<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

EQT-duo er gode for 9,2 milliarder

De norske EQT-toppene Christian Sinding og Anders Misund er blitt steinrike på å kjøpe og selge selskaper. Nå sitter duoen på aksjer for 9,2 milliarder kroner etter kraftig kursoppgang i år.

Publisert 16. juli 2020
Oppdatert 18. juli 2020
Lesetid: 4 minutter
Artikkellengde er 4 ord
Article lead
+ mer
lead
SUKSESS: Konsernsjef Christian Sinding i EQT har gjort en kometkarriere og sitter med aksjer i eget selskap verdsatt til 6,1 milliarder.  Foto: Esha Vaish
SUKSESS: Konsernsjef Christian Sinding i EQT har gjort en kometkarriere og sitter med aksjer i eget selskap verdsatt til 6,1 milliarder.  Foto: Esha Vaish

I starten av september i fjor ble det svenske oppkjøpsfondet EQT notert på Stockholm-børsen til 67 svenske kroner pr. aksje. Etter børsnoteringen gikk kursen kraftig opp og sto i snaut 160 kroner, før coronaviruset kom med full styrke og sendte aksjen rett i kjelleren.

Etter at bunnen ble nådd på 77 kroner, har EQT gjort et skikkelig comeback og omsettes i skrivende stund for 190,70 kroner. Siden nyttår er kursoppgangen på formidable 75 prosent.

Nordmannen Christian Sinding (47) er konsernsjef i EQT, og har tjent store summer på å kjøpe, effektivisere og deretter selge selskaper. Han sitter på i overkant av 31 millioner EQT-aksjer, som nå er priset til 6,1 milliarder norske kroner.

Hittil i år har Sinding hatt en papirgevinst på 2,9 milliarder norske kroner og siden børsnoteringen i fjor er verdioppgangen på 3,9 milliarder.

Kraftig oppgang

Det er imidlertid flere nordmenn som har hatt god grunn til å være tilfreds med å ha valgt EQT som arbeidsgiver. Norden-sjef Anders Misund er høyt oppe på aksjonærlisten med 1,6 prosent av selskapet. Frem til i fjor var han ansvarlig for investeringene i Norge.

Etter torsdagens sluttkurs er aksjebeholdningen verdsatt til 3 milliarder kroner. Misund har dermed økt formuen med over 1,4 milliarder siden årsskiftet.

Det gjør at Sinding og Misund til sammen eier verdier for nesten 9,2 milliarder kroner i EQT, og den samlede verdioppgangen er på nærmere 4,4 milliarder hittil i år.

MANGEMILLIARDÆR: Norden-sjef Anders Misund i EQT eier aksjer for 3 milliarder. Foto: Junge Heiko

Hverken Sinding eller Misund ønsket å kommentere verdiutviklingen overfor Finansavisen torsdag. I forbindelse med børsnoteringen uttalte Sinding følgende til Kapital:

«Jeg har vært med i EQT i 21 år og var ansatt nummer 11. Nå er vi 650 og vokser ganske kraftig. Da jeg startet, var det ett kontor i Stockholm, nå har vi 18 kontorer i 16 land. Jeg har vært med på å utvikle et spennende selskap til å bli internasjonalt slagkraftig og ledende i bransjen. Det at dette skaper verdier for dem som har vært med på reisen, er et positivt biprodukt av at vi har lykkes med å skalere EQT».

Høsten 2019 anslo Kapital at Sinding og Misund hadde en formue på henholdsvis 2,1 og 1,1 milliarder kroner. I år må nok tidsskriftet justere verdiene kraftig opp.

Verdens syvende største

EQT ble etablert i Sverige i 1994 etter at en rekke selskaper pluss nåværende styreleder Conni Jonsson og viseadm. partner, Thomas von Koch, gikk sammen for å lage et oppkjøpsfond sammen. 

Selskapet har siden slått seg opp som en anerkjent global aktør med 18 kontorer verden rundt, og er nå verdens syvende største oppkjøpsfond med 40,1 milliarder euro i forvaltning fordelt på 19 fond.

Oppkjøpsfondet har også vært store i Norge, og kan spesielt dra ut to gode kjøp fra hatten. 

I 2010 la EQT rundt 1,6 milliarder kroner på bordet for 65 prosent av sportkjeden XXL. Etter fem år på eiersiden dro det XXL på børs i 2014 til 58 kroner pr. aksje. Oppkjøpsfondet solgte sine aksjer i 2015 og gjorde firegangeren på pengene, noe som tilsvarer omtrent én milliard.

Den beste investeringen

EQT skjøt også gullfuglen i industriselskapet AutoStore, som driver med lagerautomatisering. AutoStore var leverandør til XXL og der så EQT-toppene potensialet for å bygge og levere automatiserte lagre verden over.

Også her gjorde EQT firegangeren på pengene – denne gangen på bare i underkant av tre år. I løpet av eiertiden økte EBITDA kraftig og antallet ansatte ble doblet etter å ha fått ett ben på amerikansk jord.

 «For EQT er dette femte beste investering noensinne, målt i avkastning. Og helt klart det beste vi har gjort i Norge», uttalte Anders Misund til Dagens Næringsliv i forbindelse med salget.

Lang fartstid

Christian Sinding begynte i EQT i 1998 etter å ha fått erfaring fra det amerikanske oppkjøpsfondet AEA Investors. Det var blant aktørene som gikk sammen med Wallenberg-familien for å starte EQT.

Ifølge Financial Times går Sinding under kallenavnet «Baby-faced Assassin», som følge av sitt killerinstinkt og ungdommelige fremtreden. 

Misund startet sin karriere i Arkwright, før det bar videre til Alfred Berg, Kværner og TH Global. I 2007 ble han hentet til EQT.

Som mange andre i oppkjøpsbransjen har Sinding valgt å etablere seg utenlands og siden 2013 har han bodd i Sveits. Misund er bosatt i Oslo, nærmere bestemt på Slemdal.

Store overskudd

Torsdag ble årsregnskapene til både Christian Sinding og Anders Misund dagbokført i Brønnøysundregistert, hvor førstnevnte eier selskapet Baggins, mens Misund sitter på aksjene i AM Holding.

AM Holding

(Mill. kr) 2019 2018
Driftsresultat 357,7 22,1
Resultat før skatt 358,2 22,2
Årsresultat 358,2 22,2
Egenkapital 373,3 40,2
Gjeld 0,4 0,3

Eier: Anders Misund.

I fjor skuffet Misunds AM Holding inn et overskudd på 358 millioner kroner, opp fra «bare» 22 millioner i 2018.

Tilnærmet alt av investeringer er egenkapitalfinansiert og ved utgangen av fjoråret var gjelden bokført til skarve 400.000 kroner. Misund unnet seg et utbytte på 25 millioner i fjor.

Baggins

(Mill. kr) 2019 2018
Driftsresultat 621,3 29,4
Resultat før skatt 618,8 30,6
Årsresultat 618,8 29,9
Egenkapital 853,1 279,3
Gjeld 2,8 16,4

Eier: Christian Sinding.

For det Ringenes Herre-inspirerte selskapet til Sinding, Baggins, økte overskuddet fra 30 til 618 millioner kroner.

Ved utgangen av fjoråret var egenkapitalen bokført til 853 millioner kroner, mens gjelden utgjorde 2,8 millioner. I 2019 tok Sinding ut 45 millioner som utbytte fra selskapet.