har klart det på kortere tid. Hun tok videregående skole på to år og brukte ett år på å fullføre både første- og andreavdeling på juss.

    – Jeg var 19 år da jeg begynte på tredjeavdeling. Det var kult å være så ung, men da jeg kom dit endret jeg litt tankesettet. Målet var ikke lenger å være yngst. Målet var å få mest mulig ut av livet.

    Hun tok fallskjermlappen og hoppet i strikk fra Tromsøbrua. Tanker om risiko eksisterte ikke. Var det meningen at hun skulle dø ung, så kom hun til å gjøre det uansett.

    – Jeg trodde på skjebnen. Plutselig kunne du være på feil sted til feil tid.

    En hendelse på Universitetet i Tromsø gjorde denne tanken enda tydeligere. Hun var en av flere som kanskje skulle dra til Island for å være med på Nordisk Uke. Ravlo-Losvik ble til slutt hjemme. Studenten som dro omkom på turen.

    - GØY Å LEVE: Line Ravlo-Losvik snakker om viktigheten av å ha et liv utenom jobben. Foto: Iván Kverme

    Tror på skjebnen

    Hun har kjent på frykten for å dø. Da legene fortalte om svulsten på hjernen så hun for seg en slutt på det herlige livet. Svulsten presset på hypofysen og synsnerven. Den måtte ut, og helst ganske fort.

    – Tror du fortsatt på skjebnen?

    – Ja, jeg tror det er forutbestemt om du skal ha et langt eller kort liv.

    Operasjonen av svulsten var vellykket. Det var ingen plan for henne denne gangen.

    – Hvis du får muligheten til å få vite når du skal dø, vil du vite?

    – Nei, jeg liker å tro at jeg skal leve et lykkelig liv veldig lenge.

    Hun er engasjert i work-bodylife-balance, som handler om hvordan du kan lykkes både på jobb og i privatlivet. For Ravlo-Losvik betyr det å få jobbe med de kuleste sakene og kunne følge opp familien med mye kvalitetstid.

    – Nå er jeg med på transaksjoner til hundretalls millioner kroner, har to barn og har vært gift i 15 år. Jeg sier ikke at det er lett, men det går an.

    Vil ikke fly med ektemannen

    En hjemmeværende mann gjør det lettere, men det handler også mye om respekt på arbeidsplassen. Respekten for at privatlivet også er viktig.

    – Du må kunne skrive i kalenderen at du skal hente i barnehage. Og du må kunne gå på kino selv om du er advokat. Arbeidsmengden må tilpasses så ingen jobber for mye. For generasjonen før meg gikk jobben foran alt, i min generasjon er privatlivet blitt viktigere. Generasjonen etter meg er veldig opptatt av å ha et liv utenom jobben.

    Det er ikke sexy å si at du kjører Volvo, men det er biler av kvalitet

    Det skjedde noe da Ravlo-Losvik fikk barn. Selv med troen på skjebnen falt viljen til å ta risiko. Livets neste fase var et faktum.

    – Noe skjer med deg, du får andre perspektiver. Jeg synes det er ubehagelig når jeg og mannen min flyr sammen. Hva skjer hvis vi detter ned? Jeg er ikke redd for å fly, men det er ekkelt når vi to flyr sammen.

    Bilinteressert

    Da hun var ung, fri og singel fløy hun ned til Tyskland for å hente seg sin nye Mercedes SLK 230 Kompressor direkte fra fabrikken. Etter en liten omvisning kjørte hun bilen hjem.

    – Det var råkult. En fantastisk følelse.

    Hun skulle aldri kjøpe seg en stasjonsvogn. Nå kjører hun en Volvo XC90 med god plass og tilhengerfeste.

    – Det er ikke sexy å si at du kjører Volvo, men det er biler av kvalitet.

    Hun kunne aldri tenke seg å kjøpe hytte. Nå er familien på hytta på Beitostølen annenhver helg gjennom hele året.

