<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Spår kraftig nedgang i oljeserviceinvesteringer

Spears & Associates estimerer at investeringsnivået blir det laveste på 15 år.

Publisert 1. apr. 2020 kl. 13.20
Oppdatert 1. apr. 2020 klokken 13.31
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 242 ord
BUDSJETTKUTT: Spears & Associates' estimater tilsier at de som henter det meste av sine inntekter i Nord-Amerika, vil rammes mest av oljeprodusentenes budsjettkutt. Her fra Bakken-feltet i Nord-Dakota. Foto: Bloomberg

De globale investeringene i oljefeltsutstyr og -tjenester vil i år synke 21 prosent fra nivået i fjor, til 211 milliarder dollar, melder Reuters og viser til en rapport som konsulentselskapet Spears & Associates vil publisere i dag.

Det vil være det laveste nivået siden 2005.

Ikke bare har coronapandemien gått ut over etterspørselen etter olje og gass. Det pågår også en priskrig mellom Saudi-Arabia og Russland, som har bidratt til å sende oljeprisene ned mot 20 dollar fatet, som igjen fører til store budsjettkutt blant olje- og gassprodusentene.

Spears' estimat ligger også under investeringsnivået da forrige oljepriskollaps nådde bunnen, i 2016, mens det utgjør mindre enn halvparten av investeringsnivået på 473 milliarder ved oljeprisens topp i 2014.

Merkes mest i Nord-Amerika

Det ventes at de som henter det meste av sine inntekter i Nord-Amerika, vil bli rammet hardest av investeringskuttene.

For eksempel ventes pengebruken innen fracking å bli redusert med 44 prosent sammenlignet med 2019.

Innen retningsboring, som spilte en viktig rolle i skiferoljens vekst i USA, ventes de samlede investeringene å synke med 30 prosent fra i fjor. Og produsenter av større utstyr, som rigger og pumper, ventes å se en 50 prosents nedgang i investeringer målt mot fjoråret, ifølge Reuters.

Internasjonalt spår Spears & Associates en mildere nedgang. Boreinvesteringene offshore ventes ned 7 prosent, mens investeringene i konstruksjonsarbeider offshore ventes ned 10 prosent målt mot 2019.