<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Tadjik: – Vil sikre industrier og bedrifter muligheten til reell endring

Økt CO2-avgift fører til færre arbeidsplasser og svekket konkurransekraft for industrien, mener Arbeiderpartiet – som vil ha fritak.

    Publisert 27. nov. 2019 kl. 12.43
    Oppdatert 27. nov. 2019 klokken 12.44
    Lesetid: 1 minutt
    Artikkellengde er 200 ord
    ETTERLYSER: Hadia Tajik (Ap) vil ha CO2-fritak for deler av industrien i finansdebatten i Stortinget onsdag. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

    Mer klimakutt, flere i arbeid og mindre forskjeller var hovedbudskapet til Aps finanspolitiske talsperson Hadia Tajik i den årlige finansdebatten på Stortinget onsdag.

    Men først gikk hun til angrep på regjeringens varslede økning av CO2-avgiften på 5 prosent. Økningen gjelder alle sektorer som i dag har CO2-avgift, også oljesektoren. De økte inntektene skal brukes til å senke andre skatter.

    Tajik mener økte CO2-avgifter vil bety økte utgifter i millionklassen for mange bedrifter. Hun etterlyser en fritaksordning for deler av industrien.

    – Utslippene må ned, og vi må øke CO2-avgiften – men uten at folk må være redde for å miste jobben, framholdt Tajik. Hun mener at økte CO2-utgifter vil tvinge bedrifter til å kutte i arbeidsstokken samtidig som de stiller dårligere i den globale konkurransen med bedrifter som har høyere klimautslipp.

    – Vi må ha industrien med på lag. Det er de som har arbeidsfolka og løsningene for framtida. I mange bedrifter har de kompetanse til å gjøre Norge mer klimavennlig, samtidig som de kan få opp eksportinntektene til landet. Da må vi legge til rette for det, sier Tajik.

    Også Ap vil øke CO2-avgiften, men opprettholde fritaket for elektrolyse og metallurgiske prosesser.

    – Dette vil sikre industrier og bedrifter muligheten til reell endring, sier Ap-nestlederen.

    (©NTB)