<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Milliardsalg for nordmenn i Åre

De så til Sverige. Ikke for billig kjøtt og alkohol, men for å bygge leiligheter og hytter i en voksende skidestinasjon. Norske utbyggere har solgt flere hundre enheter i Åre.

    Publisert 13. des. 2019 kl. 22.34
    Oppdatert 17. des. 2019 klokken 12.37
    Lesetid: 7 minutter
    Artikkellengde er 1705 ord
    Milliardsalg for nordmenn i Åre
    De så til Sverige. Ikke for billig kjøtt og alkohol, men for å bygge leiligheter og hytter i en voksende skidestinasjon. Norske utbyggere har solgt flere hundre enheter i Åre.

    ÅRE, SVERIGE: Snøen faller med jevne, store flak på Europavei 14. Den ene brøytebilen tar over for den andre og gjør det mulig å komme seg fra Værnes Lufthavn til Åre. 

    To store matbutikker på den svenske siden av grensen vitner om at også trøndere er glad i grensehandel. På veien kan de også svinge innom et av Sveriges største fossefall, Tännforsen. 

    Men nå er det ski som gjelder. Flomlysene er slått på i anlegget. En av Nord-Europas største skidestinasjoner kan by på 40 heiser og 103 nedfarter, fordelt på fem forskjellige anlegg.

    – Det var her Svindal (Aksel Lund) og Jansrud (Kjetil) tok VM-gull, sier Bjørn Dæhlie der han står noen få steg fra det som var VM-bakken både tidligere i år og i 2007.

    - Åre er en populær skidestinasjon i Sverige, men også blant noen nordmenn. Spesielt trøndere, fortsetter Dæhlie.

    NYTT PROSJEKT: Bjørn Dæhlie skal bygge 119 leiligheter i Åre. Foto: Erlend Kjernli

    650 millioner

    Finansavisen skrev tidligere denne uken om planene til Dæhlie og hans makker Hans Olofsson. 119 leiligheter skal bygges rett på nedsiden av VM-anlegget. 

    Det blir høy standard med dører i massiv eik og spesialproduserte kraner. Estimert salgspris er 650 millioner svenske kroner.

    Prosjektet er Dæhlies fjerde i Åre. Til nå har han og Olofsson bygget og solgt rundt 130 leiligheter i den svenske alpinbyen. 

    Og Dæhlie er ikke den eneste nordmannen som har satt sitt preg på den svenske siden av grensen. Trøndere har sett muligheten for å investere.

    – Vi er jo rett over grensa og har brukt Åre mye privat som vintersportssted. Og vi så den enorme veksten som skjedde, sier Brynjar Farstad, daglig leder i Stiklestad Eiendom.

    SOLGT MYE I ÅRE: Brynjar Farstad, daglig leder i Stiklestad Eiendom, peker på et av leilighetsbyggene som nå er solgt flyttet inn i. Foto: Stiklestad Eiendom

    Ekstrem prisvekst

    Selskapet har bygget og solgt 110 enheter siden det første prosjektet i 2006. Total salgspris ble 450 millioner kroner.

    – I 2006 kjøpte vi en tomt på 1000 kvadratmeter for 650.000 svenske kroner. Samme type tomt koster nå 4,5 millioner, forteller Farstad.

    Prisutviklingen har vært ekstrem.

    – Kvadratmeterprisen på de første prosjektene våre lå på 30.000 kroner. På det siste prosjektet i sentrum i 2017 var kvadratmeterprisen 72.000. Jeg har sett enkeltleiligheter som går for 100.000 kroner kvadraten.

    – Skal dere bygge mer i Åre?

    – Vi følger med, men har ingen tomter nå.

    Vi hadde bygget mer om det var tilgjengelige tomter
    Ingolv Bengtsen, B2 Eiendom

    Tidligere NHL-proff

    Stiklestad Eiendom hadde et stort og lukrativt område på Rödkullen, i eierskap med Dæhlie, Olofsson og Skistar. Planen var å bygge mellom 8 og 10.000 sengeplasser, men de kom aldri så langt at de fikk bygge-ja fra kommunen.

    – Vi hadde et samarbeid med Bjørn på et attraktivt tomteområde, men det tok fryktelig lang tid å få på plass reguleringer. Bjørn ble utålmodig og ville selge seg ut, sier Farstad.

    – Vi brukte 10 millioner kroner og holdt på i seks–syv år. Vi fikk bare kjeft. Til slutt mistet jeg humøret, har Dæhlie uttalt om prosjektet.

