<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Wirecard rotet bort 20 milliarder – toppsjefen går og aksjen stuper

Det er krisetilstander i Wirecard.

Publisert 19. juni 2020
Oppdatert 21. juni 2020
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 390 ord

Etter at det har blitt klart at Wirecard har rotet bort svimlende 20 milliarder kroner fra balansen, har bankene som låner midler til selskapet truet om å trekke finansieringen.

Det vil skje dersom Wirecard ikke klarer å levere regnskapet for 2019 innen i dag, fredag.

Markus Braun, konsernsjef i Wirecard, har forsvart selskapet innbitt siden onsdag kveld, men selskapet sier i en pressemelding at Braun i dag har besluttet å gå av etter 20 år i selskapet. 

Konsernsjefen blir anklaget for regnskapsjuks av blant annet Financial Times.

Brauns etterfølger vil i utgangspunktet være den amerikanske manageren James Freis, melder tyske Handelsblatt.

På bare én dag falt selskapet hele 10 milliarder euro i verdi. Braun prøvde fortvilet å stoppe investorenes tap av tillit torsdag kveld.

– Det kan ikke utelukkes at vi er blitt offer for en gigantsvindel, sa Braun i en videooppdatering.

Finansiering i tynn tråd

Wirecard-aksjen har klart seg godt gjennom coronakrisen, men nå stuper selskapet på den tyske børsen. I går falt aksjen 60 prosent, og fallet fortsetter i dag. 

I skrivende stund er aksjen ned 37,8 prosent til 24,80 euro, og har dermed løftet seg noe etter at det ble klart at konsernsjefen går med umiddelbar virkning.

Selskapet skal ha hatt avtaler om lån fra banker – også på 20 milliarder kroner – som nå henger i en tynn tråd.

Analytikere i Morgan Stanley estimerer at Wirecard har en kontantbeholdning på rundt 220 millioner euro, eller 2,3 milliarder kroner, hvis det ikke kan finne de manglende 20 milliardene.

– Vi jobber på spreng for å komme til bunns i dette. Per nå er det uklart om det er bedragerske transaksjoner har funnet sted, sier Braun til Bloomberg.

STUPER: Wirecard-aksjen går bare én vei etter at katastrofenyheten om at 20 milliarder kroner er rotet bort ble sluppet torsdag. Skjermbilde: Infront

Nekter samarbeid

Det er to asiatiske banker som skal ha stått for de 20 milliardene kronene som mangler, men begge bankene benekter noe forhold til Wirecard.

 – Det er en av våre ansatte som har forfalsket dokumenter og signaturer fra våre direktører. Vi har ikke noe forhold til Wirecard, sier Nestor Tan, adm. direktør i BDO Unibank. 

En filippinsk bank sier en oppdatering at Wirecard ikke er en av deres klienter, men at de fremdeles undersøker hva som kan ha skjedd.

Se Bloombergs reportasje på saken i videovinduet øverst i saken.