<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Solberg om USA-opptøyer: – Jeg er sterkt bekymret

Statsminister Erna Solberg (H) sier hun er svært urolig over opptøyene som raser over hele USA etter politidrapet på George Floyd.

Publisert 2. juni 2020 kl. 15.22
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 697 ord
UROLIG: Statsminister Erna Solberg. Foto: NTB Scanpix

– Jeg er sterkt bekymret for det som skjer i USA. Ikke minst fordi samfunnet ser så splittet ut, sier Solberg til NTB.

– Vi hadde trengt et USA som var på den internasjonale arenaen etter covid-19 for å løfte internasjonalt samarbeid. Det vi ser, er et USA som kommer til å være mye mer opptatt av den interne situasjonen, sier hun.

Trump-trussel uten effekt

President Donald Trumps trussel om å sette inn hæren mot de voldsomme antirasistiske demonstrasjonene i USA, har ikke bidratt til å roe ned gemyttene.

Tirsdag ble det meldt at fem politifolk var skutt i løpet av de siste timene – fire av dem i St. Louis i delstaten Missouri og én i Las Vegas.

Ingen av de fire i St. Louis skal være kritisk skadd, mens tilstanden til politibetjenten som skal ha blitt rammet av skudd i Las Vegas, er ukjent. Omstendighetene rundt skytingen er uklare, og politiet ønsker ikke å kommentere saken.

Trump truet mandag med å sette inn hæren mot demonstrantene etter at han noen timer tidligere hadde klaget over at delstatsmyndighetene ikke er tøffe nok. Han erklærte også at han er president for «lov og orden», men unnlot å anerkjenne frustrasjonen og raseriet som preger amerikanske byer.

Med Bibel i hånden

Etter uttalelsen stilte presidenten opp til fotografering med en bibel i hånden foran en kirke i gangavstand fra Det hvite hus sammen med datteren Ivanka og justisminister William Barr. Før seansen ved St. John’s Episcopal Church brukte politiet tåregass og gummikuler for å bane vei for presidenten.

Fotoseansen har provosert Trumps kritikere kraftig. Også biskop Mariann Edgar Budde fordømmer Trumps opptreden.

– Presidenten har akkurat brukt en bibel og en av kirkene i mitt bispedømme som bakteppe for et budskap som strider mot Jesu lære og alt som kirken vår står for, sier hun.

Demonstrasjonene og opptøyene har nå pågått i sju dager. De begynte i Minneapolis etter at afroamerikanske George Floyd (46) døde etter å ha blitt utsatt for en brutal pågripelse på et fortau forrige mandag. Han var ubevæpnet og var mistenkt for å ha brukt en falsk dollarseddel.

Tre obduksjoner

Det er allerede kommet tre obduksjonsrapporter om hendelsen hvorav to konkluderer med at Floyd døde som følge av politivold. Floyd er den siste i en lang rekke av svarte menn som har dødd som følge av politivold.

Politimannen som presset kneet mot Floyds hals i flere minutter, er nå pågrepet og siktet for uaktsomt drap. Demonstrantene krever at de tre andre politibetjentene som deltok i pågripelsen, også blir siktet for drap. Alle fire fikk sparken rett etter hendelsen.

Uroen har i løpet av de siste dagene spredt seg til en rekke byer i USA, og flere steder er det innført portforbud, men uten at situasjonen er blitt roligere. Flere steder, deriblant New York, er det meldt om plyndring av butikker og brannstiftelse.

I St. Louis, der fire politibetjenter fikk skuddskader mandag, sier politisjef John Hayden at om lag 200 personer «hoppet opp og ned som gale» mens de kastet stein og brannbomber mot politiet.

– Vi måtte beskytte hovedbygningen vår, de kastet brannbomber mot betjenter. Det var betjenter som fikk gass sprøytet mot seg. Hva skjer? Hva skyldes dette? Floyd ble drept et annet sted, og de ødelegger byer i hele landet, sier Hayden ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Falsk Twitter-profil

Fredelige demonstranter og lokale politikere har innstendig bedt om at volden og hærverket må opphøre. Samtidig er det mistanke om at høyreekstremister hisser til vold.

Twitter opplyste mandag at hvit makt-aktivister har oppfordret til vold under dekke å være venstreradikale medlemmer av Antifa-bevegelsen. Ifølge CNN har Twitter fjernet den aktuelle profilen.

Demonstrasjonene har også ført til en rekke solidaritetsmarsjer rundt omkring i verden. Tirsdag marsjerte tusenvis av antirasister i Sydney i Australia. Tilsvarende marsjer er varslet i Paris og Haag tirsdag kveld.

Antirasistisk appell fra Brussel

Også EU har engasjert seg:

– I likhet med amerikanerne er vi sjokkert og rystet over drapet på George Floyd. Alle samfunn må være på vakt mot å bruke overdreven makt, sier EUs utenrikssjef Josep Borrell.

– Vi fordømmer rasisme i alle former. Vi har tillit til at amerikanerne kan finne sammen, og at landet kan heles som nasjon, legger han til.

Også Tysklands utenriksminister Heiko Maas kom tirsdag med en støtteerklæring til fredelige demonstrasjoner mot rasisme, som han mener er «forståelige og mer enn legitime».

(©NTB)