    Rödkullen er likevel ikke helt tapt for Stiklestad Eiendom. Da området ble solgt, til blant annet tidligere NHL-proff Markus Näslund, var avtalen at Stiklestad kan kjøpe tilbake noen tomter når reguleringen er på plass.

    – Jeg vet ikke om vi eventuelt bygger privat eller for salg, forteller Farstad.

    Han mener det nå er stor mangel på attraktive tomter i Åre.

    – Kommunen henger etter i utviklingen og er den store bremsen. Få nye områder blir lagt ut. Sadeln er det siste store området med ski in og ski out, men der er det snart utbygd. Tomteprisene har gått fra 1,8 til 4 millioner på fem år. Det finnes ikke mange jomfruelige områder med de samme kvalitetene.

    TRE BYGGETRINN: Bjørn Dæhlie forteller om planene i Åre. Foto: Erlend Kjernli

    La sin elsk på Björnen

    Mangel på tomter opplever også Ingolv Bengtsen i B2 Eiendom. For to år siden fullførte selskapet et prosjekt på 16 leiligheter etter en investering på 60 millioner kroner.

    – Vi hadde bygget mer om det var tilgjengelige tomter, sier Bengtsen.

    De 16 leilighetene ble oppført i området Björnen, som er et av tre hovedområder i Åre. Duved og Tegelfjäll er de to andre.

    – Vi har lagt vår elsk på Björnen.

    B2 eiendom benyttet seg av megleren Bjurfors for å selge leilighetene.

    – Det er veldig begrenset adgang på gode tomter. Sadeln har vært det store området for utbygging de siste årene. Der er det nesten ikke flere tomter nå, sier Joakim Westerlind Wiklund, megler i Bjurfors Åre.

    – Hvordan har utviklingen vært på eiendomssiden?

    – Etterspørselen og prisene har økt. Vi ser en trend der flere kjøper i Åre for første gang, svarer han.

    VIL BYGGE MER: B2 Eiendom har bygget 16 leiligheter og investert 60 millioner kroner i Åre. Foto: Bjurfors

    Vil bli verdensledende

    Åreskutan og Åresjön. Fjellvandring, sykling, fiske og padling. Åre har satset stort på å bli en helårsdestinasjon, og har lykkes i stor grad.

    DAGLIG LEDER: Therese Sjölundh i Åre Destination. Foto: Niclas Vestefjell

    – Utviklingen har vært sterk på alle fronter. Vi i næringen bestemte oss for å få ting til å skje året rundt i Åre, sier Therese Sjölundh, daglig leder i Åre Destination som driver Åre Sweden.

    Sykling og fjellvandring er de mest populære aktivitetene utenom vintersesongen.

    – Vi investerer 20 millioner kroner i sykkel i Åre. Vi skal bli verdensledende innen sykling.

    Byen arrangerer også store eventer, som tiltrekker seg mange gjester. Restauranter og butikker holder åpent hele året. 

    Fire nye restaurantkjeder kommer til byen. Sjölundh forteller også at Åre opplever økt innflytting. Flere ønsker å bo i byen fast. 75 prosent av de besøkende er svensker, men den norske andelen vokser.

    – Vi jobber mye med å bygge relasjoner sånn at gjestene kommer tilbake.

    Neste år skal det åpnes en 3.000 kvadratmeter stor aktivitetshall.

    – Forhåpentligvis er den klar til høstferien i Trøndelag.

    OM SOMMEREN: Downhill biking i Åre. Foto: Jonas Kullman

    Holdt på i 13 år

    Da ser vi over grensen igjen til Trondheim og Kaare Arnstad. Han har i lang tid holdt på med et leilighetshotell i Ullådalen sammen med Øyvind Christensen. 

    Investeringsrammen er på rundt en halv milliard norske kroner.

    – En fantastisk plass. Åres fineste, hevder Arnstad.

    – Der kommer snøen først og blir borte sist.

    I 13 år har de jobbet med å få på plass en regulering, men ennå ikke kommet i mål. Skistar innvendte at den nordlige delen av hotellet ville komme i konflikt med alpinbakken. 

    Da ønsket Arnstad og Christensen å flytte hotellet 15 meter, men det ble ikke godt mottatt fra andre hold. Trønderne valgte til slutt å redusere prosjektet fra 76 til 65 enheter for å hensynta alle innvendingene. 

