<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Betaler 1,1 mrd. for Helsfyr-hotell

Da Christian Ringnes fikk 1,1 milliarder lagt på bordet for et Helsfyr-hotell, takket han ja til den største hotelldealen på over ett år.

    Publisert 8. jan. 2020 kl. 21.08
    Oppdatert 14. juni 2023 klokken 08.31
    Lesetid: 3 minutter
    Artikkellengde er 705 ord
    1,1 MILLIARDER: Storebrand Eiendomsfond KS kjøper Scandic Helsfyr Hotell som skal stå ferdig med 197 nye rom og mye ny konferansekapasitet i høst. Foto: storebrand

    – Vi ønsket ikke å selge, men vi fikk en forespørsel fra en megler, og sa at vi kunne selge om prisingen var ok. Vi får 1 til 1,5 prosentpoeng bedre yield og et rentenivå som er 1 til 1,5 prosent lavere ved å investere i andre land enn om vi skulle reinvestere i Norge, så det ser mer fornuftig ut, sier adm. direktør i Eiendomsspar, Christian Ringnes.

    Mer enn Østre Gravlund

    Onsdag undertegnet han salgskontrakten på 1,1 milliarder kroner som gjør Storebrand Eiendomsfond Norge KS til ny eier av Scandic Helsfyr, et hotell som når ombyggingen og rehabiliteringen står ferdig, blir 18.000 kvadratmeter og vil ha 450 rom og kurs- og konferansekapasitet. Før ombyggingen hadde hotellet 253 rom.

    Finansavisen intervjuet Ringnes da han inngikk avtale med Rica (nåværende Scandic-kjeden) om Helsfyr-hotellet. Da sa Ringnes at hotellet i stor grad dekket markedet av folk som skulle til Østre Gravlund, en kirkegård kloss på hotellet.

    - UNDERVEKTET I HOTELL: Truls Nergaard, adm. direktør i Storebrand Eiendom. Foto: Foto: Storebrand

    – He-he, ja, det er blitt et større marked der nå. Det er vel det Storebrand også har sett - det skjer mye på Helsfyr, sier Ringnes.

    Vi ønsket ikke å selge, men sa at vi kunne selge om prisingen var ok
    Christian Ringnes, Eiendomsspar

    Ingen strategiendring

    Eiendomsspar har etter salget ni hoteller igjen i Oslo, og Ringnes bedyrer at salget ikke er et signal på endret syn på markedet.

    – Vi har mye hotelleiendom i Eiendomsspar fortsatt, for ikke snakke om Pandox.

    Pandox er en internasjonal hotellkjede som har totalt 155 hoteller med 34.700 rom i 15 land. I Norge har selskapet 23 hoteller, hvorav 12 ligger i Oslo eller på Gardermoen. Eiendomsspar er største aksjonær i Pandox med snaue 25 prosent. Sundt-søsknene Christian og Helene eier 12,5 prosent hver av aksjene.

    Hotellsalg i 2019

     
    Hotell Beliggenhet Salgstidspunkt Kjøper Selger Verdi Kvadratmeter Pris/kvm
    Scandic Helsfyr Helsfyr, Oslo Desember Storebrand Eiendomsfond Eiendomsspar 1.100 17.793 61.822
    Scandic Ørnen Bergen April Oslo Pensjonsforsikring OBOS Eiendom 800+ 19.000 42 105
    Farris Bad Larvik Desember Norwegian Hospitality Group Canica Eiendom Ikke oppgitt 14.500 -
    Hotell Geiranger Geiranger Desember Havila Hotels Private investorer Ikke oppgitt Ikke oppgitt -
    Saga Hotel Oslo Central Oslo sentrum Mars Syndikat Ragde Eiendom Ikke oppgitt 2.665 -
    Hordaheimen Bergen November De Bergenske Joa Gruppen Ikke oppgitt 4.632 -
    Hotell Syv Søstre Sandnessjøen April Ragde Eiendom and Breidablikk Eiendom Helgeland Sparebank Ikke oppgitt 9.000 -

    Kilde: Pangea Property Partners

    Undervektet i hotell

    Kjøper er Storebrand Eiendomsfond KS, Norges største ubelånte eiendomsfond. Det har etter Helsfyr-kjøpet eiendommer for 13,5 milliarder i porteføljen. Adm. direktør i Storebrand Eiendom, Truls Nergaard, forteller at leieinntektene ligger på 55 millioner kroner årlig, hvilket gir en bruttoyield (leieinntekter målt mot eiendommens markedsverdi) på 5,0 prosent. Scandics leiekontrakt løper til 2037.

    LOT SEG OVERTALE: Adm. direktør i Eiendomsspar, Christian Ringnes. Foto: Håkon Mosvold Larsen

    – Vi har vært undervektet i hotell. Vi har ett fra før, et Scandic-hotell på Fornebu, sier han. 

    Fondet kjøper det ferdige prosjektet, og har en leiegaranti for de fem første årene for å slippe risikoen ved innkjøringen av nær 200 nye hotellrom.

    Oslo-hoteller som står ferdige i 2020 og 2021

     
    Ferdigstillelse Hotell Antall nye rom Type Eier
    2020 Best Western Karl Johan 56 Utvidelse Eiendomsspar
    2020/ 2021 Comfort Hotel Karl Johan 83 Utvidelse

    CBRE Global Investors

    2020 HasleLinje - Nordic Choice 217 Nybygg

    Höegh Eiendom/AF Gruppen

    2020 Scandic Helsfyr 197 Utvidelse Eiendomsspar
    Kilde: Pangea Property Partners

    – Når vi ser på hvor mye ny hotellkapasitet som har kommet i Oslo-markedet det siste halvannet året, er det fint å ha en garantert femårsbro hvis det skulle vise seg at belegget skulle falle, sier Nergaard.

    – Helsfyr er et område i vekst med mange seriøse eiendomsnavn som bygger blant annet boliger og idrettsanlegg og det gjøres mye på gateplan, sier Helge Haaland, investeringsdirektør i Storebrand Eiendom.

    I september 2017 sto Vålerengas nye stadion ferdig, og det bygges store kontorkomplekser i området hvor en stor andel av leietagerne er offentlige aktører.

    8 prosent årlig avkastning

    Storebrand Eiendomsfond KS ble etablert for ti år siden, og har når de overtar hotellet 18 eiendommer og har 60 andelshavere som alle er pensjonskasser. Storebrand er den største investoren med 20 prosent. Det forrige kjøpet fondet gjorde, var Arcus-produksjonsanlegget på Gjelleråsen rett nord for Oslo. Prislappen var 1,7 milliarder kroner.

    – Vi har siden oppstarten levert 8 prosent ugearet avkastning uten at vi har solgt noe, sier Nergaard.

    – Dette er den største hotelltransaksjonen i Norge det siste året, og det har vært en prosess som har vært jobbet med en stund. Det er innen hotell alltid en diskusjon om hva som er normalisert leie frem i tid, og det løser man - særlig i byggeprosjekter - ved at garantileie gis, sier adm. direktør i Pangea Property, Bård Bjølgerud.

    Selskapet var selgers representant i dealen.