Den nye sheriffen i Piemonte
Luca Roagna viser med 2014-årgangen hvem som setter standarden i Piemonte.
Den lille byen Castiglione Falletto i Piemonte har fått en ny sheriff. Hans navn er Luca Roagna. Ingen skilt viser veien, og om ikke du vet eksakt hvor du skal svinge ned til venstre kjører du forbi den lille stikkveien til en av verdens beste vinmakere. Om du finner veien, skjønner du at du ikke kan komme uanmeldt. En stor svart port stenger nedkjørselen. Ikke fordi at Luca Roagna ikke vil ha besøk, men hans fokus er på å lage den beste vinen. Besøk kommer foreløpig langt ned på listen tiltross for at han har bygget ferdig gjestehus og fasiliteter til å motta vingårdsbesøk.
Aldri fått høyere score
Vinene til Luca Roagna har siden 2010 hatt en økende kvalitet og presisjon som får frem de store ordene fra vinelskere over hele verden. 2014-årgangen som nettopp er kommet til Norge bare befester posisjonen. Aldri før har alle toppvinene fra Roagna fått en større score fra oss.
Gamle storheter blir dyre
I den store sammenhengen er det enkelte produsenter og spesielt personligheter som får den første oppmerksomheten når et vinområde løftes frem. Piemonte har sine helter fra 80-tallet hvor produsenter som Gaja og Conterno er blitt superstjerner på den internasjonale vinscenen. I et historisk perspektiv har de og andre løftet frem Piemonte som vinområde og turistdestinasjon. Vinene fra de mest kjente navnene etterspørres over hele verden og gjør at prisene skyter i været. Ulempen med de høye prisene er at de i mange tilfeller blir investeringsobjekter eller skryteviner på vinkartene.
Norgesvennen Roagna
Interessen for viner fra Piemonte har tatt av i Norge de seneste 10 årene. I all hovedsak er det viner laget av barbera-druen som drar volumet og Luca Roagna leverer en av toppselgere i dette segmentet med sin Barbera d Alba. Luca Roagna blander vinen spesielt for Norge, men han er alltid tro mot sin egen filosofi: så gamle stokker som mulig, sunt arbeid i vinmarkene, og klassisk vinifikasjon i kjelleren med relativt lang passiv skallkontakt, spontangjæring, minimal filtrering for å komme så nær druene som mulig.
Upleid og full av liv
Om man ser på vinmarkene til Luca Roagna skulle lite tyde på at det er en velpolert vinprodusent man besøker. Her er alt på naturens premisser. Miljøet ser upleid ut, full av ville gressorter, urter og bønner som ser ut til å overmanne vinstokkene. Bakgrunnen for denne stilen kommer fra faren Alfredo. Han er opprinnelig skogbruksutdannet, da det på hans tid ikke var så mange gode vinutdanninger å velge mellom. Han kom derfor til den enkle konklusjon at skogen ikke trenger sprøytemidler og gjødsel for å vokse. Skogen er et selvbærende og selvgjødslende økosystem. Derfor lar Roagna familien fortsatt alle vekster vokse fritt i vinmarken og bruker ikke gjødsel eller sprøytemidler.
Replanter en og en vinstokk
For Luca og Alfredo er gamle vinstokker helt nødvendig for å oppnå topp kvalitet på vinene sine. Dør en gammel vinstokk så planter de en ny der den gamle stod. Det vanlige i Piemonte i dag er å plante om hele parseller samtidig når andelen døde vinstokker blir så høy at produksjonen blir for lav. På denne måten kan du aldri få en vinmark med virkelig gamle nok vinstokker ifølge Luca og Alfredo. For dem er det bare de gamle vinstokkene med de dypeste røttene som gi den dype frukten og det ønskede mineral- og jordsmonnspreget i vinene. Roagna-familien styrer vinhøsten og senere også drueutvelgelsen etter alderen på vinstokkene. De ferdige nebbiolo vinene klassifiseres også etter vinstokkenes alder. Bare vinstokker over 30 år eller eldre anses for gode nok til å gi Barolo og Barbaresco med vinmarksbetegnelse.
