<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Sparebank lot kunde betale ned boliglån med kontanter i fem måneder

Finanstilsynet kritiserer Hønefoss Sparebank for ikke å varsle om «mistenkelig transaksjon» etter hvitvaskingsreglene, da en kunde nedbetalte lån med kontanter.

    Publisert 11. nov. 2019 kl. 06.19
    Oppdatert 11. nov. 2019 klokken 06.21
    Lesetid: 1 minutt
    Artikkellengde er 134 ord
    CASH: Kunden benyttet kun én tjeneste i banken, boliglånet, og betalte ned ved å levere inn store kontantsummer i bankens innskuddsautomat og overføre disse til brukskontoen og videre til nedbetaling på boliglån. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

    Det er Dagens Næringsliv som beskriver hvordan kunden i fem måneder slapp unna hvitvasksjekk, til tross for at det skal gjøres ved mistenkelig atferd i henhold til hvitvaskingsreglene. Kunden benyttet kun én tjeneste i banken – boliglånet – og betalte ned ved å levere inn store kontantsummer i bankens innskuddsautomat og overføre disse til brukskontoen og videre til nedbetaling på boliglån.

    Hønefoss Sparebank reagerte ikke før Finanstilsynet kom på kontroll. Banksjef Per-Arne Hanssen bekrefter saken i en epost til DN.

    Finanstilsynet kommer med sterk kritikk i en rapport og bruker saken som ett eksempel på at banken ikke har verken «rutiner, kompetanse eller systemer til å fange opp mistenkelig kundeatferd».

    – Vi ser at vi dessverre har gjort for lite og kom for sent i gang med tiltak på hvitvaskingsområdet. Dette tar jeg selvkritikk på, skriver Hanssen.

    (©NTB)