<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Hansson oppløser familieselskapet

Herbjørn og Alexander Hanssons investeringsselskap High Seas oppløses etter samlede bokføringsmessige tap før skatt på nær 450 millioner kroner de tre siste årene.

    Publisert 3. sep. 2019 kl. 15.19
    Oppdatert 3. sep. 2019 klokken 15.55
    Lesetid: 3 minutter
    Artikkellengde er 748 ord
    EXIT DNB: Sist vinter refinansierte Herbjørn Hansson, her på talerstolen i DNBs auditorium i Bjørvika i Oslo, tankrederiet Nordic American Tankers' banklån og fikk inn amerikanske Beal Bank til erstatning for blant andre DNB. Sittende i midten DNBs shippingbanksjef Kristin H. Holth. Foto: Iván Kverme

    Vedtaket om oppløsning fremgår av en melding til Brønnøysundregistrene tirsdag.

    – Min sønn, Alexander, bor i utlandet og ønsker ikke å eie i et norsk aksjeselskap. Forøvrig forenkler vi strukturen for deler av vår private virksomhet, sier Herbjørn Hansson til Finansavisen.

    High Seas eier blant annet Hansson-familiens aksjer i tankrederiet Nordic American Tankers og i offshore serviceskipsrederiet Hermitage Offshore Services, tidligere Nordic American Offshore. Begge aksjene har falt kraftig på børsen i New York de siste årene.

    Investeringsselskapet fikk i fjor et underskudd på 23,3 millioner kroner etter tap på 239 millioner kroner før skatt i 2017 og 187 millioner kroner i 2016. Men i 2015 var resultatet på plussiden med 273 millioner kroner.

    – Det går opp og det går ned, sier Herbjørn Hansson.

    Tynget av nedskrivninger

    De store underskuddene skyldes nedskrivinger av aksjene i Nordic American Tankers og Nordic American Offshore.

    Ved utgangen av desember i fjor var den bokførte egenkapitalen 5 millioner kroner, mens selskapet satt med en gjeld til finansinstitusjoner på 209 millioner kroner.

    I tillegg til rederiaksjene eier High Seas 10 prosent i det farmasøytiske selskapet Photocure, som utvikler og kommersialiserer legemidler som benyttes til diagnose og behandling av pasienter med blærekreft.

    Basert på kursen på Oslo Børs er denne aksjeposten verdt 118 millioner kroner.

    Herbjørn Hansson avviser at långiverne har erklært mislighold og tiltrådt pant i  aksjene.

    – Nei, dette er helt udramatisk og en privat disposisjon som vi har valgt å gjøre. Vi beholder aksjene, men de vil ikke lenger ligge i High Seas, sier han.

    Kursfall

    Det kraftige kursfallet i suezmax-tankrederiet Nordic American Tankers har rammet Hansson og High Seas hardt. På børsen i New York sluttet aksjen sist fredag på kurs 1,78 dollar.

    For vel tre år siden, i mai 2016, var kursen i Nordic American Tankers det mangedobbelte og sto på det høyeste da i 15,25 dollar. Vinteren 2005 ble tankaksjen handlet for opptil 54,84 dollar.

    Tilsammen er aksjene som High Seas sitter med i Nordic American Tankers, Hermitage Offshore Services og i Photocure nå verdt 192 millioner kroner, mindre enn gjelden.

    Fra inngangen til 2016 og til utgangen av 2018 ble egenkapitalen i investeringsselskapet redusert fra 429 millioner kroner til 5 millioner.

    «Vi er vant med at verdiene går opp og ned», skrev High Seas i årsberetningen for 2017.

    For i fjor har ikke far og sønn Hansson utarbeidet noen årsberetning, men et omfattende revidert regnskap med noter.

    – Selskapet har store reserver, sier Herbjørn Hansson.

    Alexander Hansson eide 60 prosent av aksjene i High Seas og Herbjørn Hansson de resterende 40 prosentene da beslutning om oppløsning ble tatt.

    BOSATT I MONACO: Alexander Hansson eide 60 prosent av aksjene i High Seas, som nå oppløses. Foto: Mads Langaard

    Photocure-optimist

    Herbjørn Hansson sier at han har store forventninger til Photocures teknologi, som får kreftceller til å lyse rødt, og som har ført til bedre behandling av blærekreftpasienter.

    Selskapet ble grunnlagt ved Radiumhospitalet i 1997 for å utvikle en behandling mot hudkreft ved hjelp av fotodynamisk teknologi. I dag fokuserer selskapet på diagnostisering, behandling og oppfølging av blærekreft, først og fremst i USA.

    Det var Herbjørn Hanssons bror, professor Vidar Hansson, som sto i spissen for etableringen av Photocure i 1997.

    – Jeg har sett at noen snakker om at Photocure-kursen skal gå ti-gangeren. Denne investeringen er kanskje den beste vi noen gang har gjort. For oss er dette aktiv risk management, sier Hansson.

    High Seas eier også jærstolprodusenten Aksel L. Hansson AS, som er bokført til 6,5 millioner kroner. Fabrikken har hovedkontor på Hjelmeland i Ryfylke og bærer navnet til Herbjørn Hanssons avdøde far.

    Det er ikke kjent hvilke kredittinstusjoner som har lånt ut over 200 millioner kroner til High Seas.

    I notene til det reviderte fjorårsregnskapet er det opplyst at 5 millioner dollar er lån i utenlandsk valuta og at lånet fornyes hvert år. Det opplyses også at banken som sikkerhet har pant i selskapets aktiva, det vil si aksjepostene.

    Investeringsselskapet het tidligere Burma Shipping & Investment, men skiftet navn til High Seas i 2013.

    Refinansierte

    I februar i år refinansierte Nordic American Tankers sin gjeld. Et lån på 306 millioner dollar fra den private Beal Bank i Dallas i Texas erstattet en tidligere lån der DNB, SEB og Nordea hadde rundt 100 millioner dollar hver. 

    En såkalt ATM, som gir Nordic American Tankers rett til å utstede aksjer, kom også på plass våren 2019. Det var i månedsskiftet mars/april tankrederiet hyret en amerikansk investeringsbank til å selge nye aksjer over de neste tre årene, hvis rederiet trenger pengene.

    Det sikret seg muligheten til å emittere for opptil 40 millioner dollar over en treårsperiode, ved å inngå en «At-The-Market Issuance Agreement» (ATM) med den amerikanske investeringsbanken B. Riley.

    HIGH SEAS

     
    Mill.kr. 2018 2017 2016 2015 2014
    Driftsresultat −1 −2 −3,9 −2,9 −1,7
    Resultat før skatt −23,3 −238,9 −186,6 273,4 53
    Årsresultat −23,3 −221,7 −146,1 212,6 37,9
    Gjeld 209,9 199 162 130,8 92,7
    Bokført egenkapital 5 27,4 249,1 429,2 216,6