Større plass betyr bedre viner
Fra 2010-årgangen er det et markant skifte i kvalitet hos Roagna. Nylig tok de i bruk et nytt lagrings- og produksjonsanlegg i Rocche di Castiglione Falletto. Gravd inn i fjellet, og dypt ned i grunnen er det store forhold til å perfeksjonere alle deler av produksjonen. Verktøy som naturbetongtanker, store eikefat og avstilkingsmaskiner og ideelle store lagringsforhold gjør at han kan vente med å lansere hver årgang til de er drikkemodne. Ved et besøk tidligere uttalte Luca Roagna til Finansavisen at god plass faktisk er en viktig variabel for å kunne spille på alle strenger som vinmaker. Resultat viser seg tydelig i 2014-årgangen. Vinene er i verdensklasse til priser som fremdeles må betegnes som rimelige i forhold til gamle storheter.
Smakerommet
Derthona Montemarzino Timorasso 2016
Lys grønngul farge. Voks, gul frukt og mineraler på smak og duft. Elegant syrlighet og konsentrasjon. Sitruspreget utgang. En utrolig spennende hvitvin fra Piemonte.Passer til: Lyst kjøtt, fisk, skalldyr. Pris: 670 kr (bestilling)Poeng: 90 Importør: Unico Real Wines
Varenr: 6803201
Roagna Barbaresco Pajé 2014
Middels rød farge. Røde bær, kirsebær, krydder og florale toner på smak og duft. Elegant tanninstruktur og konsentrasjon i ettersmaken. Kun 8846 flasker ble laget av 2014 årgangen. Passer til: Storfe, lam. Pris:
800 kr (bestilling) Poeng: 95
Importør: Unico Real Wines
Varenr: 5112501
Roagna Barbaresco Faset 2014
Middels rød farge. Modne kirsebær, røde bær og urter på smak og duft. Kjølig stil med modne tanniner. Server kjølig Passer til: Storfe, lam. Pris:
800 kr (bestilling) Poeng: 92
Importør: Unico Real Wines
Varenr: 10500701
Roagna Barbaresco 2014
Lys rød farge med brunlig kant. Kirsebær, krydder, floral toner og anis på duft. . Elegant leskende vin med modne tanniner og flott fruktkonsentrasjon. Lang ettersmak Passer til: Storfe, lam. Pris:
550 kr (bestilling) Poeng: 91
Importør: Unico Real Wines
Varenr: 10440201
Roagna Barolo 2014
Tett rød farge med brunlig kant. Modnet kirsebær, fioler og krydder på på smak og duft. Elegant, saftig anslag. Leskende fruktighet og moderate tanniner. Et svært god kjøp Passer til: Storfe, lam. Pris:
550 kr (bestilling) Poeng: 92
Importør: Unico Real Wines
Varenr: 863201
Smakerommet: Hvordan vurderes vinen og av hvem
Vinen bedømmes med poeng. Poengsummene er rent kvalitative, uavhengig av pris og basert på et Robert Parker-system hvor alle viner starter med en utgangsverdi på 50 poeng og verdsettes etter følgende poengfordeling: Utseende: 0–5 poeng. Duft: 0–15 poeng. Smak: 0–20 poeng. Totalvurdering: 0–10 poeng.
Svein Vinofil Lindin
Vinjournalist
Svein har sin bakgrunn fra topprestauranter i Norge og har siden 1997 holdt vinkurs og foredrag for næringslivet og private gjennom nettstedet vinforedrag.no. Til daglig arbeider han i som vinjournalist i Hegnar Media med vinstoff til Finansavisen og Kapital. Svein smaker og reiser kontinuerlig for å holde seg oppdatert i den vinøse verden.
Stig. A Rognstad
Vinkelner
Stig har vært hovedeier og driver av meglerselskapet Norse Securities siden 1995. Hans vininteresse bidro til å gjøre ham til hovedeier av stjernerestauranten Le Canard i fem år, og han tok sin vinkelnerutdannelse i 2008. Stig elsker å finne kvalitetsviner til gode priser og sammen med Svein Lindin arbeides det frem artikler og smaksnotater sent og tidlig.