<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Nordea-analytiker: Coronaviruset vil bidra til å trekke tallene kraftig opp

Coronaviruset vil bidra til å trekke torsdagens nøkkeltall fra USA kraftig opp, ifølge analytiker Dane Cekov i Nordea Markets.

Publisert 26. mars 2020 kl. 08.49
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 301 ord
CORONALØFT: Torsdag offentliggjøres de ukentlige tallene på nye søknader om ledighetstrygd fra USA. Disse har lenge holdt seg på et historisk lavt nivå, men coronaviruset vil bidra til å trekke tallene kraftig opp, ifølge analytiker Dane Cekov i Nordea Markets. Foto: Are Haram

Medlemmene i det amerikanske Senatet godkjente i natt en økonomisk hjelpepakke verdt 2.000 milliarder dollar, omkring 10 prosent av BNP.

Pakken inneholder en rekke ordninger som skal hjelpe bedrifter og husholdninger å komme seg gjennom den krevende situasjonen de nå befinner seg i på grunn av coronaviruset. 

Blant annet er direkte kontantoverføringer til amerikanske husholdninger – såkalte helikopterpenger ­– et element. 

«Til sammenligning var hjelpepakken i kjølvannet av finanskrisen i 2008 kun på 800 milliarder dollar. Myndighetene har nå kommet raskt på banen med langt kraftigere stimuli», skriver analytiker Dane Cekov i Nordea Markets i morgenrapporten.

Han viser til at ifølge Donald Trumps økonomiske rådgiver, Larry Kudlow, er hjelpepakken – sammen med handlingene foretatt av Fed –verdt til sammen 6.000 milliarder, eller 30 prosent av BNP.

«Markedet hadde allerede priset inn at denne krisepakken ville bli vedtatt», skriver analytikeren, som viser til to dager med solid oppgang på de toneangivende aksjeindekser i USA.

I skrivende stund peker futures på S&P500 litt ned. Oljeprisen har falt med en dollar til rundt 27 dollar pr. fat, mens kronen står litt sterkere mot euro, 11,71.

OBX-futures fra IG er torsdag morgen ned 1,15 prosent.

Øyner kraftig oppgang

Norges Bank vil i dag tilby F-lån i dollar til norske banker. Sentralbanken vil gi ut maksimalt fem milliarder dollar i dagens auksjon. 

Hvor mye dette vil påvirke Nibor-påslaget er ifølge Cekov usikkert, men trolig skal det trekke Nibor-påslaget noe ned.

Torsdag offentliggjøres de ukentlige tallene på nye søknader om ledighetstrygd, jobless claims, fra USA. Tallene er en god indikator for å fange omslag i det amerikanske arbeidsmarkedet. 

«Disse har lenge holdt seg på et historisk lavt nivå, men coronaviruset vil bidra til å trekke tallene kraftig opp», skriver analytikeren.

Konsensus er at det er 1,6 millioner nye arbeidsledige i USA, opp fra 281.000 personer forrige uke.