<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Turbulens i flybransjen

Enorm økonomisk turbulens preget flyselskapene forrige uke. Fremover ser det heller ikke lyst ut. 

    Publisert 17. mars 2020 kl. 11.42
    Oppdatert 17. mars 2020 klokken 12.32
    Lesetid: 2 minutter
    Artikkellengde er 273 ord
    PÅ BAKKEN: Australske Qantas er ett av flere flyselskap som nå setter fly på bakken.  Foto: Rick Rycroft

    Stengte land og lukkede grenser gir elendige vilkår for flybransjen. Flere flyselskaper parkerer nå flåten på grunn av bestillingsras og lav aktivitet ved flyplassene. 

    For å kutte kostnader og bygge kontantreserver tar selskapene grep ved å kansellere flyvninger, permittere personell, selge fly og heller fylle flyene med gods enn passasjerer. 

    - Det er nå med sikkerhet vi kan si at dette er det største sjokket i luftfarten noensinne, uttalte CEO Alan Joyce i Qantas Airways LTD tirsdag i en pressemelding til selskapets 30.000 ansatte, gjengitt av Reuters. 

    Qantas er Australias største flyselskap og er store i Asia. Selskapet melder at de skal kutte den internasjonale kapasiteten med 90 prosent og innenlands kapasitet med 60 prosent frem til slutten av mai. 

    I Europa var passasjertrafikken mer enn halvert i forrige uke og situasjonen ble ytterligere forverret når Schengen-landene besluttet å stenge grensene mandag kveld. 

    Analyseselskapet Tourism Economics spår at passasjertrafikken vil reduseres med 10,5 prosent i år, som vil være det største fallet i løpet av et år. 

    Flyprodusenten Airbus meldte tirsdag at de vil stanse produksjonen ved fabrikkene i Frankrike og Spania i fire dager, og samtidig sette inn strenge sikkerhetstiltak i hele organisasjonen. 

    Airbus-aksjen falt over syv prosent mandag og fortsetter ned over syv prosent tirsdag. Hovedkonkurrenten Boeing stupte 23,85 prosent på New York-børsen mandag, men er så langt opp 1,8 prosent førhandelen tirsdag. 

    Her hjemme meldte Avinor tirsdag at passasjertrafikken i Norge falt med 40 prosent i forrige uke, sammenlignet med samme uke i fjor. 

    Det eneste lyspunktet for flybransjen er varetransporten og flere selskaper øker nå fraktkapasiteten.