<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Italias underskudd økte til nesten 11 prosent

Coronapandemien bidro til at de italienske statsfinansene endte med et underskudd på 10,8 prosent i første kvartal, en markant økning fra årene før.

    Publisert 26. juni 2020 kl. 13.52
    Lesetid: 1 minutt
    Artikkellengde er 152 ord
    SYNKER: Coronapandemien har satt dype spor i Italia. Her Slottet Il Borgo som eies av vinprodusenten Castello Banfi i Montalcino, Italia. Foto: Ukjent

    Lavere inntekter – i form av skatter og avgifter til staten – og høyere offentlig forbruk trekkes fram av statistikkbyrået Istat som årsaker til det nedslående statsregnskapet.

    Det er vanlig at underskuddet på statsbudsjettet er større i de første månedene av året. Likevel er årets underskudd langt høyere enn i første kvartal 2019, da Italia gikk i minus med 7,1 prosent. Året før var tallet 2 prosent.

    Italia var det første landet i Europa som for alvor ble rammet av covid-19-pandemien. Landet venter nå den verste resesjonen siden andre verdenskrig, med en anslått nedgang i bruttonasjonalprodukt på mellom 8 og 14 prosent.

    EU-kommisjonen tror Italia vil ende med et budsjettunderskudd på 11,1 prosent. Det er dårligst i eurogruppen og langt under ÉU-kravet om maks 3 prosents underskudd.

    Statsgjelden, som allerede er den nest høyeste i EU, ventes å øke til 158,9 prosent. De fleste EU-landene ligger an til å bryte gjeldstaket på 60 prosent i år.

    (©NTB)