<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Sjømat Norge mener skatteforslag er ekstremt og ødeleggende

Bransjeorganisasjonen Sjømat Norge kaller forslaget om en ny lakseskatt for ekstremt. Det vil hemme utviklingen i næringen, hevdes det.

Publisert 4. nov. 2019
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 141 ord
Geir Ove Ystmark er administrerende direktør i Sjømat Norge, bransjeorganisasjonen for fiskeri- og havbruk. Han tar sterke ord i bruk for å advare mot havbruksskatteutvalgets forslag om en ny skatt på laksenæringen. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Organisasjonen har lenge arbeidet mot en skatt basert på at selskapene den representerer, har eksklusiv rett til å bruke fjorder og havområder.

– Bedriftene finansierer selv alle innsatsfaktorene. Produserer smolten og fôrer opp laksen. Det er ikke en naturressurs som vi høster på, sier Sjømat Norge-leder Geir Ove Ystmark,

Havbruksnæringen er sterkt konkurranseutsatt, mener Ystmark, og viser til at det investeres i landbasert lakseproduksjon mange steder i verden. En «ekstrem skatteform» kan føre til at næringen flagger ut, advarer han.

Ystmark påpeker at næringen alt i dag bidrar med skatteinntekter. Vertskommunene får også inntekter gjennom Havbruksfondet, der inntektene kommer fra salg av nye konsesjoner. Organisasjonen sier de er positive til å videreutvikle denne ordningen.

Havbruksskatteutvalget la mandag fram sin utredning. Flertallet mener næringen bør betale mer skatt av utbyttet fra den eksklusive retten til å bruke fellesskapets naturressurser. Flertallet avviser at forslaget vil ødelegge konkurranseevnen.

(©NTB)