<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Hästen Vividus er en ubestridt ener blant senger. Den tar 350 timer å produsere og har en prislapp på 2 millioner kroner. Foto: Frederik Lieberath/Hästens

Fullblodshest på soverommet

Ferrari i garasjen eller soverommets ubestridte hingst? Hils på Hästens Vividus – verdens dyreste seng.

Category iconPremium
    Publisert 1. sep. 2019
    Lesetid: 3 minutter

    Det sies at en god natts søvn ikke har en pris, men skal du ha det aller beste penger kan kjøpe, er Hästens Vividus i en klasse for seg. En drømmemaskin på et halvt tonn priset til to millioner kroner.

    Det er en absurd pris. For den samme summen kan du få en grand complications i edelt metall fra Patek Philippe, en Bentley Bentayga Hybrid eller en brukt Riva. Spørsmålet er om det kan forsvares.

    Den svenske familiebedriften Hästens har produsert senger til konger og adelige siden 1852. Gjennom årene har selskapet kommet frem til en sammensetning råmaterialer bestående av ull, bomull, lin og hestetagl, mens fjærene varmebehandles og tilpasses til rygg og behov.

    – Den aller største forskjellen fra andre senger er egentlig kvaliteten og varigheten. Mens en syntetisk seng har en begrenset levetid på 10 til 20 år, kan denne vare minst fire ganger så lenge, hevder Terje Cosma, styreleder i Hästens Concept Store Norge.

    Tar 350 timer å produsere

    Gitt at du er kommet i en alder der pengene ikke er problemet, er ikke Vividus noe du bestiller på nettet. Det en seng som skal vare livet ut og et intrikat stykke håndverk som tar 350 timer å produsere.

    Rammen håndsnekres etter mål og madrassene sys av kyndige hender i ull og bomull i selskapets produksjonslokaler i Köping. Hvem du er, fastheten på madrassen, og hvem partneren din er skal tilpasses og skreddersys med perfeksjonisme.

    Fjæringen skal behandles etter dine behov, for så å pakkes inn i lin. Alt for å gi uovertruffen komfort.

    – Er det kaldt, varmer ullen. Er det varmt, kjøler ullen. Og ved å kle fjærene med lin fjerner man statisk elektrisitet fra sengen slik at det blir mindre støv, sier Anne Marie Cosma, daglig leder i butikken.

    Flytter fukt med tagl

    Hun forteller at det som gjør at sengene varer en mannsalder og mer til er sengens evne til å transportere fukt.

    – Fukt er driveren til at alt blir nedbrutt. Der det er tørt holder ting seg, viser forskningen, fortsetter Cosma.

    Ull og bomull er begge stoffer som tar til seg fukt, men den hemmelige ingrediensen er bruken av tagl. Tagl er hår fra hestens hale og har vært brukt siden middelalderen under rustninger, i senger og møbler grunnets materialets evne til å transportere bort fuktighet og tilføre luft. Fukt som ellers ville forblitt i madrassen transporteres ut og bort og resultatet er en seng som hverken lukter eller brytes ned over tid.

    Til slutt pakkes alt inn et mønster like gjenkjennelig som Ingrid Espelid Hovigs smårutete kokebok, og tre til fire måneder etter møbelsnekkerne satte i gang, rulles en ferdig Vividus ut av fabrikken.

    Kun to solgt i Norge

    Det finnes selvsagt rimeligere modeller, alt fra innstegsmodeller til 40.000 kroner, til gjennomsnittsmodellene til rundt 100.000 kroner.

    Men skal du ha følelsen av å sove som en svensk prins og ha sengen nærmest ingen andre i Norge eier, troner Vividus på toppen i ensom ­majestet. Kun to senger er solgt i Norge, til kunder ekteparet Cosma ikke kan oppgi.

    Og selv om prisen er stiv, kan du trøste deg med at kosten pr. brukstime er langt lavere enn en Riva.