<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Tech-gründer politianmeldt etter at millioner forsvant

Stener Dannevig, som var med å grunnlegge Recheckit, er anmeldt for å ha tappet flere selskaper for nærmere 13 millioner kroner. Han nekter for beskyldningene.

    Publisert 14. juni 2020 kl. 20.34
    Oppdatert 16. juni 2020 klokken 10.41
    Lesetid: 4 minutter
    Artikkellengde er 879 ord
    NEKTER FOR Å HA GJORT NOE GALT: Stener Dannevig (42) nekter for å ha tatt noen penger fra Recheckit eller Paast og Paast Group. Han mener derimot at han har flere millioner kroner til gode i lønn, lisensinntekter og oppgjør av for aksjer. Foto: Iván Kverme

    Forretningsmannen Stener Dannevig (42) var en av to grunnleggere av teknologibedriften Recheckit.

    I april 2017 ble han og medgründer Peder Aaserud intervjuet av Finansavisen i forbindelse med at Recheckit skulle hente 20 millioner kroner og satse mot det amerikanske markedet.

    Duoen var de opprinnelige gründerne av Recheckit, og på et tidspunkt eide de henholdsvis 62,5 og 37,5 prosent av selskapet.

    Recheckit

     
    • Startet i 2012 av Peder Aaserud og Stener Dannevig. Het først Servicemail.
    • Hjelper bedrifter å øke nettsalget ved blant å analysere adferden til kunder i nettbutikker. 
    • Ved å tilrettelegge kjøpsopplevelsen mot kundene i sanntid, ender flere av dem med å gjennomføre et kjøp i stedet for å forlate nettbutikken tomhendt.
    • Recheckit fusjonerer i disse dager med et teknologiselskap og skifter navn til Kindly.
    • Omsetningen for 2020 er forventet å bli 50 millioner kroner.
    • Selskapet har store bedrifter som Telenor, Komplett, IKEA, Varner, Helly Hansen, Schibsted, Nordea og Sats på kundelisten.
    • De tre største eierne er investor Erik Must (32 %), Trond Riiber Knudsen (23,3 %) og grunnlegger Peder Aaserud (19,8 %).

    Millioner manglet

    Men i fjor forsvant Dannevig ut av selskapet. Finansavisen fikk først opplyst at han «sluttet for å drive sine egne prosjekter», men det var ikke hele historien. 

    Kort tid før han sluttet, ble det nemlig avdekket uautoriserte millionoverføringer fra Recheckit-systemet til Dannevig privat og til andre selskaper han var involvert i.

    – Vi oppdaget det fordi vi ikke fikk regnskapet for 2018 til å gå opp. Det var forskjeller mellom bokførte størrelser og bankkontoen, sier styreleder Gunnar Bjørkavåg.

    Han tiltrådte som styreleder i begynnelsen av 2019 og representerer Erik Must i styret, som i dag har blitt Recheckits største eier.

    HAR ANMELDT DANNEVIG: Styreleder Gunnar Bjørkavåg i Recheckit (t.v.) og gründer Peder Aaserud, som eide selskapet Paast  og Paast Group sammen med Stener Dannevig. Foto: RECHECKIT

    Bjørkavåg vil ikke gå inn på hvor mange millioner de mener Dannevig urettmessig har overført til seg selv og andre selskaper han har kontrollert, men etter hva Finansavisen forstår mener Recheckit at Dannevig skylder dem et beløp i størrelsesorden 4 til 5 millioner kroner.

    Det opprinnelige beløpet skal ha vært høyere, men Recheckit har motregnet blant annet lønnskrav og verdien av Dannevigs Recheckit-aksjer, som selskapet overdro i fjor.

    Blir innkalt til avhør

    – Vi anmeldte Dannevig i desember 2019, sier Bjørkavåg.

