<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Oljeprishopp sender Oslo Børs i grønt

Oljeprodusentene i førersetet på ukens første handelsdag.

    Publisert 16. sep. 2019 kl. 12.56
    Oppdatert 16. sep. 2019 klokken 13.06
    Lesetid: 3 minutter
    Artikkellengde er 742 ord
    OPPGANG: Som følge av kraftig oljeprisøkning mandag klatrer Oslo Børs med trekvart prosent. Bildet: Oslo Børs sommer. Foto: Magnus Rørvik Skjølberg

    Det er en hyggelig utvikling (for de som er long) ved lunsjtider på Oslo Børs mandag. Hovedindeksen er opp 0,75 prosent til 895,02.

    Det er omsatt aksjer og egenkapitalbevis for 2,6 milliarder kroner.

    Denne uken er fokus rettet mot sentralbankene der Federal Reserve og Norges Bank kommer med sin rentedom henholdsvis onsdag og torsdag.

    Likvide aksjer som Aker og TGS stiger henholdsvis 3,01 og 3,20 prosent, mens Norsk Hydro faller tilbake med 1,96 prosent.

    Oljeprisen

    Mandagens store driver i markedet er utviklingen i oljeprisen som følge av droneangrepet mot et oljefelt og prosesseringsanlegg i Saudi-Arabia natt til lørdag fra en Iran-støttet Houthi-milits i nabolandet Jemen.

    – Dette er den største oljeproduksjonsforstyrrelsen basert på en enkelthendelse i historien og en av de største oljeprisoppgangene, sier oljeekspert og sjefanalytiker i Sustainable Finance i Nordea, Thina Saltvedt.

    Et fat nordsjøolje med levering om én måned omsettes for 65,32 dollar, opp 8,47 prosent.

    WTI-oljen handles for 59,29 dollar, opp 8,09 prosent.

    På det meste sto oljeprisen ifølge NTB natt til mandag i 71,95 dollar fatet, da opp hele 19,5 prosent. Oljeprisen har dermed falt noe tilbake siden toppnivået etter droneangrepet.

    En av faktorene som har vært med på å dempe prisoppgangen er president Donald Trumps uttalelser i natt om at han nå åpner for bruk av USAs oljereserver. Landet kan åpne for bruk av olje fra sin strategiske oljereserver (SPR) på 644 millioner fat råolje.

    – USA har også kommersielle lagre av råolje på 416 millioner fat, i tillegg til 883 millioner fat bensin, diesel, fuel oil og andre oljeprodukter, sier Saltvedt.

    Konsulent og aksjeekspert Trond Omdahl er gjest i Økonominyhetene mandag. Tune in!

    I tillegg har det kommet meldinger fra myndighetene i Saudi om at så mye som kapasitet tilsvarende to millioner fat om dagen kan være operativ igjen i løpet av dagen.

    Ifølge Saltvedt har Saudi-Arabia store strategiske lagre landet kan bruke av frem til produksjonen er oppe og går igjen. De har også eksterne reservelagre i blant annet Nederland, Japan og Egypt. 

    Hun trekker også frem at IEAs rundt 30 medlemsland, etter oljekrisen i 1973, har forpliktet seg til å holde strategiske reserver (inkluderer både offentlige og industrielle lagre) på 90 dagers netto import. Finland, Sverige og Danmark har slike lagre, mens Norge, som en netto oljeeksportør, er fritatt selv om vi er blant medlemslandene.

    Equinor og Aker BP stiger henholdsvis 3,50 og 5,82 prosent. DNO klatrer 4,51 prosent.

    NRC

    Jan Haudemann-Andersens investeringsselskap Datum solgte 2,8 millioner aksjer i NRC Group til kurs 58 kroner etter stengetid på Oslo Børs fredag.

    Investoren fikk dermed 162,4 millioner kroner for aksjene.

    Datum eier etter salget 2,3 millioner aksjer i NRC Group, og eierandelen er redusert fra 9,46 til 4,26 prosent.

    Harald Arnet er administrerende direktør i Datum og styremedlem i NRC Group.

    Aksjen faller 2,84 prosent til 58,10 kroner.

    Golden Ocean

    Golden Ocean har inngått avtale om å øke investeringen i Singapore Marine Pte Ltd. i tilknytning til sistnevntes oppkjøp av majoriteten i den privateide fraktoperatøren Swiss Marine.

    Golden Ocean har forpliktet seg til ytterligere 9,5 millioner dollar i egenkapital og 0,7 millioner dollar i form av et aksjonærlån.

    Aksjen faller 1,36 prosent til 58,15 kroner.

    SeaBird

    SeaBird Exploration er tildelt kontrakt for et kildeskip på et kommende OBN-prosjekt (havbunnsseismikk) i Asia-Stillehavsregionen.

    Forventet oppstart for prosjektet er i løpet av 4. kvartal, med 1-2 måneders varighet.

    Selskapet vil bruke skipet Voyager Explorer på jobben.

    Aksjen stiger 5,05 prosent til 0,769 kroner på Oslo Børs mandag.

    Norwegian

    Danske Bank høyner kursmålet for Norwegian fra 44 til 55 kroner, og gjentar kjøpsanbefalingen.

    – Refinansiering av obligasjonene gir selskapet likviditet neste 12-18 måneder, og vi ser en liten risiko for egenkapitalinnhenting i denne perioden, skriver meglerhuset.

    – Videre forventer vi et JV-samarbeid som en positiv katalysator i løpet av året, som inkluderer 25-40 Airbus, hvor Norwegian er ventet å ha en minoritetspost, heter det videre.

    Aksjen stiger 7,14 prosent til 41,89 kroner.

    Kværner

    Kværner etablerer to nye satsingsområder for å øke virksomheten innen både olje- og gassprosjekter og i fornybare industrier.

    «Med de nye satsingsområdene sikter konsernet på rundt 40 prosent vekst innen få år, sammenliknet med omsetningen i 2018», skriver Kværner.

    Fremover har Kværner mål om å bygge flere ben å stå på med satsningsområdene Renewables og FPSO'er.

    Selskapets mål er å øke den årlige omsetningen fra rundt 7,3 milliarder kroner i 2018 til over 10 milliarder kroner innen 2023.

    Organisasjonen vil justeres gjennomføring av den nye strategien. Antallet medlemmer i konsernledelsen reduseres fra ni til åtte personer.

    Aksjen stiger 2,53 prosent til 12,55 kroner.