<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Hevder en utvekslingsavtale skal være på plass for Frode Berg

Litauiske medier melder at en utvekslingsavtale er på plass for Frode Berg, ifølge P4, Aftenposten og NRK.

Publisert 16. okt. 2019
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 205 ord
HAR INNGÅTT EN AVTALE: – Utvekslingsavtalen inkluderer også en norsk statsborger som er dømt i Russland, sier en anonym tjenestemann i den litauiske sikkerhetstjenesten. Foto: NTB Scanpix

Russland og Litauen er enige om å utveksle en spiondømt russer mot to litauere og en nordmann, opplyser kilder i den litauiske sikkerhetstjenesten til den litauiske nyhetstjenesten Baltic News Service , ifølge Aftenposten.

– Utvekslingsavtalen inkluderer også en norsk statsborger som er dømt i Russland, sier en anonym tjenestemann i den litauiske sikkerhetstjenesten.

Avisen navngir ikke Frode Berg, men Berg er den eneste nordmannen som soner en slik dom i Russland.

Hans norske advokat, Brynjulf Risnes, sier til NRK at mye tyder på at det som blir meldt er riktig, mens Bergs russiske forsvarer, advokat Ilja Novikov, ikke vil kommentere saken overfor kanalen.

Heller ikke UD vil kommentere opplysningene.

– Norske myndigheter ønsker få Frode Berg hjem. Vi håndterer saken på den måten som vi mener er best for å ivareta hans interesser. Utover det kommenter vi ikke saken, sier underdirektør Ane Haavardsdatter Lunde i Utenriksdepartementet til NTB.

Berg er dømt til 14 års fengsel for spionasje. Han ble pågrepet i Moskva i desember 2017 og har sittet fengslet siden.

NRK meldte i august at UD er i forhandlinger med Russland om å få Berg hjem og har informert hans nærmeste familie om dette.

Muligheten for en utvekslingsavtale har vært antydet, men et problem har vært hvem den i så fall skal omfatte.