    Kvinneproblematikken er jo helt håpløs

    Noe skjer også i advokatfirmaer når kvinner får barn. Da Ravlo-Losvik var ute i permisjon fra Wikborg Rein med sitt første barn i 2004, sluttet hun å få eposter og ble heller ikke invitert med på alle arrangementer. Hun fikk verken kontor eller en posthylle.

    – Det var som jeg ikke eksisterte i virksomheten de månedene jeg var borte. Jeg følte meg ekskludert.

    Hun fikk høre at hun sannsynligvis skulle få flere barn snart, så da var det best at hun ikke ble med på de vanskeligste og mest utfordrende sakene.

    – Da mine mannlige kolleger kom tilbake fra permisjon var holdningen en helt annen.

    Ravlo-Losvik sa tydelig ifra at hun vil være med på de tunge sakene. Da var svaret «Å, vil du det? Så bra at du tar initiativ».

    – Det burde ikke vært nødvendig å ta initiativ. Det skal holde med en epost som sier at Line er tilbake, og så skal vi kjøre på videre. Heldigvis har advokatbransjen blitt bedre på dette de 10 seneste årene, men det er fortsatt en vei å gå.

    – Mye tull

    I mange år har kvinneandelen av nyutdannede jurister vært over 50 prosent, men når det kommer til partneropptak i advokatbransjen er det alltid mennene som har hatt overtaket.

    – Kvinneproblematikken er jo helt håpløs, vi mister så mange talenter underveis. Jeg hører forklaringer om at kvinner ikke ønsker å bli partner på grunn av barn, at de prioriterer annerledes, at de ikke er så interessert i en karriere. Jeg tror det er mye tull.

    Til syvende og sist handler det om holdninger. Om at kvinner ikke har ambisjoner. At kvinner ikke ønsker å ta på seg de kuleste sakene.

    – Det blir tatt for gitt. Kvinnene blir ikke spurt engang. Da jeg var ferdig utdannet tenkte jeg det var full likestilling og like muligheter over alt. I dag tenker jeg at det skjer masse diskriminering. Vi må gjøre noe med det.

    Jeg trenger ikke være så ordentlig bestandig

    Skarverennet 

    Ravlo-Losvik er en sta kvinne. Når hun har bestemt seg for noe, så gjennomfører hun det. Uansett. På toppen av Tromsøbrua sto hun med strikken festet til bena. Ned til vannet var det nesten 40 meter. Hun var livredd. Likevel lente hun seg fremover og stupte mot vannoverflaten.

    – Det er naturstridig, men jeg hadde sagt at jeg skulle gjøre det, så da gjorde jeg det.

    I fjor skulle hun gå Skarverennet, men dårlig vær førte til avlysning. I år skulle hun gjøre et nytt forsøk på å gå de 37 kilometerne fra Finse til Ustaoset på skøyteski, men været var igjen elendig. På toget ble deltagerne oppfordret til å gå av på Haugastøl for å kunne gå en kortere rute. Noen fikk startnekt. I løypa var det fare for både jordskred og snøskred, med politiet på plass i utforkjøringene. Skiløperne måtte enkelte steder hoppe over små bekker som rant tvers over løypa. Tåken lå tett og vinden blåste drikken ut av koppen på matstasjonen.

    – Det var ikke morsomt, det var ikke noen naturopplevelse. Jeg gjennomførte kun fordi jeg er sta, sier Ravlo-Losvik.

    – Men jeg kommer ikke til å gjøre det igjen.

    Skal løpe New York Marathon

    I påsken for to år siden kjente hun på lysten til å komme i bedre form. Hva kunne hun gjøre med det? Jo, melde seg på halvmaraton. Hun hadde aldri løpt lenger enn 3000 meter i sitt liv. En halvmaraton er på 21 kilometer, og det var syv uker til hun skulle stå på start.

    – Jeg trente fire ganger i uka i de syv ukene.

    Gjør det du har lyst til. Da blir du et lykkeligere menneske.

    Hun fullførte. Året etter løp hun igjen for å forbedre tiden.

