<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Nav har feilaktig anmeldt 31 personer for trygdesvindel siden 2018

Etter at Trygderetten i 2018 var entydig klar på at Nav praktiserte en feil forståelse av EUs trygdeforordning, ble 31 personer anmeldt for trygdesvindel.

    Publisert 27. nov. 2019 kl. 18.40
    Lesetid: 1 minutt
    Artikkellengde er 172 ord
    KAOS: Nav har tydeligvis ikke meget god kontroll. Foto: NTB Scanpix

    Det viser tall som NTB har innhentet fra Nav.

    I 2017 begynte Trygderetten i flere kjennelser å påpeke Navs manglende vurdering av EU-forordningen, som gir mottakere av kontantytelser som sykepenger og arbeidsavklaringspenger, rett til å ferdes fritt i EØS-området.

    De påfølgende månedene kom det kjennelser som gikk begge veier, men «i januar 2018 fikk Trygderetten en mer ensartet – og ny – forståelse av betydningen som artikkel 21 i forordningen har for disse sakene», skriver Nav i et svar til Klassekampen onsdag.

    På tross av dette fortsatte Nav å anmelde folk for å ha oppholdt seg i EØS-land mens de mottok støtte. I 2018 ble 26 personer anmeldt, mens 5 personer er anmeldt i år, opplyser Nav.

    Minst 85 personer kan være uriktig dømt for trygdesvindel, minst 36 av dem til fengsel, som følge av at Nav siden 2012 har feiltolket EUs trygderegler. Minst 2.400 trygdemottakere har fått urettmessig krav om tilbakebetaling.