    Vi mener Dannevig skal ha forfalsket både underskrifter og drevet dokumentfalsk for å kunne gjennomføre overføringene
    Gunnar Bjørkavåg, styreleder

    Politiet i Oslo bekrefter at de etterforsker Dannevig. Han har fått status som mistenkt, og politiet opplyser til Finansavisen at de planlegger å avhøre ham om påstandene som fremkommer i politianmeldelser de har mottatt.

    – Hvordan skal Dannevig ha klart å overføre pengene? Han var jo ikke økonomiansvarlig eller daglig leder?

    – Overføringene har i hovedsak skjedd høsten 2018, og vi mener Dannevig skal ha forfalsket både underskrifter og drevet dokumentfalsk for å kunne gjennomføre overføringene, sier Bjørkavåg.

    Vil slå Recheckit konkurs

    Dannevig sier til Finansavisen at han har hørt rykter om at han er politianmeldt, men at han ikke har fått noen beskjed fra politiet om at han er anmeldt.

    – Jeg har ikke tatt noen penger fra Recheckit. Det er de som skylder meg penger, og jeg har derfor begjært selskapet konkurs, sier Dannevig.

    I dag mandag, møtes partene i Oslo byfogdembete, hvor Dannevigs konkursbegjæring skal behandles.

    – De skylder meg 1,9 millioner kroner i lønn, feriepenger og påløpte renter. De skylder meg også lisensinntekter og oppgjør for aksjene mine, sier Dannevig.

    Påstår overføringer er legitime

    Han hevder å eie kildekoden til Recheckits programvare privat, og at pengeoverføringer som er foretatt privat er knyttet til en lisensavtale om kildekoden.

    Lisensinntektene for perioden 2015 til 2019 er beregnet til nesten 3,5 millioner kroner, ifølge et søksmålvarsel fra advokat Carl Bore i Dalan Advokatfirma sendt Recheckit.

    I varselet fremkommer det også at Recheckit-aksjene Dannevig eide, var verdsatt til nesten 8,4 millioner kroner. Summen er beregnet ved å legge til grunn siste emisjonskurs, før han mistet kontrollen over aksjene.

    42-åringen hevder overføringene til ham selv og selskaper han kontrollerte er legitime, og sier han og selskapet har vært enige om dem.

    Ulovlig lån

    Men det er ikke bare fra Recheckit at Dannevig beskyldes for å ha foretatt ulovlige millionoverføringer.

    Aaserud og Dannevig eide de to selskapene Paast og Paast Group sammen, hvor aksjene i Recheckit var plassert.

    Også fra disse selskapene er det overført millionbeløp til Dannevig og to selskaper han har kontrollert. Det skjedde i 2017 og 2018.

    Dannevig er også politianmeldt for disse forholdene, men igjen benekter han påstandene og hevder i en samtale med Finansavisen at overføringene blant annet var avtalte utbytteutbetalinger.

    Konfrontert med at det ikke er foretatt utbytter fra de to selskapene, men blant annet ulovlige aksjonærlån og overføringer uten bilag, gir Dannevig Finansavisen springende forklaringer.

    Overføringer på blant annet 569.250 kroner til Dannevig fra Paast Group, uten bilag, er kun merket som «utlegg», «overføring a-konto» og «tilbakebetaling» i bankutskrifter.

    Dannevig påstår alle betalingene og lånene var avtalt.

    Mottok millionkrav 

    I juni i fjor sendte advokatfirmaet Kvale, som representerer Paast og Paast Group, en betalingsoppfordring til Stener Dannevig med et krav på 8,4 millioner kroner.

    Dannevig har ikke midler til å dekke kravene mot seg, men håper å få medhold i retten om at han har 1,9 millioner kroner til gode i lønn, feriepenger og renter mot sin tidligere arbeidsgiver. I konkurssaken stiller han uten advokat, fordi han ikke har råd til en.

    – Vi anser konkursbegjæringen som grunnløs og kommer inngående til å vise frem sakens faktiske forhold, sier Bjørkavåg.

    Peder Aaserud ønsker ikke å snakke med Finansavisen om sin tidligere forretningspartner Stener Dannevig.