<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
+ mer
40 ÅR: Sony lanserte en ny utgave av Walkman under IFA, tilpasset strømmetjenester til 7.700 kroner. Foto: Sony

Sony gjenoppliver Walkman

40 år etter at Sony lanserte Walkman, kommer en ny versjon tilpasset moderne strømmetjenester.

Publisert 26. sep. 2019 kl. 14.49
Oppdatert 29. okt. 2019 klokken 13.31
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 303 ord

Året er 1979. London Calling sprenger britiske hitlister, Pink Floyd gir ut The Wall og Sony lanserer en bærbar musikkspiller kalt Walkman. Den koster 150 dollar og lar deg høre på favorittkassettene dine mens du er på farten.

Walkman ble en umiddelbar braksuksess. Den solgte 50.000 enheter de første to månedene, mot Sonys forventede 5.000, entret Oxford-ordboken og ble et popkulturelt ikon.

Førti år senere er kassetten, CD-en og minidisken blitt museumsgjenstander, men nå gjenoppliver Sony musikkspilleren i to nye utgaver.

Denne gang for streaming- og nedlastningstjenester og bygget for den moderne lytteren med en batterilevetid på opptil 20 timer.

Samtidig er det store forskjeller på digitalisert lyd.

Jekker opp lydkvaliteten

Med streaming kommer komprimering, og med komprimering kommer forvrengt lyd. Kanskje gjelder det ikke alle, men er man audiofil og ønsker seg hele lydbildet ned til hver minste detalj slik som CD-en en gang leverte og LP-en før det, har det vært lite å velge i når det kommer til bærbare løsninger.

Dette har Sony løst ved å bygge inn en egen prosessor som skalerer opp din eksisterende musikk til nærmest høyoppløselig kvalitet, til og med når du streamer. 

I tillegg støttes NW-ZX507 av LDAC – slik at du kan høre på favorittmusikken med mest mulig fylde.

LDAC er kanskje ikke på nivå med kablet musikk, men det gruser i det minste MP3.

Sony Walkman, original fra 1979 Foto: Dave L. Jones

Ut med knappene

Android operativsystem og en 3,6 tommers høyoppløselig skjerm med touch-funksjon gjør spilleren enkelere å manøvrere, selv om nostalgikeren i deg helst skulle sett noe mer taktilt. 

2019-utgaven av Walkman er også utstyrt med USB Type-C-port og micro SD, sammen med fysiske sidetaster som er pakket inn i en aluminiumsfrest ramme og kobberfrest blokk.

NW-ZX507-modellen (64 GB) kommer i svart og vil bli priset til 7.700 kroner når den blir tilgjengelig fra november.