<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

«Crazy» tilstander – Asetek til værs

Kjøleteknologiselskapet ser omsetningsvekst på opp mot 15 prosent samt tredobling av overskuddet før skatt i år.

    Publisert 12. aug. 2020 kl. 10.47
    Oppdatert 12. aug. 2020 klokken 14.13
    Lesetid: 2 minutter
    Artikkellengde er 416 ord
    HOLDER PÅ GUIDINGEN FRA FORRIGE MÅNED: Asetek, her ved adm. direktør André Eriksen. Foto: Iván Kverme

    Overgang til ny forretningsmodell og lavere salg til en av selskapets kunder trekkes frem som årsaker til at Aseteks inntekter i andre kvartal ble lavere enn i fjor.

    Det Oslo Børs-noterte kjøleteknologiselskapet hadde inntekter på 14,1 millioner dollar i perioden, mot 17,1 millioner i andre kvartal i fjor.

    Resultatet ble følgelig også lavere. Bunnlinjen viser et fall fra 1,7 til 1,3 millioner dollar.

    Asetek

    (Mill. USD) 2. kv./20 2. kv./19
    Driftsinntekter 14,1 17,1
    Driftsresultat 2,0 2,1
    Resultat før skatt 1,6 2,0
    Resultat etter skatt 1,3 1,7

    Bruttofortjenesten er imidlertid styrket i fjor. Den oppgis til 51 prosent i både andre kvartal og hele første halvår, opp fra 42 prosent i tilsvarende periode i fjor, og reflekterer ifølge selskapet økte salgspriser for datasenterprodukter, en sterkere amerikansk dollar, en rikere produktmiks samt det at selskapet har rettet fokus mot kunder innen spill- og entusiastprodukter.

    Holder på vekstforventninger

    Og selv om inntektene gikk tilbake i andre kvartal, har Asetek forventninger om vekst samlet sett i 2020.

    I juli opplyste selskapet at inntektene ventes å øke med mellom 5 og 15 prosent fra 2019-nivået på 54,3 millioner dollar, til rundt 57–62 millioner dollar.

    Før denne guidingen hadde selskapet signalisert forventninger om inntektsnedgang på mellom 5 og 10 prosent.

    Bruttofortjenesten i 2020 estimeres også å øke fra i fjor, mens resultatet før skatt estimeres å lande mellom 4 og 5 millioner dollar. Til sammenligning tjente Asetek 1,5 millioner dollar før skatt i fjor.

    – Crazy etterspørsel

    Endringen i guidingen forklares med fokuset på spill- og entusiastprodukter, der etterspørselen har tatt seg vesentlig opp siden slutten av andre kvartal.

    Ifølge TDN Direkt omtaler Asetek-sjef André S. Eriksen etterspørselen som «crazy».

    – Markedet er hot nå, og det er høy etterspørsel, sa Eriksen under selskapets presentasjon av kvartalstallene, ifølge nyhetsbyrået.

    – Mange bygger gaming-PC-er, det merker hele bransjen. Vi lanserer også mange nye produkter som også gir økt etterspørsel.

    Aksjen i været

    Før presentasjonen av tallene var responsen på aksjemarkedet heller lunken. Etter selve resultatfremleggelsen onsdag formiddag var Asetek-aksjen oppe i 65,30 kroner på det høyeste, men kursoppgangen avtok raskt igjen, og i 11-tiden var den opp mindre enn én prosent, til 61,30 kroner.

    Etter Eriksens kommentarer på presentasjonen en snau time senere skjøt aksjekursen i været.

    I 13-tiden ble Asetek-aksjen handlet til 69,50 kroner, opp 14,3 prosent. Aksjen var dermed opp 124 prosent hittil i år. Børsverdien var oppe i 1,75 milliarder.

    Corona

    Selv om coronapandemien ikke skal ha hatt noen vesentlig innvirkning på inntekter, forsyningskjede eller generell drift i andre kvartal, presiserer Asetek at pandemien like fullt utgjør et vesentlig usikkerhetsmoment, og at denne usikkerheten ikke er regnet inn i guidingen for inneværende år.