<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Bobler i både finans- og i eiendomsmarkeder

    Publisert 10. sep. 2019 kl. 12.27
    Oppdatert 10. sep. 2019 klokken 16.08
    Lesetid: 2 minutter
    Artikkellengde er 262 ord
    TOPPEN ER (NESTEN) NÅDD: Sjeføkonom Jan L. Andreassen tror vi er på eller nær toppen i denne konjunktursykelen. Foto: Eivind Yggeseth

    Eika Gruppens sjeføkonom Jan L. Andreassen skriver på sin blogg at mye tyder på at vi er på eller nær toppen i denne konjunktursyklusen. Både hjemme og ute.

    Toppen er (nesten) nådd

    I Nord-Amerika og i Nord-Europa er de fleste land:

    • nær eller ved full sysselsetting
    • nær eller ved rekordhøye eiendomspriser og børskurser
    • nær eller ved rekordhøye nivåer i folks levestandarder

    Bobler

    «Mange kritiserer de senere års ekspansive pengepolitikk for å ha skapt bobler i både finans- og i eiendomsmarkeder, men de lave rentene har i hvert fall gitt sitt bidrag til at verden av i dag er ved en konjunkturtopp, med full sysselsetting i mange industrialiserte økonomier», skriver Andreassen.

    Frykter fremtiden

    Sjeføkonomen tror ikke det er dagens konjunkturbilde som bekymrer sentralbanksjefene. Han tror det er hva de har i vente som skaper stor angst i de ulike sentralbankbygg.

    «Finansmarkedene er på tå hev. Sykliske aksjer handles i dag til gi-bort-priser. Obligasjonsmarkedene priser inn en ekspansiv pengepolitikk over de neste 20–30 år både i Europa, USA og i store deler av Asia. Markedene tror på mange år fremover med negative renter i Japan og i Euro-området», understreker Andreassen.

    Mangler sterke virkemidler

    Sjeføkonomen tror ikke sentralbankene vil tillate økonomiene å falle ned i en dyp grøft fordi de denne gang, i motsetning til i 2008, ikke har sterke nok virkemidler til å få opp aktiviteten igjen hvis alle først har rukket å bli pessimister.

    «Sentralbanksjefer av i dag må derfor være føre var», avslutter Andreassen.

    Hever Norges Bank renten neste uke? DNB og Nordea er uenige

    Pareto Securities forteller investorer at de bør satse på følgende aksjer for høstmåneden september.