<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Manglende båtferdigheter gir økt pågang for Redningsselskapet

Oppfordringer til norgesferie og rekordsalg av fritidsbåter har medført en 40 prosents oppdragsøkning for Redningsselskapet i mai og juni i år sammenlignet med fjoråret.

    Publisert 13. juli 2020 kl. 19.40
    Oppdatert 15. juli 2020 klokken 14.07
    Lesetid: 3 minutter
    Artikkellengde er 538 ord
    45 DRUKNINGSULYKKER: Hittil i år har det vært 45 drukningsulykker, hvorav 40 er menn.  Foto: Harry Wahlvåg

    Hjemmesommer og fint vær har resultert i en betydelig oppdragsøkning for Redningsselskapet.

    De kan meddele at antallet oppdrag på landsbasis har økt med nær 40 prosent, sammenlignet med fjoråret. Antall oppdrag i mai og juni var 1.940, målt mot 1.468 i fjor.

    I områdene rundt Oslofjorden har antall oppdrag økt med 77 prosent til 1.068 oppdrag. Dette er den største økningen i landet. 

    Grunnstøtinger og tau i propellen

    Hovedårsakene til behov for assistanse er motorhavari eller tau i propellen, her er økningen på 53 prosent. I mai og juni i år har Redningsskøytene bistått ved 121 grunnstøtinger.

    I samme tidsperiode i fjor ble det registrert 79 slike oppdrag.

    – Vi ser en økning i antall oppdrag som følge av variert vær og nye båtførere, sier Eirin Heddeland, kommunikasjonsrådgiver i Redningsselskapet.

    I 27 prosent av tilfellene Redningsselskapet rykker ut er båtfører alene i båten. Mens 13 prosent av alle utrykninger foregår i tidsrommet mellom 23 og 07. 

    Fellesferien er i gang for fullt, og sjøen fylles opp av både erfarne og uerfarne båtførere. Flere har kjøpt båt uten å ha grunnleggende kunnskaper om hvordan man skal ferdes på sjøen, og dette kan resultere i farlige situasjoner.

    – Når bilen stopper så kan du bare gå ut, men om båten stopper så er du avhengig av hjelp. Kontrasten er stor, sier Hasse Lindmo, direktør for kommunikasjon og bærekraft i Redningsselskapet.

    Menn mest utsatt

    Siden årsskiftet og frem til månedsskiftet juni-juli har 40 menn og fem kvinner omkommet av drukning. Det gir en prosentvis fordeling på 89 prosent menn og 11 prosent kvinner.

    De foregående tre årene har det druknet henholdsvis 37 (2019), 52 (2018) og 38 (2017) personer i første halvår.

    9 av 10 som drukner ved bruk av fritidsbåt er menn
    Hasse Lindmo, Redningsselskapet.

    Redningsselskapet forklarer de 15 drukningsulykkene i juni som en kombinasjon av varmt sommervær og gode badetemperaturer siste halvdel av måneden. Av de 15 omkom syv etter fall fra land, seks under bading og to i forbindelse med bruk av fritidsbåt.

    – Dersom du kjøper en båt og skal på tur, uten tidligere erfaring med ferdsel i båt, så er det lurt å øve litt før du drar ut, sjekk at alt fungerer, øv på å legge til, anbefaler Lindmo.

    UNDERVURDERER RISIKO: – Ingen av de 18.500 menneskene vi hjalp i fjor hadde planlagt å få assistanse, sier Hasse Lindmo i Redningsselskapet. Foto: Redningsselskapet

    Videre forteller han at dersom en ferdes i områder med mye trafikk og grunner, så gjelder det å løfte blikket uten å fortape seg i det elektroniske.

    «Nabohjelp til sjøs»

    Redningsselskapet og Seaber gikk nylig inn i et samarbeid for å styrke sikkerheten til sjøs og skape et mer sosialt båtliv. 

    Applikasjonen innebærer at en skal kunne se andre Seaber-brukere på et kart og sende et varsel dersom det skulle oppstå en situasjon hvor assistanse er nødvendig.

    «Redningsselskapet har en visjon om at ingen skal drukne. Dette vil være et positivt bidrag til vår visjon», sa Martin Fuhr Bolstad, direktør for prosjekter i Redningsselskapet, i en pressemelding i juli i år.

    10 tips for å ferdes trygt på sjøen:

     

    1. Sørg for at sikkerhetsutstyret er på plass

    2. Nok drivstoff på tanken

    3. Planlegg turen

    4. Sjekk motor og båt

    5. Sjekk batteriet

    6. Ta hensyn til været

    7. Forebygg brann

    8. Bruk redningsvest

    9. Avpass farten etter forholdene

    10. Vær på vakt

    Redningsselskapet