<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Bruce: Det kan forsure stemningen

Denne ukens viktigste hendelser.

    Publisert 25. nov. 2019 kl. 09.15
    Oppdatert 25. nov. 2019 klokken 09.41
    Lesetid: 2 minutter
    Artikkellengde er 437 ord
    BIDRO TIL OPPGANG: Positive signaler både fra Xi Jinping og Donald Trump om muligheten for å oppnå en foreløpig enighet i handelskonflikten bidro til å løfte markedet forrige uke, mener sjefstrateg Erik J. Bruce i Nordea Wealth Management (bildet). Foto: NTB Scanpix

    Aksjer var opp i USA fredag. Positive signaler både fra Xi Jinping og president Donald Trump om muligheten for å oppnå en foreløpig enighet i handelskonflikten bidro.

    "Trump var imidlertid uklar på om han vil godta lovforslaget fra Kongressen som innebærer en støtte til protestene i Hong Kong. Vedtar Trump forlaget, kan det forsure stemningen", skriver sjefstrateg i Nordea Wealth Management, Erik J. Bruce. 

    Normalt får ikke Markit PMI-ene fra USA mye oppmerksomhet, da det er ISM som gjelder, men stigende og bedre enn ventede november PMI-er – både fra tjenestesektoren og industrien – kan også ha bidratt til bedre stemning, mener Bruce. 

    Aksjer er stort sett opp i Asia nå på morgen og amerikanske futures peker også opp.

    IFO for november

    Dagens tall er den tyske bedriftsindikatoren IFO for november. Bruce mener IFO har kommet litt i skyggen av PMI-tallene. 

    "Kanskje ikke fordi PMI er mer til å stole på, men fordi de publiseres før. Uansett, hovedindeksen fra IFO har etter kraftig fall flatet ut i det siste", skriver sjefstrategen. 

    Konsensus er for en forsiktig oppgang i hovedindeksen, noe som stemmer bra med fredagens tysk november samlet PMI, som økte noe hjulpet av en relativ sterk oppgang i industriindeksen, som likevel fortsatt er på et svært svakt nivå. 

    "Har konsensus rett, vil det styrke bildet av at selv om ting kanskje ikke går så veldig mye bedre i Tyskland, så forverres i alle fall ikke situasjonen", lyder det fra Bruce.

    November-ledighet

    Denne uken er det ikke de helt stor tallene på kalenderen internasjonalt. Flash KPI fra eurosonen for november og oktober PCE-inflasjon fra USA kan få noe oppmerksomhet, men fokus er nok ifølge sjefstrategen i større grad på vekstindikatorer for øyeblikket.

    Fra Norge får vi imidlertid i alle fall et interessant tall denne uken; november-registret ledighet. Nordea Markets har etter at fallet i ledigheten flatet ut på våren trodd at veksten i sysselsettingen er sterk nok til å presse ledigheten ytterligere noe ned. 

    "Vi tror fortsatt at veksten i sysselsettingen holder seg bra oppe. Men trenden i ledighetstallene kan kanskje tyde på at bedriftene sliter med å hente nok kvalifisert arbeidskraft fra ledighetskøene til å presse ledigheten ytterligere ned fra det lave nivået", skriver Bruce. 

    Økonomene i Nordea anslår derfor uendret ledighet sesongjustert i november. Mindre vekt legger de på oktober detaljhandel. 

    "Der har vi det laveste anslaget (-0,5% m/m) . Ikke fordi vi er pessimistiske på forbruksveksten generelt. Men fordi vi tror forbrukerne på marginen venter med innkjøp til november og Black Friday. Black Friday-effekten er nok blitt sterkere de siste årene og derfor har ikke sesongfaktorene helt fått det med seg enda", skriver Bruce.