<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

– Vi tjener for lite penger

Oppdretter Gerhard Alsaker fikk et overskudd på nesten 700 millioner kroner i fjor, men han blir aldri fornøyd. – Vi burde nok ha tjent et par hundre millioner kroner til, sier han.

Publisert 17. juni 2020
Oppdatert 27. juni 2020
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 3 ord
Article lead
+ mer
lead
SKYHØY MARGIN: Oppdrettskongen Gerhard Alsaker leverte en resultatmargin på 34 prosent i fjor. Han mener likevel at det er et stort forbedringspotensial. Foto: Synne Ekrem
SKYHØY MARGIN: Oppdrettskongen Gerhard Alsaker leverte en resultatmargin på 34 prosent i fjor. Han mener likevel at det er et stort forbedringspotensial. Foto: Synne Ekrem

Alsaker fortsetter å skuffe inn penger og i fjor endte overskuddet til oppdrettskonsernet på rekordhøye 679 millioner kroner, opp fra 563 millioner kroner året før. 

– Som jeg alltid pleier å si er jeg ikke fornøyd, jeg har aldri vært fornøyd og kommer aldri til å bli det. Men jeg er litt mindre misfornøyd enn jeg var i 2018, sier eier og daglig leder Gerhard Alsaker.

– Hva er du skuffet over?

– Vi tjener for lite penger i forhold til vårt potensial og vi burde nok ha tjent et par hundre millioner kroner til hvis vi hadde gjort alt riktig. Det nytter ikke å gå rundt å være fornøyd når man kunne gjort det bedre – da har man allerede tapt, sier han.

Omsetningen til Alsaker-konsernet kom inn på i overkant av 2 milliarder kroner i fjor, mot nærmere 1,66 milliarder kroner i 2018. Det gir en resultatmargin på nærmere 34 prosent.

Økte produksjonen

Både produksjon- og slaktevolumet gikk opp i fjor, og det ble produsert nesten 38.000 tonn laks, mot 33.000 tonn året før.

– Det er fortsatt mye å hente på å forbedre biologien, selv om det var fremgang i deler av produksjonen, sier Alsaker.

Alsaker-konsernet hadde 23 matfiskkonsesjoner i fjor, og drev fire smoltanlegg, et slakteri og havbrukssenter. Produksjonen skjer i 14 kommuner og hovedkontoret ligger på Onarheim i Tysnes kommune.

Ved utgangen av året hadde konsernet en bokført egenkapital på i overkant av 1,5 milliarder kroner, som gir en egenkapitalandel på 59 prosent.

Alsaker

(Mill. kr) 2019 2018
Driftsinntekter 2.003,7 1.657,3
EBITDA 772,7 666,6
Driftsresultat 659,5 561,6
Resultat før skatt 679,2 562,8

Lavere prisoppnåelse

Da coronaviruset kom med full styrke i midten av mars og stengte ned HoReCa-markedet (Hotell, Restaurant og Catering), ble lakseprisen kraftig tynget.

– Hvordan har utviklingen vært i 2020?

– Så langt har biologien vært relativt god. Vi har blitt kvitt fisken og fått priser som man kan leve med. Operasjonelt har ting stort sett gått greit, selv om det er ting som lugger i år også, men det er ikke på grunn av coronakrisen. Vi har imidlertid fått lavere prisoppnåelse i første halvår som følge av coronaviruset, sier Alsaker. 

Raser mot formuesskatt

Tidsskriftet Kapital anslo at oppdretteren hadde en nettoformue på 6,1 milliarder kroner i fjor høst. Det gir han en 34. plass på Kapitals 400-liste.

I fjorårets regnskap er det blitt avsatt et utbytte på 15 millioner kroner, ned fra 20 millioner kroner i 2018.

– Pengene går til Erna og den borgerlige regjeringen. I 2018 betalte jeg 94 øre i skatt pr. sekund 24 timer i døgnet. Det er helt sprøtt og tallene blir ikke mindre når ligningstallene for fjoråret skal gjøres opp, sier Alsaker, og legger til:

– Formueskatten er skadelig for selskapene, og de ansatte som er så uheldige å jobbe i et selskap med en norsk eier. Det er urettferdig at jeg må ta ut utbytte for å betale formuesskatt, mens utenlandske eiere kan bruke pengene på investeringer.

– Politikerne snakker hele tiden om å gi skattelette til de rike. De gir faen meg ingenting – det er bare snakk om å ta mindre.

– Rett ut av vinduet

I mai foreslo regjeringen å innføre en produksjonsavgift på 40 øre pr. kilo produsert laks, ørret og regnbueørret. Det vil gi 500 millioner kroner i årlig økte inntekter til kommunesektoren fra og med 2022.

– Produksjonsavgiften synes jeg ikke noe om. Jeg har ikke regnet nøyaktig på hvor mye det vil koste oss, men jeg regner med at 15 millioner kroner til vil forsvinne rett ut av vinduet, sier han, og fortsetter:

– Fergetrafikken med Fjord 1 i spissen er kommersielt ut til fingerspissene og trenger ikke å betale en ekstra skatt. De bruker ni ganger mer areal enn oss. Jeg vet ikke om jeg skal le eller grine.