<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Første økonomiske fall for Hongkong på ti år

Mens de politiske opptøyene herjer, bekrefter Hongkong at det vil bli årlig nedgang i økonomien.

    Publisert 15. nov. 2019 kl. 11.25
    Oppdatert 15. nov. 2019 klokken 12.53
    Lesetid: 2 minutter
    Artikkellengde er 352 ord
    PROTESTER: Hongkong er preget av protester og demonstrasjoner. Det påvirker økonomien.  Foto: ADNAN ABIDI

    Hongkongs regjering varsler at bruttonasjonalproduktet (BNP) vil gå ned 1,3 prosent i 2019 fra i fjor. I august ble det estimert en årlig vekst på 0-1 prosent.

    Det blir Hongkongs første årlige nedgang siden 2009 under finanskrisen. 

    3,2 prosent ned

    Økonomien falt med 3,2 prosent mellom juli og september. Hongkongs BNP nådde nylig resesjon for første gang siden finanskrisen. 

    Krisen i Hongkong

     

    * Den tidligere britiske kolonien Hongkong består av en større halvøy og en rekke øyer sør i Kina og har omtrent 7,4 millioner innbyggere.

    * Hongkong har hatt delvis selvstyre siden territoriet ble tilbakeført til Kina i 1997, etter prinsippet «ett land – to systemer».

    * Det innebærer at Hongkong har sitt eget rettsvesen og lovgivende forsamling, samt større presse- og ytringsfrihet og i større grad en åpen markedsøkonomi. Hongkong har også egen valuta.

    * Beijing har ansvar for forsvars- og utenrikspolitikk og har vetorett når det kommer til endringer i det politiske systemet.

    * Et lovforslag som åpner for å utlevere borgere til rettsforfølgelse i Fastlands-Kina, utløste masseprotester 9. juni 2019.

    * Lovforslaget ble til slutt trukket tilbake, men demonstrasjonene har fortsatt. Demonstrantene krever større demokratisk frihet, at Hongkongs leder Carrie Lam går av, at politiets maktbruk granskes og at fengslede aktivister løslates. (NTB)

    Retailsalget gikk ned 23 prosent i august sammenlignet med den samme måneden i 2018. I september falt retailsalget 18,3 prosent fra året før.

    Opptøyer

    Hongkongs myndigheter peker på opptøyene som årsaken. 

    – Å stoppe volden og gjenopprette roen er helt avgjørende for at økonomien kan komme seg, skriver myndighetene ifølge Reuters.

    Masseprotestene i Hongkong, som har hatt delvis selvstyre siden Storbritannia tilbakeførte territoriet til Kina i 1997, ble utløst av et omstridt lovforslag som åpnet for å utlevere personer til straffeforfølgelse i Kina. Denne uken har to personer død i protestene. Norske universitet ber studenter kommer hjem. Veier og jernbaner stenges av demonstrantene. Mange kommer seg ikke på jobb. 

    Lovforslaget ble siden trukket tilbake, men kravet om demokratiske reformer og protestene mot Hongkongs Beijing-støttede ledelse har siden økt.