<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

DNB Markets om brexit: – Kan bli svært utfordrende

DNB Markets tror Storbritannia er for optimistiske rundt en ny handelsavtale med EU.

    Publisert 10. jan. 2020 kl. 09.43
    Lesetid: 1 minutt
    Artikkellengde er 236 ord
    EN JOBB Å GJØRE: Storbritannias Boris Johnson og EU-kommisjonens leder Ursula von der Leyen har litt å jobbe med for å bli enige om en handelsavtale. Foto: NTB Scanpix

    Statsminister Boris Johnson sikret i går utmeldingsavtalen med EU gjennom et stort flertall i Underhuset. Etter torsdagens avstemning går saken videre til Overhuset.

    Forslaget kan møte noe mer motstand i Overhuset, der brexitmotstanden er større og De konservative ikke har flertall.

    – Kan bli svært utfordrende

    Alt ligger likevel an til at forslaget klarer også det hinderet før den planlagte utmeldingen 31. januar. Deretter er det ventet en overgangsperiode på kun 11 måneder.

    «I denne perioden vil landet fortsatt være med i det indre markedet. Planen er å få på plass en handelsavtale med EU innen utgangen av året. Det kan bli svært utfordrende, fordi det normalt tar mye lengre tid å komme til enighet om en omfattenede handelsavtale, slik partene i utgansgpunktet ønsker», skriver Knut A. Magnussen, seniorøkonom, i DNB Markets morgenrapport.

    – Praktisk talt umulig

    De frykter at Storbritannia er for optimistiske med tanke på håpet om å få en avtale på plass innen 2020. DNB Markets trekker frem Canada, som virker å være en mal. Prosessen rundt deres avtale med EU tok syv år.

    «EU-kommisjonens ferske leder Ursula von der Leyen sa tidligere denne uken at det vil være praktisk talt umulig å forhande frem en avtale og få den godkjent i løpet av året. Hun venter derfor at britene vil forlenge overgangsperioden. Den beslutningen må tas innen utgangen av juni i år», skriver seniorøkonom Magnussen.