<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

– Spørsmålet er hvor mye renten skal kuttes

Handelsbanken og Nordea Markets venter at Norges Bank senker renten neste uke.

Publisert 9. mars 2020
Oppdatert 9. mars 2020
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 2 ord
Article lead
+ mer
lead
VENTER RENTEKUTT: Kari Due-Andresen, sjeføkonom i Handelsbanken. Foto: Are Haram
VENTER RENTEKUTT: Kari Due-Andresen, sjeføkonom i Handelsbanken. Foto: Are Haram

«Spørsmålet nå er ikke om sentralbanken skal kutte renteni denne situasjonen, men heller hvor mye den skal kutte», skriver Kari Due-Andresen, sjeføkonom i Handelsbanken, i deres morgenrapport mandag.

«I løpet av den siste uken har utsiktene for pengepolitikken i Norge endret seg. Vi forventer nå at Norges Bank vil redusere styringsrenten på rentemøtet 19. mars med minst 25 punkter», skriver Kjetil Olsen i Nordea Markets.

Oljefall og virus

Coronaviruset bremser økonomien og markedene har falt den siste tiden. Det har ført til at flere sentralbanker allerede har satt ned renten. Blant annet senket den amerikanske sentralbanken Fed renten overraskende sist uke.

Det var et krisegrep på grunn av coronavirusets påvirkning på den økonomiske veksten. Det var første gang Fed kuttet renten mellom rentemøter siden finanskrisen i 2008.

Som mange fryktet kollapser oljeprisen mandag etter brudd i forhandlingene mellom Opec og Russland. Fallet er det største siden Gulfkrigen mellom USA og Irak i 1991.

– Tynge norsk økonomi

Norges Bank skal i morgen holde regionalt nettverk, mens det er rentemøte torsdag 19. mars.

«Vekstutsiktene for verdensøkonomien er vesentlig svekket som følge av coronakrisen, og med oljepriskrig på toppen, vil denne krisen i økende grad tynge norsk økonomi», skriver Due-Andresen.

Norges Bank satte opp renten fra 1,25 til 1,50 prosent i september i fjor. Siden har den vært uendret.

«I etterkant av oljepriskollapsen i 2014 kuttet Norges Bank renten fra 1,5 prosent til 0,5 prosent i løpet av en periode på i overkant av et år», skriver Due-Andresen for å sammenligne med dagens situasjon.