<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Krangler om 350 millioner kroner

Statsbudsjettet vil innebære kutt i politidistriktene, mener Sp-lederen. Nei, det blir en reell økning på 350 millioner, ifølge justisministeren.

    Publisert 16. okt. 2019 kl. 13.53
    Lesetid: 3 minutter
    Artikkellengde er 516 ord
    PENGER TIL POLITIET: Den omstridte politireformen og bevilgningene til politiet er et omdiskutert tema i det ferske statsbudsjettet for 2020. Foto: NTB Scanpix

    Den omstridte politireformen og bevilgningene til politiet i det ferske statsbudsjettet for 2020 ble tema i Stortingets muntlige spørretime onsdag.

    – Med dette budsjettet kommer det til å bli kutt rundt om i politidistriktene i Norge, sa Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum.

    Det ville ikke justisminister Jøran Kallmyr (Frp) være med på. Selv om 500 av de 600 ekstra millionene til politiet på 2020-budsjettet går til pris- og lønnsvekst, er det likevel rom for økningen på 350 millioner, fremholdt han.

    Han viste til at det lå engangsinvesteringer inne i 2019-budsjettet som gjør at årets budsjett ikke kan sammenlignes direkte med 2020-budsjettet.

    – De helikoptrene vi kjøpte for 300 millioner kroner i fjor, har vi ikke lyst til å betale en gang til, sa han.

    «Mer penger må til»

    Men etter spørretimen fastholder Vedum kritikken overfor NTB. Han viser til at Kallmyrs påstander om regnefeil i så fall må rettes mot Politiets Fellesforbund (PF), som har gjort regnejobben.

    – Jeg har sjekket dette med PF. Slik de ser det, kommer det til å bli reduksjoner i en del av politidistriktene, sier Vedum.

    Hvis lønns- og prisvekst trekkes fra, sitter ikke politiet igjen med nok til å dekke inn nye stillinger, etterforskningsløft, bedre helikopterkapasitet i nord eller drift av nytt beredskapssenter, skriver PF på sine hjemmesider.

    – Det må rett og slett mer penger på bordet for at det skal være mulig å gjennomføre dette, sier forbundsleder Sigve Bolstad.

    Vedum viser til at politireformen i seg selv er kjempedyr og legger beslag på store ressurser, noe som dermed rammer det operative.

    – Det er derfor tillitsvalgte i elleve av tolv politidistrikter i fjor sa at det var kriselignende tilstander, sier Vedum.

    Skal redegjøre

    Forliket om politireformen ble inngått i 2015 mellom Ap, KrF, Venstre og regjeringen, men i høst varslet Ap at partiet ikke lenger stiller seg bak reformen.

    Krav til responstid, færre politidistrikter og tjenestesteder, nytt IKT-system og nytt beredskapssenter er sentrale elementer i reformen. Målet er et styrket og mer nærværende politi og bedre beredskap.

    Negative oppslag, intern uro og påstander om krise i politiet har fått Ap, Sp og SV til å kreve en redegjørelse fra Kallmyr om reformen. Den blir holdt i Stortinget 24. oktober.

    – At det ville bli kritikk i gjennomføringen, er ikke overraskende. Det må vi ta på alvor, sa Kallmyr, som også viste til en stortingsmelding om gjennomføringen av politireformen i midten av november.

    – Vi skal gjøre de nødvendige justeringene, sa han onsdag.

    Tillitsvalgte

    Vedum presset Kallmyr på om han deler beskrivelsen av at kritikken av reformen har stilnet. Sp-lederen ville vite om justisministeren ikke tror på politiansatte som slår alarm om anrop som ikke blir besvart, mannskapsmangel og varsler om kutt i politidistriktene.

    – Er det slik at tillitsvalgte i politiet gang på gang tar feil? spurte Vedum.

    – Regjeringen har lagt fram et budsjett som reelt sett styrker politiet med 350 millioner, sier Kallmyr, som viste til at det aller meste går til politidistriktene og ansettelser av nyutdannede.

    – Hvordan man da kan fastslå at dette kan føre til oppsigelser i Politi-Norge, har jeg vanskelig for å forstå, sa Kallmyr.