<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Norge ble med i EUs felles innkjøpsordning for medisiner tre dager for sent

Norge ble hasteinnmeldt i EUs felles innkjøpsordning for legemidler tre dager for sent til å bli med på kjempebestillinger av smittevernutstyr og respiratorer.

    Publisert 1. apr. 2020 kl. 13.59
    Lesetid: 1 minutt
    Artikkellengde er 213 ord
    Helse- og omsorgsminister, Bent Høie. Foto: NTB Scanpix

    Norge ble tilsluttet ordningen 20. mars. Tre dager tidligere hadde EU satt i gang to bestillinger av smittevernutstyr og respiratorer, som var åpen for land som hadde underskrevet avtalen innen denne datoen, opplyser en talsmann i EU-kommisjonen til Investigate Europe og Stavanger Aftenblad.

    Han utelukker ikke at det kan bli satt i gang flere bestillinger, men foreløpig er det ingen planer om flere innkjøpsrunder.

    Ordningen ble til i 2014. Allerede i 2017 slo EU fast at Norge kunne tiltre, ifølge dokumenter Investigate Europe har fått tilgang til.

    27. februar i år gjenopptok den norske EU-delegasjonen prosessen for å bli med i innkjøpsordningen. Dagen før ble det første coronatilfellet registrert i Norge.

    – Beklageligvis har prosessen vært forsinket fra vår side, men vi er nå klare til å starte prosessen igjen, het det i en melding fra Norge til sekretariatet for EUs felles innkjøp av medisiner og medisinsk utstyr.

    – Saken har vært til vurdering i Norge og flere andre land som har tiltrådt etter hvert, og med coronapandemien er avtalen blitt ytterligere aktualisert, svarer statssekretær Anne Grethe Erlandsen (H) i Helse- og omsorgsdepartementet i en epost.

    Fordelene med å kunne delta i felles innkjøp er «blitt tydeliggjort av det pågående utbruddet av covid-19», skriver hun.