<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

– Uforståelig at nordmenn ikke bruker munnbind

Folkehelseinstituttet fraråder fortsatt bruk av munnbind. – Henger ikke på greip, mener tidligere forskningssjef.

    Publisert 16. mars 2020 kl. 15.51
    Oppdatert 17. mars 2020 klokken 09.27
    Lesetid: 4 minutter
    Artikkellengde er 859 ord
    VANLIG I ASIA: Folkehelseinstituttet mener slike masker er for vanskelig å bruke for nordmenn. Her fra Tokyo. Foto: Dreamstime

    – Vi må lære av Asia – der har de lang tradisjon for å bruke ansiktsmasker eller munnbind av hensyn til andre, sier Jørgen Karlsen, tidligere forskningssjef i biotekselskapet A-Viral.

    Han mener Folkehelseinstituttet (FHI) inntar en altfor passiv holding når det fraråder bruk av munnbind. Begrunnelsen er at det visstnok har liten effekt utenfor helsetjenesten. 

    Karlsen mener at selv enkle munnbind er effektive i å forhindre dråpesmitte.

    – Dagens anbefalinger fra FHI gjør at en del folk som har lyst til å bruke ansiktsmaske blir intimidert og lar være. Ta et bilde i ti dagligvarebutikker med fullt av folk i kø foran kassene, og tell opp prosenten som bruker maske. Den er faretruende nær null, sier Karlsen.

    Kulturelt og vanskelig

    «I media ser vi ofte bilder av sivilbefolkningen i ulike land som benytter munnbind når de ferdes på gata, tilsynelatende for å beskytte seg mot luftveisvirus. Det er imidlertid svært lite som tyder på at bruk av munnbind hos friske mennesker i vanlig sosial omgang har effekt», skriver FHI på sine hjemmesider.

    – Store land som Kina, Sør-Korea og Japan har tradisjon for å bruke munnbind for å forhindre smitte. Hvorfor følger vi ikke deres eksempel?

    Når munnbind anvendes korrekt, hjelper det mot smitte
    Hanne Eriksen-Volle, FHI

    – Da må man først spørre om hvorfor folk bruker munnbind i disse landene. Vi vet at det i stor grad er kulturelle aspekter, ikke smittevernbegrunnelse, som ligger bak munnbindbruk. Vi ser også at de fleste bruker munnbind også når det ikke er pågående infeksjonsutbrudd, sier seksjonsleder Hanne Eriksen-Volle ved FHIs avdeling for resistens- og infeksjonsforebygging.

    HARDT RAMMET: Også i Italia har bruken av munnbind økt. Her fra Milano. Foto: Dreamstime


    – Man kan vel ikke skylde på kultur hvis munnbind faktisk hjelper?

    – Når munnbind anvendes korrekt, hjelper det mot smitte. Hvorfor vi ikke anbefaler befolkningen generelt å bruke munnbind, skyldes to ting. For det første brukes ofte munnbind feil når en ikke er trent opp eller vant til å bruke dem, som for eksempel at en bruker dem for lenge og fikler med fingrene oppunder munnbindet, sier hun.

    – For det andre er helsetjenesten trent til å bruke dem. Der har munnbind en stor og viktig effekt, og siden man er i en situasjon med truende mangel på beskyttelsesutstyr er solidaritetstanken viktig, slik at munnbind blir tilgjengelig der de har størst effekt, nemlig i helsetjenesten.

    Vi har ikke noe råd om å bruke det
    Hanne Eriksen-Volle, FHI

    – Er det veldig komplisert å ta på seg et munnbind?

    – Det skal settes på korrekt, og hvis man ikke er trent kan man gjøre feil. Det kan føre til at man tar hendene mer til ansiktet. Og i en mangelsituasjon bør munnbind brukes der det er mest behov, sier Eriksen-Volle.

    Ikke nok munnbind i Norge

    FRARÅDER: Hanne Eriksen-Volle ved Folkehelseinstituttet. Foto: Privat

    Finn.no innførte sist uke et midlertidig omsetningsforbud mot munnbind, støvmasker og desinfiseringsmidler, for å unngå å piske opp frykt i befolkningen.

    – Om man har et munnbind liggende hjemme, bør man da bruke det når man må en tur i butikken?

    – Vi har ikke noe råd om å bruke det, sier Eriksen-Volle.

    – Men sett at Norge hadde rikelig med munnbind på lager, slik at solidaritetsargumentet opphørte. Ville dere da ha anbefalt å bruke det?

    – Rådene ble laget før vi kom i denne mangelsituasjonen, så de er tuftet på faglige argumenter og ikke mangelsituasjonen. De tiltakene som er viktig i befolkningen er å ha god hoste- og håndhygiene, at vi holder oss hjemme når vi er syke, samt at vi holder avstand til andre.

    – Ikke tenk som før

    – Nedlatende, mener Karlsen, som mener det er uforståelig at nordmenn ikke oppfordres til å bruke munnbind.

    – I Vesten har man en mer avslappet holdning til munnbind ved vanlig forkjølelse og influensa, og mener at det får gå sin gang. Det synes jeg er helt greit, men coronaviruset har vi ingen motstand mot. Det er en voldsom, eksponentiell spredning. Da kan man ikke bare tenke som før, sier han.

    I skrivende stund melder VG om 1.295 nordmenn med bekreftet coronasmitte.

    I Japan, som har 127 millioner innbyggere, økte antallet bekreftede coronatilfeller til 1.500 i løpet av helgen.

    Det inkluderer 700 smittede ombord på cruiseskipet Diamond Princess, som ligger i karantene i nær Tokyo. 

    Sør-Korea rapporterte om 74 nye coronatilfeller mandag, ifølge Channel News Asia. Det totale antallet rapporterte smittede er dermed oppe i 8.236, men landet skal allerede være forbi smittetoppen, med et høyere antall daglige friskmeldte enn daglige smittede.

    Effektiv bekjempelse

    Det bor drøyt 51 millioner mennesker i Sør-Korea. Landet fikk tidlig et stort coronautbrudd, men utstrakt testing og sosial kontroll har bidratt til rask nedkjemping av pandemien.

    – Tror du bruk av munnbind har hatt en medvirkende, motvirkende eller nøytral virkning for å bekjempe viruset i Sør-Korea?

    – Det er veldig vanskelig å si, men at det har hatt en stor effekt vil jeg stille meg tvilende til, fordi det skal brukes riktig, sier Eriksen-Volle.

    Karlsen er uenig.

    – Det er en kjent sak at du kan ha smitten i deg én eller to dager før du merker det selv, og det er helt soleklart at dråpesmitte er det mest sannsynlige. Veldig mange av de dyre tiltakene som gjøres i Norge nå vil bli utvannet av man smitter hverandre i forsamlinger, i transport, i butikker og apotek, mener han.