<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Publisert 17. nov. 2019
Lesetid: 2 minutter
LO-leder Hans-Christian Gabrielsen. Foto: NTB SCANPIX

Rent sprøyt om lønn

I forrige uke kunne nesten samtlige aviser bringe meldingen om «fra i dag og ut året jobber kvinner i Norge i prinsippet gratis.» Man passerte den såkalte «likelønnsdagen.»

Dette er bare tull, og kan kanskje passere i 1. mai-tog og blant røde studenter, men tas tilsynelatende på alvor.

Vi kunne oversett dette, men både LO-leder Hans-Christian Gabrielsen, Unio-leder Ragnhild Lied og YS-leder Erik Kollerud stiller seg bak påstanden. De mener i fullt alvor at kvinner tjener 87 prosent av hva menn tjener, og derfor arbeider de nå gratis ut året. Tar man hensyn til at kvinner også har mindre lønnet arbeid, blir «lønnsgapet» angivelig 30 prosent.

Men i Norge er det faktisk slik at lønnsforskjellen mellom mann og kvinne er nærmest null for samme arbeid og yrke. Mann og kvinne kan jobbe side om side med samme lønn ut året! Det kan være en sykepleier, lege eller en byråsjef i den offentlige forvaltningen.

Når LO-lederen og de andre, inkludert pressen, leker med tall, ser de bevisst bort fra at kvinner er overrepresentert i såkalte helse- og omsorgsyrker og privat tjenesteyting hvor lønnen er lav (det mener vi også), mens menn er overrepresentert blant rørleggere og elektrikere.

Man kan godt si at en sykepleier har et minst like verdifullt yrke som en ettertraktet elektriker, men ser man på lønnen, får man se på hva som er utbetalt i lønn, og hvis det er en lønnsforskjell, så skyldes det ikke kjønn, men at man er i forskjellige yrker.

Lønnsforskjellen mellom mann og kvinne er nærmest null

Ser man på gjennomsnittslønnen pr. årsverk blir lønnen klart høyere for menn, men personer med samme utdannelse, kompetanse og alder har nesten samme lønn (det er et lite etterslep fra den tiden det var forskjell på mann og kvinne i samme stilling og yrke).

Kvinnene jobber ikke «i prinsippet gratis.»

Prinsippet med å ta total kvinne- og mannsinntekt å dele på alle sysselsatte menn og kvinner, blir også helt spinnvilt fordi kvinner arbeider mindre (med lønnsinntekt) enn menn. Noen hevder gjennomsnittlig 30 timer mot menns 37 timer. At kvinnene gjør noe fornuftig og samfunnsnyttig i de andre timene, tviler vi ikke på.

Men tilbake står at påstanden om at kvinner bare tjener 87 prosent av hva menn tjener, er demagogisk og villedende. Det bør ikke en LO-leder eller en leder i Unio og YS drive med.

De bør heller arbeid mer aktivt for at kvinner velger andre yrker enn sykepleieryrket og andre omsorgsyrker.

Fagforeningstoppene ser også på kapitalinntektene i samfunnet, og finner at det såkalte lønnsgapet blir på 44 prosent når man teller opp lønn og kapitalinntekter samlet.

At menn har større kapitalinntekter enn kvinner vet vi, og beklager vi, men det er like tøvete å ta dette med når man skal se på lønn og kjønnsforskjeller.

Kvinnene jobber ikke gratis ut året. Sånn rundt julaften står kvinner og menn omtrent likt.