<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

– Det er til å gråte av

Jens Ulltveit-Moe har ennå ikke gitt lyd fra seg etter REC-salget. I fjor uttrykte han sin misnøye over at han fikk rett om solenergi, men at han ikke klarte å tjene penger på det.

    Publisert 10. des. 2019 kl. 10.29
    Oppdatert 10. des. 2019 klokken 10.39
    Lesetid: 2 minutter
    Artikkellengde er 277 ord
    BITTER: Jens Ulltveit-Moe, her på Swedbanks energikonferanse i september 2018. Foto: Eivind Yggeseth

    I 2011 begynte Jens Ulltveit-Moe (77) å hamstre REC-aksjer etter at aksjekursen hadde stupt og solenergiselskapet var i ferd med å legge ned produksjonen i Norge. Investoren hadde tro på solenergiens fremtid, og fikk rett i sine spådommer. Det året ble det installert 30 gigawatt med solcellepaneler verden rundt. I fjor ble det installert over 100 gigawatt med solcellepaneler.

    (Dette intervjuet fant sted på Swedbanks energikonferanse på Grand Hotel i Oslo, september 2018. Bakteppet var sterkt fallende aksjekurs i REC Silicon)

    – Er det bittert at du traff på markedet, men ikke har tjent penger på solenergi?

    – Selvsagt er det bittert. Det er helt til å gråte over når man ser hvordan solenergi går. Jeg så det komme, men så har altså handelskrigen ødelagt alt, sa han til Finansavisen.

    Handelskrig og silisiumpriser

    På det tidspunktet hadde kursfallet i REC Silicon gjort ham 400 millioner kroner fattigere, bare i 2018. Kursfallet skyldtes handelskrigen mellom USA og Kina, som i praksis utestenger RECs amerikanskproduserte silisium fra det kinesiske markedet. Kinas skyhøye importtoller er der fortsatt i dag.

    I tillegg har silisiumprisen bare falt og falt. Ifølge analysehuset PV Insights er spotprisen nå 7,4 dollar pr. kilo, som er langt under de break even-nivåene REC rapporterte sist fabrikken i Moses Lake produserte for fullt. 

    Da vi gjorde dette intervjuet i fjor, var spotprisen 11,2 dollar pr. kilo.  

    – Men hadde det ikke vært for handelskrigen, hadde REC tjente gode penger i år, sa Ulltveit-Moe.

    Ulltveit-Moe har ikke besvart Finansavisens henvendelser etter at han solgte aksjene i REC Silicon.