<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

– Kan bli en betydelig driver til en sterkere krone

Valutastrateg spår hva som skjer når coronakjøret legger seg.

    Publisert 22. apr. 2020 kl. 09.48
    Oppdatert 22. apr. 2020 klokken 09.52
    Lesetid: 2 minutter
    Artikkellengde er 298 ord
    MOTVEKTEN NORGES BANK: Valutastrateg Joachim Bernhardsen i Nordea Markets øyner sterkere krone når coronakjøret har lagt seg. Foto: Are Haram

    Verden drukner i olje, og frykten for at det snart ikke er noen steder å gjøre av den sender oljeprisene ned til stadig nye bunner.

    Brent-oljen står onsdag formiddag i 16,79 dollar fatet, ned over 13 prosent i dagens handel. Dagens laveste notering er 15,98 dollar fatet.

    WTI-oljen faller rundt fem prosent til 10,99 dollar fatet.

    Det kraftige oljeprisfallet smitter naturligvis over på kronen.

    EURNOK står onsdag formiddag i 11,54. Siden fredag, som markerte den seneste bunnen på 11,20, er svekkelsen altså 34 øre.

    Motvekt: Norges Bank

    Dette er en markant svekkelse, men likevel mindre enn Nordea Markets hadde regnet med basert på såpass kraftige svingninger i oljeprisen. Meglerhuset spør seg om det kan være de store kronekjøpene fra Norges Bank som begynner å få en effekt på kronekursen.

    «Norges Bank kjøper i dag to milliarder kroner per dag. Årsaken er at aktiva i oljefondet selges for å dekke det store underskuddet på statsbudsjettet. Historisk ser det ikke ut til at disse kronekjøpene har hatt nevneverdig effekt på kronekursen. Men med kraftig økning i underskuddet som følge av finansiering av diverse hjelpepakker, har kronekjøpene kommet opp i en betydelig størrelse», skriver valutastrateg Joachim Bernhardsen i dagens morgenrapport.

    Driver til sterkere krone?

    Sammenlignet med i fjor kan vi ifølge Nordea se nesten en dobling av underskuddet, noe som tilsier en tilsvarende økning i kronekjøpene. 

    «Sammenlignet med andre strømmer i valutamarkedet begynner dermed Norges Bank å bli en betydelig aktør. Dette vil ikke forhindre kronen fra å svekke seg (som vi har sett de siste dagene), men etterhvert som det verste coronakjøret i markedet gir seg, kan det være en betydelig driver til en sterkere krone», fortsetter Bernhardsen.

    USDNOK står onsdag formiddag i 10,63, noe som tilsvarer en kronesvekkelse på nesten 33 øre siden fredag.