Raidet i Bogstadveien
Beboerne sitter med leiligheter som kan bli verdiløse etter at Carl Erik Krefting og Odd Ekholt har kjøpt seg opp til 50,6 prosent i bygården. I det stille har eiendomsinvestorene også kjøpt opp festetomten.
På få år har advokat og forretningsmann Carl Erik Krefting og hans ansatte i Søylen Eiendom skapt milliardverdier på handelseiendommer. Krefting har fått ros for sitt engasjement for Oslo Sentrum. Nå har han røket uklar med mindretallsaksjonærene i bygården i Bogstadveien 30.
Han og Odd Ekholt er anklaget for å misbruke sin makt overfor de øvrige aksjonærene i selskapet AS Bogstadveien 30 Byggeselskap.
På spørsmål om beskyldninger om at han ikke ivaretar selskapets og aksjonærenes samlede interesser, svarer han:
– Dette er på ingen måte riktig. Jeg, og selskapets styre, er forpliktet til å følge norsk lov.
I 2017 begynte han å kjøpe seg opp i bygården, og etter et effektivt oppkjøpsraid eide han en rekke aksjer i selskapet. Sammen med Odd Ekholt eier de 50,6 prosent av aksjene - og eiendomsobjektene, i selskapet. På spørsmål om hvorfor han sluttet å kjøpe seg opp like etter at de sammen hadde oppnådd flest stemmer i selskapet svarer han:
– Jeg, og Søylen, har ønsket å kjøpe flere aksjer i selskapet. Men da vi fikk forståelse for den juridiske situasjonen dette selskapet befinner seg i, ønsket vi ikke kjøpe mer.
Forretningsmennene eier festetomten gjennom sine selskaper Søylen Eiendom og Herkules Confektionsfabrikk. Tomten har i dag en verdi på 235 millioner kroner som råtomt, ifølge en takst. Det er 215 millioner mer enn kjøpsprisen i 2015. Selv fikk Krefting tomten med som del av et større oppkjøp Søylen gjorde i Bogstadveien for tre år siden.
– Det er viktig for meg å presisere at det ikke finnes noe samarbeid mellom Odd Ekholt og meg, sier Krefting.
Stadig økende fellesutgifter
– Blant mindretallsaksjonærene er det mye misnøye. De opplever at leien, uten forvarsel, økes mer enn 100 prosent. Er ikke det urimelig?
– For det første, det er absolutt ingen aksjonærer som har fått i nærheten 100 prosent økning på husleien i år. Beskjed har de dessuten fått.
Han fortsetter:
– Uansett så er det slik at vi må oppregulere leien til markedsleie. Vi har selv innhentet tre juridiske betenkninger, og en fra Skatteetaten. Også selskapets BDO-revisor har vært engasjert. Vi er forpliktet til å følge disse. Dermed ser jeg det som svært usaklig, det du sier til meg nå.
– Dessuten er leien foreløpig satt lavere enn markedsleie. Folk kan hente ut gevinst på differansen mellom leien de betaler og leien i markedet ellers. Sammen med revisor har vi klart dette. Det er en gunstig leie i Bogstadveien 30.
Etterhvert letter han likevel litt på sløret:
– For å være helt ærlig. Søylen fikk med tomten i Bogstadveien 30 av Eiendomsspar i 2017, og vi satte oss ikke tilstrekkelig inn i hva vi kjøpte. Eiendommen var kun en del av en større transaksjon. I bygget er det mange ulike interesser, og det kompliserer forvaltningen.
Ikke-finansielt
– En ting er de juridiske sidene av denne saken, men hva med de etiske?
– Nå skjønner jeg ikke hva du mener.
– Har du noen betenkeligheter rundt hvordan dere har lagt press på mindretallsaksjonærene?
– Hvordan kan du hevde at det er lagt press på enkeltaksjonærer når selskapet følger norsk lov? Dette er et ordinært aksjeselskap. I styret følger vi norsk lovgivning. Vi har fått klar beskjed fra selskapets revisor og tre betenkninger fra noen av de fremste juristene i Norge som bekrefter dette, gjentar han.
Mangemilliardæren har derimot flere betraktninger på støyet og konflikten som har oppstått.
– Jeg reagerer sterkt på hvordan enkelte aksjonærer i dette selskapet ter seg. Disse klarer ikke å akseptere at jussen er annerledes enn hva de først trodde. Styret får stadig usaklige kommentarer slengt mot seg.
Forretningsmann og advokat Carl Erik Krefting unnlater å svare videre på hvordan han ser på det etiske aspektet ved konflikten. På alle spørsmål om ikke-finansielle utfordringer, styrer han over til jussens og økonomiens verden.
Til slutt legger han på røret. Han er tross alt på ferie.