<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Rekordsvake tall fra Petoro – leverte kun 7 milliarder til statskassen

Netto kontantstrøm fra Statens direkte økonomiske engasjement (SDØE) i olje- og gassvirksomheten ble i andre kvartal det laveste i historien.

    Publisert 5. aug. 2020 kl. 10.26
    Oppdatert 5. aug. 2020 klokken 14.38
    Lesetid: 2 minutter
    Artikkellengde er 263 ord
    PETORO-SJEF: Grethe Moen. Foto: Iván Kverme

    For årets andre kvartal leverte Petoro, som forvalter statens direkteeide andeler i olje- og gass, kun 7 milliarder kroner til statskassen. 

    Det er det laveste siden opprettelsen av Petoro tilbake i 2001.

    I første halvår sett under ett var kontantstrømmen på 34 milliarder kroner, tilsvarende et fall på 43 prosent sammenlignet med samme periode i fjor.

    – Nedgangen i kontantstrømmen er en direkte konsekvens av de globale utfordringene for olje- og gassindustrien, sier adm. direktør i Petoro Grethe Moen i en kommentar. 

    Usikkerhet

    Moen påpeker at dette på kort sikt får umiddelbar virkning på inntektene til staten.

    – Selv om olje- og gasselskapene var bedre rustet til å møte krisen nå enn ved forrige prisfall i 2014, skaper dagens situasjon stor usikkerhet om hvilke langsiktige konsekvenser pandemien vil få for industrien, sier Petoro-sjefen, som mener at å styrke attraktiviteten til norsk sokkel derfor aldri har vært viktigere.

    Produksjon

    Den totale produksjonen var i første halvår på 979.000 fat oljeekvivalenter pr. dag, en nedgang på 43.000 fat pr. dag i samme periode i fjor.

    – Det er svært positivt at covid-19 situasjonen ikke har ført til produksjonsstans og at man har klart å opprettholde driften igjennom en svært krevende periode, sier Moen.

    Gassproduksjonen var 95 millioner standard kubikkmeter pr. dag, tilsvarende en nedgang på 11 prosent. Årsaken til dette skyldes i stor grad bruk av fleksibelt gassuttak for prisoptimalisering på Troll og Oseberg.

    Væskeproduksjonen var 379.000 fat pr. dag, 34.000 fat pr. dag høyere enn samme periode i fjor grunnet oppstart av Johan Sverdrup høsten 2019.

    Den gjennomsnittlige realiserte oljeprisen var på 38 dollar fatet, mot 67 dollar i første halvår 2019.periode i fjor.

    Les hele rapporten her.