<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

– Vi må stålsette oss for et ubehagelig prispress

Administrerende direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund Carl O. Geving frykter for Oslo-markedet.

Publisert 4. mars 2020 kl. 11.17
Oppdatert 4. mars 2020 klokken 11.28
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 254 ord
FRYKTER FOR OSLO-MARKEDET: Carl O. Geving, adm. dir. i Norges Eiendomsmeglerforbund frykter for at Oslo-markedet er i ferd med å fyres opp igjen av høy befolkningsvekst og lav boligbygging. Foto: Iván Kverme

Flere år med moderat prisutvikling har senket terskelen for førstegangskjøpere, og det har blitt mindre attraktivt å spekulere i boligmarkedet, ifølge administrerende direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund Carl O. Geving.

– Dette styrker eierlinjen i den norske boligmodellen og vi tror at trenden vil vedvare i store deler av landet, sier han.

Geving frykter imidlertid for at Oslo-markedet er i ferd med å fyres opp igjen av høy befolkningsvekst og lav boligbygging.

Oslo befolkningsvekst var svært sterk i 2019 og utgjorde alene en tredjedel av landets befolkningsvekst, samtidig som reguleringstakten og byggetakten har falt sterkt de siste to årene. 

– Denne utviklingen tar det tid å snu, og det er trolig for sent å unngå ny ubalanse mellom tilbud og etterspørsel i hovedstadens boligmarked. Derfor må vi stålsette oss for et ubehagelig prispress litt fram i tid, sier Geving.

Han mener svaret på Oslos utfordringer er en mer langsiktig boligpolitikk som sikrer en jevnere boligproduksjon år for år. 

– Det krever et mye bedre samspill mellom kommunale myndigheter og utbyggerne, sier Geving.

Boligprisene opp

Boligprisene steg ifølge fersk prisstatistikk fra Eiendom Norge med 0,9 prosent nominelt i februar 2020. Korrigert for sesongvariasjoner steg prisene med 0,5 prosent.

Boligprisene er nå 3,6 prosent høyere enn for et år siden.

– Boligmarkedet er velbalansert i store deler av landet. Derfor forventer vi en moderat prisutvikling gjennom året, sier sjefen for Norges Eiendomsmeglerforbund.