<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Globalt industrifall

Dystre industritall fra USA, EU og Asia, med Kina som eneste lysglimt.

Publisert 1. apr. 2020 kl. 13.27
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 204 ord
STILLSTANS: Industrien lider massivt fall under viruskrisen.  Foto: Andreas Klemsdal

Dørene er lukket og det er for det meste stille ved fabrikker i Europa og Asia etter viruspandemien slo inn for fullt. Økonomien er lammet og det er klare tegn på at vi kan være på vei inn i en global resesjon. 

Ifølge undersøkelser fra innkjøpsledernes indekser (PMI) onsdag har produksjonsaktiviteten gått kraftig ned. En stor del av fallet skyldes stillstans i store eksportnasjoner som Tyskland og Japan. At det står stille der overskygger en liten forbedring i Kina, melder Reuters. 

Stillstansen skaper uro i forsyningskjedene og på samme tid har etterspørselen kollapset på grunn av restriksjoner og stengte butikker. 

I eurosonen sank IHS Markits PMI til det laveste nivået siden midten av 2012. 

Senere onsdag vil USA komme med tall for industriaktiviteten og de vil mest sannsynlig vise nedgang i aktiviteten. Det kombineres med at forbrukertilliten har falt til det laveste nivået på nærmere tre år og at rekordmange amerikanere søker dagpenger.

Produksjonen i Storbritannia har sunket like raskt som under finanskrisen. 

Det eneste lyspunktet å spore er at industriaktiviteten i Kina har tatt seg opp noe. PMI-tallene viser at det bedret seg mer enn forventet i mars, men at veksten er marginal.