    Oppnådde mål ligger fortiden til, du må finne noen nye å strekke deg etter. Derfor har hun meldt seg på New York Marathon i 2020. Og derfor tar hun sjelden opp den nevnte doktorgrad-rekorden på eget initiativ. Det er tross alt snart 20 år siden.

    – Jeg synes det er morsomt å ha rekorden, men jeg bruker den ikke når jeg skal selge meg inn hos kunder. Jeg er mer stolt av transaksjonene jeg har gjennomført.

    Den største transaksjonen

    Én transaksjon som har fulgt navnet hennes de seneste årene er eierskiftet av Norgani Hotels i 2010. Hun husker fortsatt telefonen som ringte en tirsdagskveld. Olaf Gauså, daværende finansdirektør i Eiendomsspar, var i den andre enden.

    – Det var enorm tillitserklæring som gjorde at mange fikk øynene opp for meg. Jeg vet ikke om jeg hadde vært der jeg er i dag uten den.

    Norgani Hotels ble kjøpt for 8,3 milliarder kroner. Den største eiendomsavtalen som hadde blitt gjennomført i Norge.

    – Det er nok fortsatt en av de største hvis vi kun tenker norsk eiendomsverdi.

    Siden den gang har hun fulgt Christian Ringnes og hans eiendomsselskaper tett. Hun har vært med på det meste av kjøp og salg.

    – Jeg er evig takknemlig for den tilliten jeg fikk.

    Utvikling av eiendommer er også noe hun jobber mye med. Når byggene er reist, får hun nesten et romantisk forhold til dem.

    – Jeg blir glad i byggene. De har sjel. Et bygg som står for forfall er bare trist, men så er det like fantastisk å se hvor fint det kan bli.

    KARRIÈREN: Line Ravlo-Losvik har tidligere vært partner i Wikborg Rein og Selmer. Foto: Iván Kverme

    Redsel for det ukjente

    I 2016 hadde Ravlo-Losvik jobbet for Wikborg Rein i 16 år. Hun var leder for næringseiendomsteamet, men avdeling var liten. Hun ønsket nye utfordringer, men slet med å slippe taket. Spontaniteten hun følte på Tromsøbrua var ikke lenger tilstede. Noe hadde skjedd i løpet av de 16 årene i arbeidslivet.

    – Jeg kjente en enorm redsel for det ukjente. Det var tryggere å holde på det jeg hadde.

    En bok og et bilde skulle hjelpe henne videre. Begge ting signert Bjørg Thorhallsdottir. Bildet viser en dame på et stupebrett med et anker festet til seg.

    – Hun har lyst til å hoppe, men blir holdt igjen. Det illustrerer ønsket om å gjøre noe i livet, men så er det et anker som holder deg igjen.

    Boken heter «Lykken i livet» og utfordrer deg til å tenke ut hva du ville gjort hvis du vant masse penger. Ravlo-Losvik ville sagt opp jobben og reist til Stillehavet. Mens tankene svirrer spør boka hvorfor du ikke bare gjør det du har tenkt til. Hvorfor vente på å vinne penger?

    – Én god grunn var kostnaden, men jeg hadde mulighet til å øke lånet på huset.

    Så Ravlo-Losvik slo til. På 14 dagers varsel bestilte hun en seks ukers rundtur i Stillehavet for familien.

    – Det er den mest fantastiske ferien vi har hatt.

    En måned etter hun kom hjem sa hun opp jobben. Ankeret var løsnet. Den ordentlige jenta som aldri var borte fra skolen selv sørget for at sine egne barn møtte opp to uker for sent til skolestart.

    – En kunde jeg jobbet masse med sa til meg en gang at «Line, slapp av. Noen ganger må du gi litt faen». Selv har han flotte barn, de er en fantastisk familie. Da tenkte jeg at det går bra å gi litt faen, og slippe litt opp noen ganger. Jeg trenger ikke være så ordentlig bestandig, sier Ravlo-Losvik.

    – Gjør det du har lyst til. Da blir du et lykkeligere menneske.