Ekornes tar coronagrep
Det er foreløpig ingen i Ekornes som er blitt smittet av coronaviruset, men møbelprodusenten har likevel begynt å produsere medisinsk utstyr.
Ekornes QM Holding økte driftsinntektene med 10 prosent til 884 millioner kroner i første kvartal. Veksten ble drevet av både godt salg i alle segmenter og valutaeffekter, ifølge møbelprodusenten, som i 2018 ble kjøpt opp av det kinesiske møbelkonsernet Qumei Home Furnishings Group og investeringsselskapet Huatai Zijin Investment.
For Stressless-stolene var inntektene opp 6 prosent til 681 millioner, løftet av salget i USA.
Ekornes melder også om en økning i den totale ordreinngangen på 13 prosent i første kvartal, mens ordrereserven ble økt med 23 prosent.
Driftsresultatet ble imidlertid på bare 0,4 millioner, ettersom det ble bokført realiserte og urealiserte tap på forwardkontrakter i perioden. Disse tapene utgjorde tilsammen 85 millioner kroner.
Brudd med betingelser?
Og så har coronaviruset spilt inn på selskapets finanser. Effekter ble registrert i mars, men det er inneværende kvartal og de kommende månedene Ekornes uroer seg mest over. Selskapet melder om betydelig lavere forventninger til både etterspørsel og inntekter.
Utsiktene til betydelig lavere inntjening kan igjen føre til at selskapet senere i inneværende kvartal havner i brudd med betingelsene i et obligasjonslån på 2 milliarder kroner, som løper til oktober 2023.
Ekornes følger imidlertid situasjonen tett og varsler at relevante tiltak blir vurdert.
Blant sine tall for første kvartal oppgir Ekornes en netto rentebærende gjeld på 2,48 milliarder kroner, bestående av obligasjonslånet og et banklån på 500 millioner som løper til september 2022.
Stressless-stresstest
Selskapets egenkapitalandel ved utgangen av kvartalet var 46,7 prosent, og kontantbeholdningen oppgis til 344 millioner kroner.
Selskapet opplyser også at det har tilgjengelige kredittfasiliteter på 750 millioner.
Forøvrig ser selskapet ingen større finansielle forpliktelser på kort sikt, og Stressless-produsenten viser til en egen stresstest den har utført, som viser at selskapet har fleksibilitet driftsmessig og finansielt og at det vil kunne håndtere svært lave salgsnivåer.
Fra før har Ekornes også innført tiltak i form av kapasitets- og kostnadskutt.
Full stopp
Etter en god start på første kvartal, var det i mars full stopp innen både logistikk og distribusjon samt nedstengninger i forhandlernettverket. Ordreinngangen i de siste tre ukene i mars var 38 prosent lavere enn i tilsvarende periode i fjor, noe som vil bli reflektert i regnskapet for andre kvartal.
Og i april har det vært betydelig salgsnedgang. Det lave etterspørselsnivået ved inngangen til inneværende kvartal tyder ifølge Ekornes på et betydelig lavere nivå innen innen inntekter og bestillinger de kommende månedene.
Halve driften tilbake i Norge
«Vi måtte reagere raskt på situasjonen, og vi ønsker å berømme våre ansatte for konstruktivt samarbeid da vi måtte tilpasse produksjonskapasiteten gjennom permittering av 990 ansatte i Norge og oppsigelse av 200 ansatte ved våre produksjonsfasiliteter i Thailand og Vietnam samt nedskalering av vår europeiske salgsorganisasjon med 70 personer», sier Ekornes-sjef Roger Lunde.
Alle ansatte som ikke ble berørt av selskapets permitteringer og nedbemanninger, har godtatt midlertidige lønnskutt på mellom 5 og 10 prosent. Ledelsen har tatt lønnskutt på 20 prosent og sagt fra seg 2020-bonus.
Nå skal flere ansatte ha returnert til produksjonsanlegget i Norge, og kapasitetsutnyttelsen er økt igjen, til rundt 50 prosent.
Ekornes QM Holding
(Mill.kr) | 1. kv./20 | 1. kv./19 |
Driftsinntekter | 883,7 | 808,5 |
Driftsresultat | 0,4 | 91,7 |
Resultat før skatt | 16,0 | 148,7 |
Resultat etter skatt | 12,3 | 115,1 |