<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Helsedirektoratet vil nedprioritere visse typer pasienter

Helsedirektoratet råder helsetjenesten til å nedprioritere pasienter som kan vente på behandling når det oppstår knapphet på ressurser under pandemien.

    Publisert 25. mars 2020 kl. 17.31
    Lesetid: 1 minutt
    Artikkellengde er 242 ord
    CORONAKRISE: – Målet er å gi helsepersonell og ledere overordnet støtte til krevende prioriteringsbeslutninger, sier fungerende assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad. Foto: NTB Scanpix

    Helsedirektoratet har nå utarbeidet et nytt notat med råd om prioriteringer i helsetjenesten. Her fremgår det at ressursknapphet i forbindelse med utbruddet vil gi krevende prioriteringer.

    – Dette vil innebære å nedprioritere pasienter som kan vente på behandling, det kan redusere kvaliteten på behandlingen, og at noen som i dag får behandling, ikke vil få behandling, heter det.

    Gjelder ikke nå

    Fungerende assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad sier at notatet er utarbeidet etter at helse- og omsorgstjenesten har bedt om tydeligere prioriteringsråd for hvordan de best mulig skal behandle pasienter i Norge under coronapandemien.

    – Målet er å gi helsepersonell og ledere overordnet støtte til krevende prioriteringsbeslutninger etter kriterier for nytte, ressurser og alvorlighet, sier Nakstad.

    Han understreker at rådene de kommer med i notatet ikke gjelder nå, men dersom man kommer i en situasjon der man får større pågang av pasienter enn man klarer å håndtere.

    Pasienter skal gis verdig oppfølging

    Direktoratet mener også at det kan bli aktuelt å utvide bruken av telefon- og videokonsultasjoner, som allerede har startet opp i flere virksomheter.

    – Det er likevel ikke snakk om å stoppe alt, og vi må også passe på at venterommene hos fastlegene ikke blir helt tomme. Vi skal fortsatt kunne drive helsetjenester i Norge.

    Han sier også at etiske utfordringer ved endring eller avslutning av behandling skal drøftes i fagmiljøet.

    – Pasientene skal uansett gis lindrende behandling og verdig oppfølging, sier Nakstad.