<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Omdal om ExxonMobil: – Et tegn i tiden

Norsk sokkel har blitt modnere og funnene som blir gjort er mindre, dermed mister de store oljeselskapene interessen, konkluderer oljeanalytiker Trond Omdal.

Publisert 5. sep. 2019
Oppdatert 5. sep. 2019
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 254 ord
IKKE EVIG: Oljeanalytiker Trond Omdal mener ExxonMobils utmarsj fra norsk sokkel er et tegn i tiden.  Foto: Iván Kverme

Torsdag meldte nyhetsbyrået Reuters at oljeselskapet ExxonMobil selger sine eiendeler på norsk sokkel. Nyheten er ikke offisielt bekreftet og det er heller ikke kjent hvem som kjøper eiendelene, men det er likevel ikke noen stor overraskelse for Omdal. Han viser til at selskapet i 2017 solgte feltene de opererte selv.

– Dette var en av de første aktørene på norsk sokkel, så dette er en viktig begivenhet, sier den selvstendige oljeanalytikeren, som har bakgrunn fra både Pareto og Fearnley Securities.

Varer ikke evig

Han mener salget er et signal om at norsk sokkel ikke vil vare evig.

– Det drukner veldig i den politiske debatten om å kutte CO2-utslipp og fase ut oljeproduksjonen, men det er en naturlig utvikling, sier han.

Omdal er ikke helt klar til å spå slutten for norsk olje- og gassektor, men tror toppen snart er nådd. Etter 2025, eller i hvert fall 2030, begynner norsk produksjon og falle, spår han. Omdal påker at det er vanlig at man finner de større feltene i et område først. Så blir funnene mindre og mindre.

Derfor har også de store oljeselskapene vist mindre interesse i leterundene, påpeker Omdal.

Store Sverdrup-inntekter

Johan Sverdrup-feltet, 155 kilometer vest for Stavanger, er et unntak, en «freak incident» med Omdals ord. Dette er det største funnet på norsk sokkel siden midten av 1980-tallet og er beregnet å inneholde 2,7 milliarder fat olje. Produksjonen skal starte i oktober.

– Vi kommer til å ha store inntekter i mange år framover, understreker Omdal.

Men dersom det ikke gjøres nye store funn, vil leverandørindustrien merke det etter 2021-2022, mener han.