    ULLÅDALEN: Kaare Arnstad og Øyvind Christensen er klare for å investere en halv milliard kroner i Åre. Foto: Bergersen arkitekter

    Bygger restaurant og varmestue

    Nå er prosjektet kommet lenger enn noen gang. En endelig byggelov er sendt ut på høring til naboer og andre berørte, med en klagefrist på to uker. Noen politikere mener hotellet fører til at allmennheten mister tilgjengelighet i området.

    – Det er helt motsatt. Vi kommer til å gjøre Ullådalen enda mer tilgjengelig og bli et tilleggsprodukt til Åre som skidestinasjon. Det var en liten kafé der, men den er nå stengt. Vi bygger en større restaurant og en varmestue for skikjørere som er åpen for alle. I tillegg blir alle leilighetene solgt med mulighet for utleie, sier Arnstad.

    Leilighetene blir på 40 til 120 kvadrat og Arnstad estimerer en salgspris fra 60.000 svenske kroner kvadratmeteren.

    Vi må alltid være på topp. Gjestene våre har store forventninger
    Eva Ottosson Rask, Copperhill Mountain Lodge

    85 prosent belegg i julen

    Kjør dit veien slutter og kom til Stordalen-hotellet Copperhill Mountain Lodge. Denne ettermiddagen er hotellet stengt. 

    Vinden har tatt grep og kaster nysnøen rundt i mørket. Men redningen er nær. En hotelldirektør låser opp døren og ønsker velkommen.

    Denne uken er hotellet bare åpent fra torsdag til søndag, men fra 19. desember til slutten av april er det åpent hele uken.

    – Vi strekker sesongen lenger og lenger. Utviklingen er veldig fin, sier Eva Ottosson Rask, hotelldirektør ved Copperhill Mountain Lodge.

    Bygget ny trapp

    Nå er hotellet åpent hele uken også i sommermånedene og høstferien til Sverige og Trøndelag. Julen har blant annet gått fra å være rolig til å bli høysesong med 85 prosent belegg.

    – Vi har alltid noe vi pusser opp. Vi må alltid være på topp. Gjestene våre har store forventninger, sier Ottosson Rask når vi har satt oss ved en peis som ikke er tent.

    Lobbyen er bygget om for å få flere sitteplasser. En ny bar og en ny trapp opp til andreetasjen gjør at gjestene benytter seg av større deler av hotellets arealer.

    – Petter var veldig opptatt av denne trappen, sier Ottosson Rask med et smil.

    Hun forteller om en engasjert eier som får med seg den minste ting når han er på besøk.

    – Vi hadde fått en ny lampe. Det så han med en gang.

    EKSKLUSIVITET: Et av rommene på Copperhill Mountain Lodge Foto: Copperhill

    Brasilianske ansikter

    Kunstinteressen til Stordalen er godt kjent, med mange ulike utsmykninger på Choice-hotellene. Copperhill er intet unntak. 

    På et utvendig platå ser to ansikter på hverandre. To brasilianske kvinner, en ung og en eldre. Lyset faller på dem der ute i mørket.

    – Planen var at ansiktene skulle synes fra hele byen, men nå er det bygget så mye i området her.

    Livsnyterhotell

    Copperhill og Holiday Club er de to store hotellene i Åre.

    – Holiday er mer familieorienterte. Vi tilbyr en større grad av eksklusivitet. Copperhill er et livsnyterhotell. Mange gjester kommer kun for hotellet.

    I fjor omsatte hotellet for ca. 95 millioner svenske kroner.

    – Det er positivt at volumene øker utenom vintersesongen.

    Hotellet består av 112 rom og 420 senger. Noen rom er suiter på 110 kvadratmeter med åtte senger.

    – Rommene er mer som leiligheter.

    HOTELLDIREKTØR: Eva Ottosson Rask ved Copperhill Mountain Lodge. Foto: Erlend Kjernli

    Privat kokk

    Opprinnelig var det to nederlendere som eide hotellet. De brukte 800 millioner svenske kroner for å komme frem til luksuspreget hotellet har i dag. 

    Gjelden ble tung å bære, noen aksjeinvesteringer gikk feil og den ene av de to døde etter et hjerteinfarkt. Hotellet ble dermed solgt. 

    Etter en lang kamp kunne Stordalen sikre seg hotellet for 200 millioner svenske kroner. Med kjøpet fulgte også en villa på 700 kvadratmeter, som ganske enkelt heter The Villa.

    – Det er Petters private, men vi leier også den ut. The Villa er populær. Sist Petter var her måtte han sove på hotellet. Men det synes han bare var bra.

    Villaen har plass til 14 personer med to badstuer, eget treningsrom og en privat kokk kan følge med hvis det er ønskelig.