<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Analytiker positiv til fusjonen

– Sammenslåingen vil styrke posisjonen til NTS særlig innen servicetjenester langs kysten, men også innen oppdrett, sier Thomas Myrholt i SpareBank 1 Markets.

Publisert 9. des. 2019 kl. 20.19
Oppdatert 10. des. 2019 klokken 13.29
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 463 ord
KJØPSANBEFALING: Analytiker Thomas Myrholt i SpareBank 1 Markets mener fusjonen er mer attraktiv for NTS enn for NRS. Han har et kursmål på 68 kroner på NTS-aksjen.   Foto: SpareBank 1 Markets

Styret i havbruksselskapet NTS har signert en avtale med Gåsø Næringsutvikling om å gjennomføre en fusjon med Frøy Gruppen, ifølge en børsmelding mandag ettermiddag. 

Fusjonen inkluderer også Gåsø Næringsutvikling sin aksjepost i Norway Royal Salmon (NRS).

Analytiker Thomas Myrholt i SpareBank 1 Markets mener fusjonen kommer som følge av likheter mellom havbruksselskapet NTS og oppdretteren NRS. 

– Selskapene har nedslagsfelt i samme områder og overlappende virksomheter, noe som ser ut til å være rasjonalet bak fusjonen, sier Myrholt til Finansavisen.

1,7 milliarder av NRS

Etter transaksjonen blir NTS største aksjonær i NRS med en eierandel på 6,99 millioner aksjer, tilsvarende 16,05 prosent.  Få minutter etter børsmeldingen spratt NTS-aksjen opp 1,63 prosent, og endte børsdagen opp 5,7 prosent til 65 kroner. 

NRS-aksjen endte opp 1,85 prosent til 241,8 kroner. Etter oppgangen prises NRS til 10,5 milliarder på Oslo Børs. 

NTS fusjonerer seg dermed til en eierpost på 1,7 milliarder kroner i analytikeryndlingen NRS, som har store ambisjoner om vekst med satsingen på Island og offshore farming utenfor Nord-Norge.

Styrker NTS

Analytikeren mener fusjonen vil styrke NTS, men ha liten effekt for NRS.  

– Sammenslåingen vil styrke posisjonen til NTS særlig innen servicetjenester langs kysten, men også innen oppdrett, sier Myrholt. 

– Jeg tror ikke transaksjonen vil ha noen nevneverdig effekt for NRS, men de to selskapene vil ha flere potensielle samarbeidsområder som å dele erfaringer i utviklingen av lignende konsepter som «Aquatraz» og «Arctic Offshore Farming», sier Myrholt.

Begge selskapene satser også på Island, men på hver sin side. 

– Jeg er usikkert på hvor mye synergier de vil ha. Kanskje noe på infrastrukturen på land.

Med tilsynelatende like organisasjoner er analytikeren positiv til at de vil lykkes med sammenslåingen.

– Selskapene holder til i samme område og ser ut til å kunne fungere godt sammen, sier han.

Beholder 2019-utbytte

Gåsø Næringsutvikling blir kontrollert av Helge Gåsø, som trolig vil fortsette som styreleder i NRS etter fusjonen. Gåsø Næringsutvikling vil ha en eierpost på 39 prosent av aksjene i NTS etter transaksjonen med 6 måneders lock-up på vederlagsaksjene.

– Vi håper at styrelederen fortsetter, sier Myrholt.

Partene er enige om at Gåsø Næringsutvikling skal beholde retten til eventuelt utbytte fra NRS for 2019.

– Potensielt NRS-utbytte fra 2019 skal utbetales i 2020 og er ekskludert fra transaksjonen. 

67,7 prosent av aksjonærene i NTS har allerede godkjent transaksjonen. Gjennomføringen av transaksjonen er betinget av en rekke godkjennelser, inkludert en godkjenning av generalforsamlingen i NTS og fra Konkurransetilsynet. Transaksjonen forventes gjennomført i første kvartal 2020.

Etter transaksjonen vil NTS eie 66 servicefartøy, 16 brønnbåter og 4 skip innen sjøtransport, inkludert nybygg.

SpareBank 1 Markets har en kjøpsanbefaling med kursmål 68 kroner på NTS-aksjen.