<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Oljeekspert: Vil bidra til en ekstra risikopremie i oljeprisen i lang tid

Ifølge sjefanalytiker i Nordea, Thina Saltvedt, har droneangrepet i Saudi-Arabia ført til en av de største oljeprisoppgangene i historien.

    Publisert 16. sep. 2019 kl. 10.28
    Oppdatert 16. sep. 2019 klokken 13.01
    Lesetid: 3 minutter
    Artikkellengde er 546 ord
    AVGJØRENDE FOR PRISEN: Sjefanalytiker i Nordea, Thina Saltvedt, mener det i lang tid vil være uro for at det kan komme en gjengjeldelse fra Saudi-Arabia eller USA, eller at det kan komme flere droneangrep. Foto: Are Haram

    Oljeprisen er kraftig opp mandag, etter helgens hendelser i Saudi-Arabia, hvor et droneangrep slo ut halvparten av landets oljeproduksjon. 

    – Dette er den største oljeproduksjonsforstyrrelsen basert på en enkelthendelse i historien og en av de største oljeprisoppgangene, sier oljeekspert og sjefanalytiker i Sustainable Finance i Nordea, Thina Saltvedt.

    Hele 5,7 millioner fat olje per dag er rammet, noe som tilsvarer rundt 5 prosent av verdens oljeproduksjon.

    Saltvedt trekker frem at det fortsatt er uklart hvor stor skadene er, og hvor mye av og hvor lenge deler av produksjonsstansen vil vedvare. Hun påpeker at det vil være avgjørende for hvor høy oljeprisen vil være på litt lenger sikt. 

    – Uroen for at det kan komme en gjengjeldelse fra Saudi-Arabia eller USA, eller at det kan komme flere droneangrep mot Saudi-Arabias oljeproduksjon, infrastruktur eller transport vil bidra til en ekstra risikopremie i prisen over en lengre periode.

    Reservelagre

    Ifølge Saltvedt har Saudi-Arabia store strategiske lagre landet kan bruke av frem til produksjonen er oppe og går igjen. De har også eksterne reservelagre i blant annet Nederland, Japan og Egypt. I tillegg har USA sagt at de kan åpne for bruk av olje fra sin strategiske oljereserver (SPR) på 644 millioner fat råolje. 

    – USA har også kommersielle lagre av råolje på 416 millioner fat, i tillegg til 883 millioner fat bensin, diesel, fuel oil og andre oljeprodukter, sier Saltvedt.

    Hun trekker også frem at IEAs rundt 30 medlemsland, etter oljekrisen i 1973, har forpliktet seg til å holde strategiske reserver (inkluderer både offentlige og industrielle lagre) på 90 dagers netto import. Finland, Sverige og Danmark har slike lagre, mens Norge, som en netto oljeeksportør, er fritatt selv om vi er blant medlemslandene.

    – Siden OPEC landene har kuttet sin produksjon siden desember 2017 har noen landene mulighet til å skru opp produksjonen noe. 

    – Verdens samlede oljeproduksjonsbuffer ligger om dagen på rundt to millioner fat, men 80-90 prosent av denne kapasiteten ligger hos Saudi-Arabia. Hvis store deler av produksjonen som nå er rammet skulle være borte over lenger tid vil det bety store problemer for oljemarkedet - nødlagrene vil ikke vare evig, påpeker Saltvedt.

    Abqaiq

    Oljeeksperten trekker også frem at det ikke bare er oljeproduksjonsenheter i Saudi-Arabia som ble slått ut av helgens droneangrep, men også landets prosesseringsanlegg i Abqaiq. 

    – Dette anlegget kan prosessere opp til 7 millioner fat om dagen, eller rundt 70 prosent av landets oljeeksport, og er vesentlig for å få oljen ut til markedet, sier Saltvedt.

    Abqaiq prosesserer ifølge oljeeksperten mesteparten av oljegradene Arab Extra Light og Arab light, i tillegg til Natural gas liquids (NGLs), ifølge det amerikanske energidepartementet (EIA).

    – Dette kan være av like stor bekymring som ødeleggelsen av de to produksjonsenhetene, sier Saltvedt.

    Brent-oljen omsettes mandag formiddag for 65,42 dollar fatet, opp cirka 8,5 prosent fra da markedet stengte før helgen. WTI-oljen styrkes knappe 8 prosent til 59,07 dollar fatet.

    Til sammenligning ble et fat Nordsjøolje omsatt for 60,29 dollar fatet ved børsslutt i Oslo fredag.

    På det meste stod oljeprisen ifølge NTB natt til mandag i 71,95 dollar fatet, da opp hele 19,5 prosent. Oljeprisen har dermed falt tilbake siden toppnivået etter droneangrepet.